Bankayı Soyma Günü

Çifte Soygun (Flypaper)
Yönetmen: Rob Minkoff
Senaryo: Jon Lucas-Scott Moore
Müzik: John Swihart
Görüntü: Steven Poster
Oyuncular: Patrick Dempsey (Tripp), Ashley Judd (Kaitlin), Octavia Spencer (Madge), Jeffrey Tambor (Blythe), Mekhi Phifer (Darrien), John Ventimiglia (Weinstein), Pruitt Taylor Vince (Jöle), Tim Blake Nelson (Fıstık Ezmesi), Matt Ryan (Gates), Adrian Martinez (Temiz), Natalia Safran (Bayan İsviçre), Eddie Matthews (Hayes), Curtis Armstrong (Mitchell)
Yapım: IFC Films (2011)

Daha çok animasyon filmleriyle tanınan Amerikalı yönetmen Rob Minkoff, “Çifte Soygun” filmiyle soygun sinemasına komedi gözleriyle bakıyor. Karmaşık ama iyi yazılmış senaryosuyla seyircilerini eğlendiriyor.

Bir öğleden sonra bankayı soyma hikâyesi. Animasyonu andırır ön jeneriğin ardından “steadicam” kamera hiç kesme yapmadan Bayan İsviçre ve hemen ardındaki, sonradan FBI ajanı olduğu öğrenilen Jack Hayes bankadan içeri giriyor, içerideki karakterleri gösteriyor ve Tripp’le beraber hikâyesine başlıyor film. Tripp, bozuk para takıntılı biri. Veznede Kaitlin’e zorlu macera yaşatırken, dışarıda üç kişi maskeleriyle bankaya gizlice giriyorlar ve ardından içeridekileri esir alıyorlar. Bu o kadar kolay değil. Çünkü, kendilerine Jöle ve Fıstık Ezmesi diyen iki amatör soyguncu da iş üzerinde. Amaçları da bankamatiği soymak. Profesyonel ve amatör soyguncuların kaosuyla eğlenceli bir öğleden sonraya dönüşüyor her şey. Tabii ki seyirciler için. Film ilerledikçe her şey öyle karmaşıklaşıyor ki, bazı anlarda neyin ne olduğunu anlamakta zorlanıyor insan. Bu gerçekten bir banka soygunu mu? Zeki Tripp, Sherlock Holmes gibi olanları zihninde canlandırarak (seyirci bu anları siyah-beyaz izliyor) esas olayı çözüyor. Soygunculara aynı fakstan aynı mesajlar gelmiş. Siyahi Darien, Yahudi Weinstein ve sarışın Gates, bilgisayar yardımıyla paraların istiflendiği kasaları açmaya uğraşırken, amatör soyguncular işlerini geciktiriyor. Aslında hiç plânda olmayan bir FBI ajanının da bankada olması. O da ateş arasında kalıp ölüyor. Bu olay, Tripp’in mantık yürütmesine neden oluyor. Veznedar Kaitlin de evlilik hediyeleriyle olaya katılıyor ve filmin en sürprizi oluyor finalde. Bu komedinin olduğu filmde şiddetin hiç olmadığını düşünmeyin. Filmde kanlı sahneler var. Yönetmen, soygun filmlerini hicvederken şiddetten uzak duramamış.

Oyuncular iyi…

1962 doğumlu Amerikalı Rob Minkoff, Roger Allers’la ortak yönettikleri 1994 yapımı “The Lion King-Aslan Kral” animasyon filmiyle adını duyurdu. Yönetmeni daha da ünlendiren, 1999 yapımı yarı animasyon “Stuart Little-Küçük Kardeşim” oldu. 2003 yapımı “The Haunted Mansion-Perili Köşk” ve 2008 yapımı “The Forbidden Kingdom-Yasak Krallık” filmleriyle beraber, bütün filmleri ülkemizde vizyona çıkmıştı. Amerikalı oyuncu Ashley Judd, 1990’larda Hollywood’da öne çıkmıştı. Michael Mann’ın 1995 yapımı “Heat-Büyük Hesaplaşma” filmindeki Charlene karakteri mükemmeldi. Garry Fleder’in 1997 yapımı “Kiss the Girls-Kızları Öp” mistik suç filmi, yine aynı tarzda Bruce Beresford’un 1999 yapımı “Double Jeopardy-Çifte Tehlike” filmi, William Friedkin’in 2006 yapımı “Bug-Böcek” bilimkurgusundaki performansları hemen akla geliyor. Patrick Dempsey’yi, yönetmen Andy Tennant’ın 2002 yapımı “Sweet Home Alabama-Beni Unutma” romantik filmiyle tanıdık. Kevin Lima’nın 2007’deki “Enchanted-Manhattan’da Sihir” filmiyle romantik filmlerin tescilli oyuncusu olduğunu kanıtladı. “Çifte Soygun”, sinemada soygun filmlerini ve komedileri sevenlere göre.

(27 Nisan 2012)

Ali Erden

sinerden@hotmail.com