Adana Film Festivali 25 Yaşında

Uluslararası Adana Film Festivali, 25. yılını parlak bir programla kutlamaya hazırlanıyor. 22 – 30 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan festivalin merakla beklenen Ulusal ve Uluslararası Yarışma filmleri bu yazı kaleme alındığında henüz açıklanmamıştı. Ancak gösterileceği ilan edilen yirmiyi aşkın film, sinemaseverleri heyecanlandırmaya yetmiştir şimdiden.

Festivalin açılışı Spike Lee’nin 19 yıl aradan sonra Cannes’a dönüş yaptığı ve bu festivalden Büyük Jüri Ödülü ile ayrılan, şimdiden Oscar’ın favorileri arasında gösterilen ırkçılık karşıtı son eseri ‘BlacKkKlansman’. Yine Cannes’da gösterilmiş ve başrol oyuncusu Marcello Fonte’ye en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandırmış Matteo Garrone filmi ‘Dogman’; aynı festivalde en iyi senaryo ödülüne layık görülmüş, kimilerine Pasolini’yi, kimilerine Rossellini’yi hatırlatan Alice Rohrwacher imzalı Mutlu Lazzaro (Lazzaro Felice – Happy as Lazzaro) Yeni Dalga’nın efsanevi ustası Jean-Luc Godard’ın yine Cannes’dan ödüllü son denemesi ‘Le Livre D’Image / İmge Kitabı’; Cannes’da prömiyer yapmış filmlerden Gaspar Noé’nin son çılgınlığı ‘Climax / Doruk Noktası’, Nicolas Cage’in performansıyla anılan korku denemesi ‘Mandy’, İzlanda filmi ‘Woman at War / Kadının Savaşı’, 3D formatında tek plan çekilmiş Çin filmi ‘Günden Geceye’ ve Cannes ‘Geceyarısı Çılgınlığı’ seçkisinin kapanış filmi ‘Diamantino’ ülkemizdeki ilk gösterimlerinde izleyiciyle buluşacak.

Adana seçkisi yalnızca Cannes filmlerinden ibaret değil kuşkusuz. Geçtiğimiz aylarda Locarno Film Festivali’nde Altın Leopar dahil üç ödül birden kazanan Singapur yapımı modern kara film denemesi ‘A Land Imagined / Hayal Edilen Toprak’ seçkinin önemli sürprizlerinden biri. Sundance 2018’in en iyilerinden olan enerjik büyüme öyküsü ‘We The Animals / Biz Hayvanlar’; elim bir kaza kurbanı John Callahan’ın gerçek öyküsünde Joaquin Phoenix’in döktürdüğü hem Sundance hem Berlin’de ses getirmiş yeni Gus Van Sant filmi ‘Don’t Worry, He Won’t Get Far On Foot / Endişelenme, Bu Halde Fazla Uzağa Gidemez’; Michel Gondry’den bu yana en radikal gerçeküstücü yönetmen olarak anılan Bert Scholiers imzalı kurmaca/animasyon şaheseri ‘Charlie and Hannah’s Grand Night Out / Charlie ve Hannah’nın Muhteşem Gece Kaçamağı’; yeni Arjantin sinemasının en önemli isimlerinden Pablo Trapero’nun son çalışması ‘La Quietud / Sükûnet’; Belarus’un ‘Lady Bird’ü olarak Karlovy Vary Festivali’nde beğeni toplayan ‘Crystal Swan / Kristal Kuğu’; yine Karlovy Vary’nin ana yarışmasından özel mansiyonlu Çek filmi ‘History of Love / Aşk Hikayesi’; Alireza Khatami’nin büyülü gerçekçi vizyonu ile büyük ilgi görmüş, geçtiğimiz yılın Venedik Film Festivali Orizzonti bölümünden dört ödüllü ‘Los Versos del Olvido / Unutulmuş Dizeler’ sinema yazarı dostumuz Kerem Akça’nın festival programı için seçtiği heyecanla beklenen filmler.

Festival Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerden 4 Türkiye prömiyerini programına almış bu yıl. Bunlardan Cannes 2018’in ana seçkisinde yer almış Mısır yapımı ‘Yomeddine’ ile daha önce ‘Salvo’ isimli çok başarılı ilk filmlerini izlediğimiz İtalyan Grassadonia ve Piazza ikilisinin yeni çalışması olan ‘Sicilian Ghost Story / Sicilya’dan Hayalet Öyküsü’nü özellikle merak ediyoruz. Geçen yıl başlatılan ‘vizyon sahibi yönetmen’ bölümünde bu yıl Rus sinemacı Aleksey Fedorchenko’ya yer verilmiş. Bizde fazla tanınmayan bu ilginç yönetmeni 5 uzun ve 3 kısa filmiyle keşfetmek ilginç olacağa benzer.

Sinemaseverleri sıkı bir koşuşturma bekliyor bu yıl Adana’da. Ulusal ve Uluslararası yarışma filmleri ve programa eklenecek yeni sürprizleri önümüzdeki yazılarda ele almak üzere festival yönetimine başarılar ve kolaylıklar diliyoruz şimdiden.

(11 Eylül 2018)

Ferhan Baran

ferhan@ferhanbaran.com

Engelsiz Filmler Festivali’nde Sanal Gerçeklik ile Farklı Bedenlerde Var Olun

Her sene programına yenilikler katan Engelsiz Filmler Festivali, geçen yıl ilkini gerçekleştirdiği sanal gerçeklik deneyimiyle bu yıl da sinemaseverlere, sanal gözlük aracılığıyla interaktif bir deneyim yaşama ve toplumda yeterince temsil hakkı bulamayan hikâyelere kapsayıcı bir biçimde tanık olma imkanı sunacak. Festivalin bu yılki sanal gerçeklik programında 3 proje yer alıyor. Jennifer Brea ve Amaury La Burthe tarafından yaratılan Altüst (Unrest), Anrick Bregman ve Shehani Fernando’nun yönettiği Parti (The Party) ve son olarak VRBecerisi: Maxim Kiselev (VRability: Maxim Kiseley) adlı filmler gösterilecek.

Engelsiz Filmler Festivali’nde Sanal Gerçeklik ile Farklı Bedenlerde Var Olun yazısına devam et

Boğaziçi Film Festivali’ni Robert Redford’un Sinemaya Veda Filmi Açıyor

Bu yıl 26 Ekim – 03 Kasım 2018 tarihleri arasında 6.sı düzenlenecek Boğaziçi Film Festivali’nin açılış filmi belli oldu. David Lowery’nin Robert Redford, Casey Affleck, Sissy Spacek, Elisabeth Moss, Tom Waits gibi usta isimleri buluşturan son filmi İhtiyar Adam ve Silah (The Old Man & The Gun), festivalin açılış filmi olarak Türkiye’de ilk defa gösterilecek. Film, Rabert Redford’un oyunculuğa veda filmi olmasıyla da önem taşıyor.

Boğaziçi Film Festivali’ni Robert Redford’un Sinemaya Veda Filmi Açıyor yazısına devam et

55. Ulusal Yarışma

Önümüzdeki günlerde 55.si yapılacak olan Uluslararası Antalya Film Festivali bünyesindeki Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın kaldırılması üzerine İstanbul Beyoğlu Sineması’nda 30 Eylül – 04 Ekim 2018 tarihleri arasında 55. Uluslararası Antalya Film Festivali’yle aynı zaman aralığında 55. Ulusal Yarışma başlıklı bir yarışma düzenleniyor. Bir Gün Yine Döneceğim O Şehre başlıklı manifesto ile duyurulan yarışmanın jürisinde sinema dünyamızın sevilen isimlerinden Yönetmen Duygu Sağıroğlu, Gülsün Karamustafa, Oyuncu Fatma Girik, Onur Saylak, Hazar Ergüçlü, Yazar ve Şair Murathan Mungan ve Sinema Yazarı Uğur Vardan bulunuyor.

  • Basın Bülteni
  • Web Sitesi
  • Tanıtım Filmi

55. Ulusal Yarışma yazısına devam et

Korkut Akın Yazıyor: Transit

Dünyanın birçok ülkesinde, birçok farklı konumlardaki -yoksul veya varsıl, muhalif veya değil, işli ya da işsiz- insanlar huzur ve güven içinde yaşamak için evini, yurdunu, hatta ailesini bile terk edip başka yerlere göçüyor, sanki oralar daha iyiymiş gibi… Sahi, oradaki insanlar da başka ülkelere göçmenin yollarını arıyor. Bu, bin yıllardır süregeldiği gibi günümüzde de tüm acımasızlığıyla devam ediyor. İpekyolu gibi ticari ağlar insanlar için … Devamı… »