Adana Festivali Sıkı Bir Programla Geliyor

24. Adana Uluslararası Film Festivali
25 Eylül – 1 Ekim

Merakla beklenen 24. Uluslararası Adana Film Festivali’nin basın toplantısı bu sabah Çırağan Palace Kempinski İstanbul’da düzenlenen basın lansmanı ile tanıtıldı. Oldukça yoğun katılımlı ve merak içinde geçen toplantı öncesi en çok konuşulan konu elbette, Ulusal Yarışma Bölümünü kaldırarak şok etkisi yaratan Antalya Film Festivali’nin basın toplantısı sonrası adeta ulusalın kalesi mertebesine yükselen Adana komitesinin neler yapacağı idi… Süreci yakından takip edenler bilir; tecrübeli Altın Koza ekibinin dağıtılarak aceleyle yerine yeni bir yönetim gelmesi ve onun da uzun soluklu olmasının ardından yeni bir ekibin kurulması herkesin kafalarında soru işareti yaratmıştı. Dile kolay çeyrek asra yaklaşan ve bu ülkenin sinema ve sanat kültürüne büyük katkılar sağlamış bir festivalin bunca yıllık prestijinin ne olacağı herkesi endişelendiriyordu.

180 Film, 850 Gösterim

Neyseki (sunucu felaketini saymazsak, hatalarından çok telafi etmeye çalışırken düştüğü durum çok daha acıklıydı) oldukça başarılı bir program açıklandı. 25 Eylül – 01 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek festival boyunca 180 filmin yer alacağı ve 850 gösterimin sinemaseverlerle buluşacağı açıklandı.

Yüreklere Su Serpildi

Her yıl geleneksel olarak verilen, sinemamıza uzun yıllar emek vermiş ve hayatını adamış isimlere takdim edilen Onur Ödülleri’nin bu sene; Hümeyra, Şemşi İnkaya, Temel Gürsu, Arif Keskiner ve Prof. Sami Şekeroğlu’na verileceği açıklandı. Oldukça yerinde ve doğru saptanmış ödüller olduğunu düşünüyorum.

Vizyon Sahibi Yönetmen Ödülü ve Sanat Kasabası

Festivalin bu seneki en büyük yeniliklerinden bir tanesi de ilk kez verilecek olan Vizyon Sahibi Yönetmen Ödülü… Bu ödül ile ülkemizde ve dünyada hak ettiği değeri yeterince göremeyen sinemacıların onurlandırılması ve keşfedilmesi planlanıyor. Ödülün, Nijerya asıllı Amerikalı yönetmen Adrew Dosunmu’ya verileceği açıklandı. Festivalin Ulusal Yarışma Bölümü’nün jüri başkanı usta sinemacı Erden Kıral… Onur Ünlü, Semih Kaplanoğlu, Ümit Ünal gibi deneyimli isimlerin merakla beklenen filmlerinin yarışacağı bölümde; oyuncu Onur Saylak’ın ilk yönetmenlik denemesi Daha’da yarışacak filmler arasında…

Festivalin bir diğer önemli yeniliği, Sanat Kasabası olacak… Festival komitesinin söylediğine göre, nüfus oranına gören en çok film izlenen şehir olan Adana halkını kültür ve sanatla daha da yakınlaştırmak için kurulacak sanat kasabasında ücretsiz onlarca etkinlik, söyleşi, panel ve konser düzenlenecek. Üniversitelerin iletişim fakültesi bölümlerinin de katılımına açık olan sanat kasabasına film festivali düzenleyen şehirler de katılabilecek. Ayrıca yine ilk kez düzenlenecek Türk Sineması Dayanışma Gecesi’nde Nilüfer’in de konser vereceği duyuruldu.

Bunca sıkıntı ve sarsıntıya rağmen az zamanda büyük iş başaran festival ekibini ve emeği geçen herkesi kutlamak gerektiğini düşünüyorum. Tabii daha yolun başı ve önlerinde zorlu bir festival haftası var ancak her şeye rağmen şu an görünen tablo gayet olumlu ve profesyonel görünüyor. El birliğiyle sinemamıza güç vermenin zamanıdır. Herkese şimdiden iyi festivaller!

(15 Eylül 2017)

Gizem Ertürk