ÖzdilekPark İstanbul, Sevimli Tehlikeli Filminin Galasına Ev Sahipliği Yaptı

Özcan Deniz’in yazıp yönettiği, başrollerinde Ayça Ayşin Turan ve Şükrü Özyıldız’ın oynadığı Sevimli Tehlikeli filminin galası, dün akşam ÖzdilekPark İstanbul Cinetime Sinemaları’nda gerçekleşti. Filmin oyuncularının tam kadro yer aldığı gecede, Nurgül Yeşilçay, Erkan Petekkaya, Kerem Bursin, Meryem Uzerli, Burak Sağyaşar, Begüm Kütük ve eşi Erdil Yaşaroğlu, Caner Erkin ve eşi Asena Erkin, Ümit Kantarcılar, Aslıhan Gürbüz gibi ünlü isimler de vardı.

Tuğba Özay, Ermeni Kızı Tamara’yı Oynayacak

Yıldızlar Grup Film Yapım Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Umut Yıldız, çekecekleri filmde Ermeni kızı Tamara rolünü Tuğba Özay’a verdiklerini açıkladı Yıldız, Tuğba Özay ile önceki gün anlaşmanın yapıldığını belirterek, çekimlerinin Nisan ayında Van’da başlayacak olan filmin, Ekim ayında Türk – Ermeni ilişkilerinin yıl dönümüne yetiştirileceğini söyledi. Filmde Tamara’yı oynayacak olan Özay, “Bu benim hayatta en çok oynamak istediğim bir roldü.” dedi.

Tuğba Özay, Ermeni Kızı Tamara’yı Oynayacak yazısına devam et

Martin Luther King’in Özgürlük Hayali

‘Özgürlük Yürüyüşü / Selma’ Afrikalı Amerikalı halkın eşit yurttaşlık hakları mücadelesinde önemli bir dönemece odaklanıyor. Efsanevi siyahi lider Martin Luther King’in 1955 yılında Jim Crow yasalarına karşı ünlü Montgomery otobüs boykotuyla başlattığı şiddete dayanmayan sivil itaatsizlik hareketi 60’lı yıllarda Amerika’nın en önemli gündem maddesidir. King’in 1963 yılında Lincoln anıtı önünde yaptığı konuşması bu açıdan tarihi önem taşır. ‘Bir hayalim var’ der siyahi lider, ‘dört çocuğumun derilerinin rengi ile değil de kişilikleriyle değerlendirileceği bir ülkede yaşayacaklarına dair’. 1964 yılında yürürlüğe giren ‘Sivil Haklar Kanunu’ bu direnişin ilk önemli kazanımıdır. Amerika’da siyah ırka yönelik önyargıyı yıkmak için şiddet içermeyen bir direniş sergilediği için aynı yıl Nobel Barış Ödülü’ne layık görülür siyahi lider. Ancak mücadele sonlanmamıştır henüz. Güney eyaletleri siyahların oy verme hakkını türlü bahaneyle gasp etme çabası içindedir. Seçmen kütüğünde adı olmayan siyah nüfus ırk ayrımı temelli davalarda haklarını savunamaz hale gelmiştir.

Bu yeni süreçte kapalı kapılar ardında ABD Başkanı Lyndon B. Johnson ile müzakere halindedir King. Başkan’ın ‘oy verme konusunu şimdilik bekletelim, önce yoksulluğu önleyelim’ önerisine itiraz eder. Oval ofisteki beyazla görüşmeler sürerken, gösteri ve pasif direniş hareketinin siyahların çoğunlukta olduğu güney eyaletlerinde sürdürülmesi kararı alınır. Nüfusunun üçte ikisi siyahlardan oluşan ‘Selma’ kasabası hareketin başlangıç noktası olarak seçilmiştir. Kasabadan eyalet merkezi Montgomery’ye düzenlenen ilk yürüyüş denemesi emniyet güçlerince kanlı bir biçimde engellenir ancak televizyon ve yazılı basında ifşa edilen polis şiddeti toplumda tepkiyle karşılanır. Tarihi yürüyüş 25 Mart 1965’teki üçüncü çağrı sonrasında liberal beyazların da desteğiyle başarıyla gerçekleştirilecektir.

Tanıtım sektöründe uzun yıllar hizmet vermiş belgeselci siyahi yönetmen Ava DuVernay’ın imzasını taşıyan ‘Selma’ ellinci yaşını kutlayan bu özgürlük yürüyüşünün anısını tazeleyen bir çalışma. Yakın tarihin bilinen gelişmelerini, öne çıkan aktörleri ve hareketin farklı grupları arasındaki fikir ayrılıklarını titizlikle aktarmaya çalışan filmin en büyük handikapı bir Hollywood yapımı olarak dengeleri tutturma çabası. Bütün isteğinin hayatını sakin bir kasabada papaz olarak sürdürmek olduğunu tekrarlayan uzun mücadele yıllarının yorgun liderinin insani zaaflarını küçük nüanslarla başarılı bir biçimde aktaran David Oyelowo’nun yorumu başarılı. Ancak filmde neredeyse aziz mertebesine yükseltilen Martin Luther karakteri devlet otoritesi karşısında fazlasıyla edilgen ve alçak sesli. Sözgelimi King’in Vietnam karşıtı çıkışlarına hiç yer verilmemiş. Keza sivil haklar hareketinin etkin figürlerinden biri olan karısı Coretta King artan ölüm tehditleri karşısında endişesini gizleyemeyen tedirgin bir ev kadını olarak resmedilirken hareketin radikal isimlerinden Malcolm X önemsiz birkaç fırça darbesiyle geçiştirilmiş. Alabama Valisi George Wallace ve şerif Jim Clark bu Hollywood yapımının kötü adamları. Siyahi lideri adım adım FBI’a izletmekten geri durmayan başkan Johnson ise bir ölçüde kollanmış, tarihe kötü bir sicille geçme endişesi içinde ‘Oy Hakkı Kanunu’na ön ayak olmuş demokratik Amerikan sisteminin yılmaz bekçisi olarak çizilmiş.

Eksikleri ve kusurlarına karşın yine de izlenmesini öğütlediğimiz bir çalışma ‘Selma’. Edmund Pettrus köprüsünde başlayan tarihi direniş bugün dünyanın birçok bölgesinde süregelen sömürü ve zulme karşı verilen özgürlük mücadelelerine örnek olduğu için. Afrikalı Amerikalılara yönelik baskı ve adaletsizliğin Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında siyahi bir başkan döneminde dahi süregelmesi ABD’nin ırk temelli sorunlarının halen çözülememiş olduğuna işaret ettiği için. Polis copu ile dövülen, yerlerde sürüklenen siyah direnişçiler bizim Gezi gazileriyle aynı kaderi paylaştıkları için. Polis kurşunuyla vurulan siyahi genç, faşist milislerce dövülerek öldürülen Boston’lu beyaz rahip bizlere Ethem Sarısülük’ü, Berkin Elvan’ı, Ali İsmail Korkmaz’ı hatırlattığı için. Pasif direnişçilere çekilen tetikte parmağı olanlardan hesap sorulmasını bizler de sabırsızlıkla beklediğimiz için.

(12 Şubat 2015)

Ferhan Baran

[email protected]

3. SETEM Akademi BAK Belgesel, Animasyon, Kısa Film ve Uzun Metraj İlk Film Ödülleri

2013 yılında ‘Yarının Sineması İçin’ sloganıyla yola çıkan Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) ve SETEM Akademi Derneği tarafından düzenlenen SETEM BAK (Belgesel, Animasyon, Kısa Film ve Uzun Metraj İlk Film) Akademi Ödülleri’nin üçüncüsü için start verildi. Bu yıl SETEM BAK Akademi Ödülleri’nde ilk kez Uzun Metraj İlk Film ve Uluslararası Bölüm ekledi. 3. SETEM BAK Akademi Ödülleri, internet üzerinden oylama sistemi ile belirlenecek. İlk aşamada yarışmada yer alan belgesel, animasyon ve kısa film ekiplerinin oy kullanacağı sistemde isteyen sinemasever izleyiciler de oy kullanabilecek.

3. SETEM Akademi BAK Belgesel, Animasyon, Kısa Film ve Uzun Metraj İlk Film Ödülleri yazısına devam et

Altyazı Dergisi’nin Şubat 2015 Sayısı Bayilerde

Altyazı Aylık Sinema Dergisi Şubat sayısında, Vizyon Değerlendirme dosyasıyla 2014 yılının sinemasına kapsamlı bir bakış atıyor. Dosyada elliden fazla eleştirmenin En İyi 10 Film listeleri, yılın öne çıkan belgeselleri, senenin filmlerindeki unutulmaz anlar ve geçtiğimiz yılın sinema gündemine dair tespitler yer alıyor. 1999 yılında çektikleri Matrix ile birçok farklı türü bir potada eriterek kendilerine has bir imza yaratan Wachowski Kardeşler, kariyerlerinin devamında kendilerinden beklenen başarıya bir türlü ulaşamadılar. Son filmleri Jupiter Yükseliyor vizyona girerken yönetmenlerin sinemasını ele alan bir portre yazısı Altyazı’da.

Geronimo

Tony Gatlif’in yönettiği ve Celine Sallette, Rachid Yous, David Murgia ile Nailia Harzoune’un oynadığı Geronimo, 27 Mart 2015′de M3 Film dağıtımıyla Filmartı Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Fransa’nın güneyi. Genç bir sosyal eğitimci olan Geronimo, St. Pierre mahallesinin gençleri arasındaki gerilimi yatıştırmaya çalışmaktadır. Türk kökenli genç bir kız olan Nil Terzi’nin görücü usulü evliliğinden kaçıp, çingene sevgilisi Lucky Molina’nın kollarına koştuğunda mahallenin havası değişir. Onların kaçışıyla iki grup arasındaki düşmanlık da alevlenir. Geronimo olup bitenlere kayıtsız kalamaz ve tarafları yatıştırmak için kolları sıvar.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Web Sitesi
  • Fragman
  • IMDb

Geronimo yazısına devam et