Sinema ve Elektronik Müzik Tutkunları İçin Onbir Kısa Öykü

Bir sinema yazarı olarak nasıl pürdikkat film seyrediyorsam, bir müzik albümünü de ilk kez dinlerken sadece esere odaklanırım. Mümkünse karanlık bir ortamda, bir ressamın fırça darbeleriyle tuvale hayat vermesi ya da bir sinemacının film şeridindeki karelere görüntüleri kaydetmesi gibi, notaların da düşlerimi canlandırarak öyküler anlatmasıyla birlikte evrenin herhangi bir noktasında bulurum kendimi. Bu aynı zamanda, ruhsal sağaltıma açılan kapıdır. Doğaldır ki, söz konusu ettiğimiz etkiyi gerçekleştirebilen müzik albümleri de karşımıza sıkça çıkamamaktadır.

Benim gibi elektronik müziğin iç dünyalarımızın kapılarını sınırsızca açtığını bilenler için farklı ve ayrıksı çalışmalar bulmak biraz zor. İşte “Eleven Short Stories”, tam da böyle bir çalışma. Elektronik, ‘Jazz’, ‘Ambient’ dallarındaki çalışmalarıyla uluslararası alanda da tanınan ve çalışan, film müziklerine de imza atıp ödüller kazanmış 1975 doğumlu Erdem Helvacıoğlu’nun, onbir büyük sinema yönetmenine atfettiği bir albüm. Dolayısıyla, sinefiller için büyük değeri var.

Arama motorlarına adını yazdığınızda biyografi ve diskografisiyle ilgili detaylı bilgileri edinebileceğiniz Erdem Helvacıoğlu’nun albümünü dinlerken, onbir yönetmenden seyrettiğim onlarca filmin içinde, serbestçe ve görüntüleri iç içe geçirerek, ilginç bir yolculuğa çıktığımı hissettim. Helvacıoğlu’nun çok sayıda obje de kullandığı ve böylece değişik seslerle tınılar elde ettiği onbir parçanın her biri gerçekten de farklı bir hikâye. Sanatçının imajinasyonu müthiş!

Onbir yönetmeni merak edenler için sıralayalım: Kim Ki-Duk, David Lynch, Krzysztof Kieslowski, Theodoros Angelopoulos, Jane Campion, Anthony Minghella, Ang Lee, Atom Egoyan, Darren Aronofsky, Alejandro González Iñárritu, Steven Soderbergh.

(15 Temmuz 2012)

Ali Ulvi Uyanık

ali.ulvi.uyanik@gmail.com