Kiracı ile Yeniden HAMMER (www.hammerfilms.com)!

Korku Sineması’nda Hollywood için Universal Stüdyosu’nun önemi ve değeri ne ise, İngiltere için Hammer Film odur! İlk yapımını (The Public Life of Henry the Ninth) 1934 yılında gerçekleştiren şirket, özellikle savaş sonrası elli ve altmışlı yıllarda, türün temel öykülerini / kahramanlarını, -doğdukları yer olan Avrupa’ya özgü bakış açıları- yorumlar ve bazıları kült olacak filmlerle ‘ölümsüzlüklerine kavuşturmuştur’. Hammer, kıtanın, sinemadaki korku ikonudur; sinefiller için bir hazinedir.

Şimdi… 1980’lerden bu yana sinema filmi üretimini durdurmuş HAMMER, bir dizi operasyon sonrası yeniden yapılanıp faaliyete geçmiş bulunuyor. Karşımızdaki ilk korku – gerilimi de, “Kiracı – The Resident”… Fin yönetmen Antti Jokinen, New York Brooklyn’deki eski apartmanlardan birindeki büyük daireyi kiralayan genç kadın cerrahla, ona sahip olmaya odaklanmış, saplantılı, kıskanç, tehlikeli ev sahibi adam arasındaki yüksek gerilimi, Pan’ın Labirenti ile Oscar kazanan görüntü yönetmeni Guillermo Navarro’nun müthiş atmosfer yaratan gölgeleri içinde anlatmakta.

“Kiracı”, bir ‘eski model’ film duygusu oluştururken, ‘mücevher gibi’ bir HAMMER oyuncusuna da yer veriyor: 1922 doğumlu, sinemanın ‘en yakışıklı vampiri’ Christopher Lee!

Önerim, www.hammerfilms.com’u ziyaret etmeniz: Şirketin tarihine ve yıl yıl tüm filmlerine, kitaplarına, soundtrack listesine bir yolculuk yaparken yeni yapımlarını – projelerini öğrenip alışveriş yapabileceğiniz, tam bir sinefil sitesi.

(07 Temmuz 2011)

Ali Ulvi Uyanık

ali.ulvi.uyanik@gmail.com