Steven Spielberg Büyük Bir Hata mı İşledi? Okuyun ve Buna Siz Karar Verin

Holocaust/Soykırım 20. yüzyılın en büyük kitle kıyımlarından biriydi…

Altı ilâ yedi milyon Yahudinin canını yitirmesine neden oldu…

Sadece Polonya’da üç milyon Yahudi hayatını kaybetti…

Tarihçi Ian Kershaw’ın (doğumu 1943) belirttiği gibi Hitler’in bizzat Himmler’e verdiği soykırım talimatı, Hitler tarafından adeta hipnotize edilmiş Alman milletinin karakteristik özelliği olan benzersiz titizliğiyle, disipliniyle ve verilen emri sonuna kadar takip etmesiyle uygulandı; böylece insanlık tarihinde işlenmiş en büyük kitlesel suça imza atıldı…

Alman ordusu işgâl ettiği her yerde yerel halka yaptığını Yahudilere de yaptı; Yahudi kurbanların bir bölümü gaz odalarında ya da kurşuna dizilerek değil, temel gıda maddelerinden, temel sağlık hizmetlerinden ve hijyenden mahrum (aç ve susuz) bırakılarak, hasta edilerek öldürüldü…

“Shoah”ın Yönetmeni “Schindler’in Listesi”nin Yönetmenini Fena Şekilde Azarladı

66. Cannes Film Festivali’ne (2013) iki Yahudi yönetmenin (Claude Lanzmann ile Steven Spielberg) karşılaşması ve birinin diğerine ettiği ağır sözler damgasını vurdu.

566 dakikalık “Shoah” (1985) adlı belgeselinde Yahudi soykırımını konu alan 87 yaşındaki Claude Lanzmann Cannes Film Festivali’nde yakaladığı yedi Oscar ödüllü “Schindler’s List”in (1993) yönetmeni Steven Spielberg’e aşağıdaki suçlamaları yöneltti.

Lanzmann’a göre “Spielberg bin iki yüz kadar Yahudiyi soykırımdan kurtaran Alman işadamı Oskar Schindler’i (1908-74) filminin kahramanı yaparak affedilemeyecek büyüklükte bir hata ve büyük bir günah işledi.” Lanzmann, “Aradan 20 yıl geçmesine rağmen bunu sindiremediğini” Spielberg’e ifade etti.

Steven Spielberg’in Lanzmann’ın azarlamalarına herhangi bir cevap vermemesi bu konuşmaya tanık olanların dikkatini çekti.

Oysa savaş bitiminden (1945) ölümüne kadar geçen yaklaşık otuz yılda dünya Yahudileri Oskar Schindler’e kol kanat germiş, onu her fırsatta bu iyiliğinden dolayı ödüllendirmiş, onun maddi ihtiyaçlarını karşılamış ve 1960’lı yıllardan itibaren de kendileri için yaptığı kahramanlığı beyazperdeye aktarmak için her türlü fırsatı kollamışlardı.

(04 Haziran 2013)

Hakan Sonok

hakansonok.sonok1@gmail.com