Harry’nin Veda Filmi

Harry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 2 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2)
Yönetmen: David Yates
Eser: J. K. Rowling
Senaryo: Steve Kloves
Müzik: Alexandre Desplat
Görüntü: Eduardo Serra
Oyuncular: Daniel Radcliffe (Harry), Emma Watson (Harmoine), Rupert Grint (Ron), Ralph Fiennes (Lord Voldemont), Michael Gambon (Profesör Dumblodore), Alan Rickman (Profesör Severus), Warwick Davis (Griphook/Profesör Flitwick), Helena Bonham Carter (Bellatrix), John Hurt (Ollivander), Bonnie Wright (Ginny)
Yapım: Warner Bros (2011)

Yedi filmlik bir seri olan “Harry Potter”, İngiliz yazar J. K. Rowling’in hayal dünyasından doğmuş ve bu işte olan herkes için bir para makinesiydi. Şimdilik bu da bitti. Belki…

Bu türden seriye dönüşmüş filmleri, eğer serinin diğer filmlerine uzak kalmışsanız değerlendirmekte bir hayli zorlanırsınız. Hangi karakter nedir, neyle ilişkilidir, kafanız karışıverir. Chris Columbus’un yönettiği 2001 yapımı “Harry Potter and the Sorcerer’s Stone – Harry Potter ve Felsefe Taşı”, serinin ilk filmiydi. Bu filmi gördük. Seriye bir süre ara vermiştik. Serinin son filmlerini çeken David Yates’in 2007 yapımı “Harry Potter and the Order of the Phoenix – Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı”nı arada gördük. Serinin son filmi, hem de ikiye bölünmüş Yates’in “Harry Potter and the Deathly Hallows – Harry Potter ve Ölüm Yadigârları”nın ilk bölümünü de görmedik üstelik. İkinci bölüm başlıyor ve bir önceki filmi görmediğinizden neyin ne olduğunu anlamaya çalışıyorsunuz. Harry, Ron ve Harmoine bir evde saklanıyorlar. Üç sihirli nesne var: “Mürver Asa”, “Diriltme Taşı” ve “Görülmezlik Pelerini…” Bunlara “ölüm yadigârları” deniliyor. Banka kasasındaki kılıcı almak için Harry, Ron, Harmoine ve cincüce Griphook beraberce Gringotts’a gidiyorlar. Orada da cüceler var. Ejderi aşıp kılıca ulaşıyorlar ama cincüce Griphook, onlara iftira star ve heyecan da başlar hemen. Filmin “kötü adamı” Lord Voldemort. Filmde trajidiler yaşatan kötülüğe doymaz biri o. Ron’la Harmoine’in aşkı derinleşirken, Voldemort, Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’nu da yerle bir ediyor. Filmin derinliğinde Severus’un, Harry’nin annesine çocukluğundan beri aşık olduğunu anlıyorsunuz. Voldemort onu ölümcül yaraladıktan sonra Harry, Severus’un gözyaşını alır ve orada annesini ve babasını görür. Voldemort’la ölümcül savaşa giren Harry, sonunda kötülüğü yeniyor ve mutluluk geliyor. 19 yıl sonrasında Harry Ginny’yle, Harmoine Ron’la evlenmiş, çocukları olmuş, onlarda büyücü olmak için trene biniyorlar. Bu hikâye burada bitiyor muydu? Yoksa…

Üç boyutlu dünya…

1963 doğumlu İngiliz David Yates, bu serinin son üç filmini çeken yönetmen oldu. 2007’de “Harry Potter and the Order of the Phoenix – Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı”, 2008’de “Harry Potter and the Half Blood Prince – Harry Potter ve Melez Prens” ve ikiye bölünmüş serinin son filmi “Harry Potter and the Deathly Hallows – Harry Potter ve Ölüm Yadigârları…” Filmin basın gösteriminde küçük bir sorun yaşanmıştı IMAX gösteriminde. İlk yarıyı, sinemaskop ve iki boyutlu seyrettik. İkinci yarıda üç boyutlu IMAX gösterimi düzeldi ve filmin atmosferi de değişiverdi. O anın içinde olmak muhteşem. IMAX perdesi, normal sinema perdelerinden büyük oluyor ve gerçekten atmosferi yaşıyorsunuz. Bu seriyi en başından beri takip edenler, hele de romanlarını da arşivleyenler için üç boyutlu Harry ilginç deneyim olabilir. Elbette bu son filmin normal gösterimleri de var, iki boyutlu görmek isteyenler için.

(17 Temmuz 2011)

Ali Erden

sinerden@hotmail.com