Türk dünyasından 10 ülke ve 10 filmin katılımıyla düzenlenecek İstanbul Türk Dünyası Filmleri Haftası 02 Ekim’de İstanbul Emek Sineması’nda düzenlenecek galayla başlayacak. Türk Dünyası Sinemacılar Birliği ve Avrasya Kültür ve Sanat Derneği’nin ortaklaşa organize ettiği film haftası, 02 Ekim’de başlayıp 06 Ekim’e kadar devam edecek. Türk dünyası arasında dil ve kültür birliği sağlamak amacıyla düzenlenen film haftasının ilki, geçtiğimiz yıl Tataristan’ın başkenti Kazan’da düzenlenmişti. Türkiye’deki film haftasına 10 ülkenin kültür bakanları ve bakan yardımcılarının da katılması bekleniyor. Etkinlikte Türkiye’yi İsmail Güneş’in Kervan 1915′i temsil edecek.
Günlük arşivler: 28 Eylül 2018
Korkut Akın Yazıyor: Irkçılığa Karşı İki Polis -BlacKkKlansman-
Fransız İhtilali, toplumların önünü açarken bir taraftan da başka sorunların ortaya çıkmasına neden oldu: Irkçılık. Aşırı milliyetçilik olarak kendini gösteren ırkçılık, giderek kan döken, kendilerinden başkasını “insan” yerine koymayan hatta tümüyle yok edilmesini isteyen, soykırımcı bir ideoloji. Avrupa’da Hitler faşizmi olarak milyonların canına kasteden bu ideoloji, Amerika’da Ku Klux Klan olarak boy gösteriyor. Siyahi başkaldırının en … Devamı… »
Batıda Kan Var
Çilingir Sofrası (Sadi Bey’in Facebook Günlükleri):
Yüzlerce güzel yabancı film izlememize sebep olan Calinos Film’e ne oldu? Radikal ve Habertürk Gazetesi gibi faaliyetini sonlandıran veya geçici durduran yapım ve ithalatçı film şirketleri de “Bu bizim son filmimiz.” şeklinde duyurmalı ki o şirketler ve filmleriyle olan anılarımızın ucu açık kalmasın. Örneğin yabancı film ithalatını durdurduğuna bir vesileyle vakıf olduğumuz ve “Belge Film seçkin filmler sunar.” cümlesiyle hafızalarımıza kazınan Belge Film’i, “Ağlayan Çayır” ile “Sonsuzluk ve Bir Gün” adlı filmleri ne zaman aklıma gelse minnetle anarım. Calinos Film’i de minnetle anıyorum ama akıbeti hakkında bilgim olmadığı için bir burukluk duyuyorum. Yüzlerce güzel yabancı film izlememize sebep olan Calinos Film’e ne oldu? (05 Temmuz 2018)
Alkole zam gelmiş diyorlar. Ben hep 3 kadeh içiyorum; niye şikâyet edeyim ki? (10 Temmuz 2018)
Töreni TV.den izlerken lahmacun yiyelim dedik, telefonla sipariş verdik. Her zaman yeşilliğin yarısı soğan olurdu, bu sefer gelende hiç soğan yoktu. Bundan sonraki aşamada sanırım lahmacun da tamamen kıymadan yapılacak. Soğanlı lahmacunu özleyeceğim hiç aklıma gelmezdi. Allah devlete, millete zeval vermesin. Amin. (18 Temmuz 2018)
İki seçenek var: Ya söylediğini yapacaksın veya yapmayacaksan söylemeyeceksin. Neden Didim bu lâfı, şundan Kuşadası(*): İlk iki film çok sevilmişti, tam o aşamada yönetmen “Üçüncü son olacak, tadında bırakacağım.” demişti. Bırakmadı, devam ediyor. Muhtemelen “Hızlı ve Öfkeli” veya “Uzay Yolu” gibi 8, 9…. gidecek. Hayırlısı. En azından Recep’ten (**) daha iyi bir film dizisi.
(*) Farkındayım, kötü bir espri oldu.
(**) Recep İvedik (14 Temmuz 2018)
Günün müjdesi: Bugün itibariyle zengin olma ihtimalimiz yüzde yüz arttı. Dünkü Sayısal Loto çekilişinde hiçbir şey çıkmayınca umudumu taze tutmak için lotocuya gittim, “Abi bu Çarşamba günkü oluyor, haberin olsun.” dedi. Şaşırdığımı görünce “Sayısal Loto bundan böyle haftada iki kez oynanacak.” diye izah etti. Sayısal Loto’ya haftada 12 TL yerine 24 TL vereceğimi görmezden gelirsem, zengin olma ihtimalimi ikiye katladığım için sevindim tabi ki. Dolarsa ne olur, dolmazsa ne olur hesabı yani. (15 Temmuz 2018)
Bu ifadeye bayıldım: “Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü göstergelerine göre” işsizlik azalmış. “Çevir kazı yanmasın.” ifadesi yerine de pekâlâ kullanılabilir. (17 Temmuz 2018)
Tek kürdan ambalajı jelatini atacak çöp kutusu bulamayınca bir süre elimde taşıdım. Sokakla caddenin birleştiği köşede elindeki süpürge ve yarım teneke benzeri saplı faraşıyla dinlenen işçi kardeşimizi görünce eğildim, hava hafif rüzgârlı olduğu için “Uçacak ama…” diyerek bıraktım. İşçi arkadaş güldü, “Sağol abi” dedi. Sanıyorum işinin ne kadar değerli olduğunu hissettirdiğim için mutlu oldu. (19 Temmuz 2018)
Eski Türkiye’de gazeteler 8 sütun olurdu. Az önce, eskiden “Amiral gemisi” dediklerinin bugünkü sayfalarını karıştırdım, genelde 6 sütun, bazı sayfalarda daraltılmış 7 sütun. Merak bu ya niye böyle diye arşivimde bulunan 8-10 yıl önceki bir gazeteyle karşılaştırdım. Günümüz gazetelerinin eni 5 cm daha küçülmüş. İyi tarafından baktığımızda memleketin kâğıt tasarrufuna katkı gibi görünen bu durum, kötü tarafından bakıldığında gizli zam gibi görünüyor. Artık varın siz, milli irade olarak karar verin. Ne diyorsanız kabulümdür, yeter ki % 50,01 olsun. (19 Temmuz 2018)
Lahmacunun adı mermacun olsun. Önce kıyma terketti garibimi, şimdi de soğan. Meydan mercimeğe kaldı; onunçün adı mermacun olsun. (21 Temmuz 2018)
Bilmeyenler için yazayım. Bizim sinema sektöründe filmleri sinemalara dağıtan şirketlere ve çalışanlarına genelde “Dağıtımcı”, seyirciye gösteren salon sahip ve yöneticilerine “Sinemacı” denir. Bu arkadaşlarımız veya kardeşlerimiz veya dostlarımız bu vatanın çocukları ve çalışanları olduklarından doğal olarak Türkçe konuşurlar. O zaman “Dağıtımcı” dediğimiz kardeşlerimizin bazıları, sinemacılara ve basına gönderdikleri önümüzdeki günlerin filmlerini gösteren listelere, hadi yabancı filmlere henüz Türkçe isim konulmamıştır, onların isimlerini İngilizce, Alamanca, Fransızca, İtalyanca, Sanskritçe, vs.ce yazsınlar da, neden ısrarla removed, untitled, live action, project gibi kelimeleri kullanırlar? Bu kelimelerin Türkçelerini kullansalar da biz yabancı dil fukarası vatandaşlar konuyu daha iyi anlasak ve hafızamıza nakşetsek olmayor mu? (Son kelime Özdemir Asaf özentisidir.) (22 Temmuz 2018)
IMDb, Türkiye’de gösterilen yabancı filmleri TRT’den daha iyi takip ediyor. Şu anda TRT 1′de “Bir Zamanlar Batıda” (C’era Una Volta il West – Once Upon a Time in the West) Türkçe adıyla gösterilmekte olan Sergio Leone’nin, başrollerinde Henry Fonda ve Charles Bronson’un oynadığı western filmini Türkiye’de sinemalarda gösterildiği “Batıda Kan Var” Türkçe adıyla kayıtlarına almışlar. Özel TV.ler ilk yıllarında yabancı filmleri ısrarla Türkiye’de sinemalarda gösterildiği Türkçe adlarıyla oynatırlardı. Tabi bu ısrarın programları düzenleyenlerin danıştığı sinema yazarı arkadaşlarımızın titiz araştırmalarından kaynaklandığını bilmiyor değiliz. Örnekte anlatıldığı üzere devlet kurumu TRT bu özeni göstermiyor. “Orijinal ismin tam çevirisiyle sunmak da bir çeşit özen göstermektir” diyerek zevahiri kurtaralım. Yabancı filmler TV.lerde mutlaka sinemalarımızda gösterildikleri Türkçe isimleriyle sunulmalıdır. Böylece aynı film muhtelif TV.lerde onlarca farklı isimle gösterilmemiş ve seyirci de yanıltılmamış olur. (22 Temmuz 2018)
(05 Ekim 2018)
Sadi Çilingir
sadicilingir@sadibey.com
Adana’da Geleneksel Sevgi Korteji ve Sertab Erener Konseri Renkli Görüntülere Sahne Oldu
25. Uluslararası Adana Film Festivali’nde ünlü isimler Sevgi Korteji’nde buluşarak halkı selamladı. Adanalılar sevgi kortejine katılan sanatçı ve oyunculara yoğun ilgi gösterdiler, ünlülerin arabalarını durdurup fotoğraf çektirdiler. Kortejin ardından ise sevilen ses sanatçısı Sertab Erener, verdiği konserle Adanalılara unutulmaz bir akşam yaşattı. Konserde sanatçı Erener’e çiçek ve plaketini Başkan Sözlü, kızı Gökçen Sözlü ve MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy verdi.
- Basın Bülteni
- Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
Başka Sinema Ayvalık Film Festivali İzleyiciyle Buluşmaya Hazır
“Bize Her Gün Festival” diyerek yola çıkan Başka Sinema, 5. yılında kendi festivalini düzenliyor. 05 – 10 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festival boyunca dünyadan ve Türkiye’den 40’ın üzerinde film sinemaseverlerle buluşacak, aynı zamanda söyleşiler, paneller, atölyeler çocuklara ve üniversite öğrencilerine yönelik etkinlikler gerçekleşecek. Başrolde sinemanın olacağı festivalin en büyük amacı, sinemaseverlere filmler üzerine konuşma ve düşünme alanı açmak. Festivalde, dünya sinemasının ödüller kazanmış, bağımsız sinemanın tanınmış yönetmenlerinin imzasını taşıyan filmlerin yanı sıra Türkiye’den son dönemin öne çıkan yapımları da yer alacak.
- Basın Bülteni
- Gösterim Programı
- Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
15. Geleceğin Sineması Yarışması Kazananları Belli Oldu
Türkiye çapında sinema öğrencilerinin daha kaliteli filmler yapmalarını sağlamak amacıyla TÜRSAK tarafından gerçekleştirilen Geleceğin Sineması’nın kazananları 27 Eylül Perşembe akşamı yapılan tören ile belli oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Alarga Projesi ile Soner Sert 3. seçilirken, Işık Üniversitesi’nden Patates Olmak Çok Zor projesiyle İlke İzgi 2. seçildi. Birinciliği ise Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi’nden Cahit Kaya Demir, Fegere ile kazandı.
- Basın Bülteni
- Yarışma hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
15. Geleceğin Sineması Yarışması Kazananları Belli Oldu yazısına devam et
Antalya’da Festival Tırı’yla Açık Havada 7’den 70’e Sinema Keyfi
Antalya’da 29 Eylül’de başlayacak 55. Uluslararası Antalya Film Festivali heyecanı tüm şehri sardı. Belediye şirketi ANSET’e ait iki Festival Tırı ise ilçe ilçe gezerek bu heyecanı kentin dört bir yanına taşıyor. Biri doğu, diğeri batı ilçelerini gezen Festival Tır’ları 7’den 70’e herkese sinema keyfi yaşatıyor. Festival Tırı, Alanya’da Okul Yolunda adlı belgeselle perde açtı. Alanyalılar gösterime akın ederken, vatandaşlar açık havada film izlemenin keyfini yaşadı.
- Basın Bülteni
- Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
Antalya’da Festival Tırı’yla Açık Havada 7’den 70’e Sinema Keyfi yazısına devam et
20. Eskişehir Uluslararası Film Festivali’nin Yarışma Jüri Üyeleri Belli Oldu
Eskişehir Uluslararası Film Festivali, bu yıl Kısa Film Yapım Destek ve Sinema Kültürüne Katkı Yarışması ile 20. yılını taçlandırmaya hazırlanırken, yarışma jürilerinde yer alacak isimler de belli oldu. Türkiye’de sinema – televizyon eğitimi almakta olan lisans öğrencilerinin, yapım aşamasında olan kısa filmlerine maddi destek sağlayacak olan Kısa Film Yapım Desteği yarışması jürisine Tabutta Rövaşata, Filler ve Çimen, Rüya gibi filmlerin ödüllü yönetmeni Derviş Zaim başkanlık ederken, jüride Eskişehir Uluslararası Film Festivali Onursal Başkanı ve Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülseren Yücel ile yapımcı ve yönetmen Serpil Altın da yer alıyor.
- Basın Bülteni
- Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
20. Eskişehir Uluslararası Film Festivali’nin Yarışma Jüri Üyeleri Belli Oldu yazısına devam et
Uluslararası Antalya Film Festivali, Sinemaya Göz Kulak Oluyor
Zengin film seçkisi, birbirinden ünlü yıldızları ile sinemaseverlere unutulmaz bir festival yaşatacak olan 55. Uluslararası Antalya Film Festivali, görme ve işitme engelli sinemaseverleri de unutmadı. 55. yıla özel 55 filmin gösterileceği festivalde, görme ve işitme engellilere özel erişilebilir film gösterimleri de yapılacak. Festivalde, Kar Korsanları ve Kurtuluş Son Durak filmleri, sesli betimleme, işaret dili ve altyazı ile görme ve işitme engelli sinemaseverlerle buluşacak. Kurtuluş Son Durak, dayanışma içindeki kadınlar üzerinden önemli mesajlar verirken, Kar Korsanları ise hayatın zorluklarına göğüs germe ve dayanışmanın güzelliğiyle ilgili güzel bir hikâye sunuyor.
- Basın Bülteni
- Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
Uluslararası Antalya Film Festivali, Sinemaya Göz Kulak Oluyor yazısına devam et
21 – 27 Eylül 2018, Haftalık Gişe Verileri
21 – 27 Eylül 2018, Haftalık (Weekly) Gişe Verileri için tıklayınız. Bu listelerden alıntı veya kopyalama yapıldığında kaynak olarak Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi’nin gösterilmesi rica olunur.
Bebek Geliyorum Demez
Hakan Cigaoğlu’nun yönettiği ve Ali İl, Başak Parlak, Cezmi Baskın ile Seray Gözler’in oynadığı Bebek Geliyorum Demez, 26 Ekim 2018’de TME Films dağıtımıyla Yazıhane Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Kocası Alper ile mutlu bir hayatı olan Beste’nin en büyük hayali yazar olmaktır. Genç kadın, kendisini kurumsal hayattan kurtularak ilk adımı atar. Tam da bu sırada beklenmedik bir durum ile karşı karşıya kalır. Hamile olduğunu öğrenen Beste’nin hayatı tamamen değişir. Bu güzel sürpriz sadece onun ve kocası Alper’in hayatını değiştirmekle kalmaz, takıntılı ailelerinin ve birbirinden garip arkadaşlarının hayatını da derinden etkiler.