Altın Portakal Müzesi İçin Çağrı

Müzeler günümüzde ekonomik, siyasal, kültürel küreselleşme ve dolayısıyla kitle iletişim teknolojisindeki hızlı gelişmelere, bilgi ve insan hareketliliğine bağlı olarak oldukça önemli bir işleve sahiptir. Küreselleşme sonucu kültürlerin müzelere tıkılan folklorik bir nesne durumuna düşeceği yönündeki karamsar anlayışlar bir yana; bugün için turizm, eğitim, iş gücü göçü gibi birçok nedenlere bağlı olarak yaşanan insan hareketliliğinde ülkelerin, toplumların resim, müzik, edebiyat, sinema gibi birçok sanat dalını ve toplumsal, kültürel, ekonomik, tarihsel, dinsel yaşanmışlıklarının geçmişe ve bugüne ilişkin somut örneklerinin sergilendiği ve kuşaktan kuşağa olduğu gibi, dünya insanlarına da aktarılmasında müzelerin işlevi yadsınamaz.

Bugün, ülkelerin tarihsel, sanatsal, ekonomik ve kültürel birikimlerinin sergilendiği müzeler, bulundukları kentle birlikte anılır hale gelmiştir (Paris – Musee du Louvre, New York – Metropolitan Museum of Art, London – Britisch Museum, Madrid – Prada, Berlin – Pergamon, İstanbul – Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Müzesi). Bunun dışında farklı ülkelerden insanların yakından takip ettiği ressam ya da yazarlara, önemli devlet adamları ve tarihi kişiliklere ilişkin müzeler de yer almaktadır (Paris – Rodin, Prag – Franz Kafka, Dublin – James Joyce, Amsterdam – Van Gogh). Müzecilik alanında bir diğer kabûl ise belli alanlara ilişkin konulu müzelerdir (Transport Müzesi, Camera Obscura Müzesi, Kommunikation Müzesi, Bilim, Jeoloji, Doğa Tarihi, Sualtı müzesi, Sinema ve Film Müzesi gibi). Günümüzde sinema ve filmleri konu alan müzelerin sayısı da hızla artmaktadır. Bu müzeler sadece filmlerin ve resimlerin arşivlendiği ve sergilendiği yerler olmaktan öte, film-medya pedagojisi, film restorasyonu, halka açık sinema kütüphanesi, film izleme günleri gibi etkinliklere imza atmaktadır. (Örneğin “ulusal miras” olarak tanımlanan Hollanda Film Müzesi’nde yaklaşık 36 bin film bulunmaktadır. Bu koleksiyonda sinemanın başlangıcından günümüze -35 mm, 9,5 mm, 68 mm ve üç boyutlu elle boyanmış filmler- ünlü filmlerin orijinal senaryolarından, dekorlarına hatta hayatta olmayan ünlü yönetmenlerin kişisel eşyalarına, eski film afişlerine kadar birçok obje bulunmaktadır.) Frankfurt Film Müzesi, geçen 25 yıl içinde toplam üç milyon kişi tarafından ziyaret edilmiştir. Bu süre içinde müze, 170’ten fazla film gösterimi, sergi ve festivale imza atmıştır. Türkiye’de ise TÜRVAK bünyesinde İstanbul’da Sinema, TV ve Tiyatro Müzesi geç de olsa kurulmuştur. Müzede Türk sinemasının 100 yılına ait afiş, fotoğraf, ilân, senaryo ve sinemayla ilgili kitap ve dergiler sergilenmektedir.

Lumiere kardeşlerin 18 Aralık 1895 yılında Paris’te resmi olarak gerçekleştirdikleri ilk film gösterimlerinin ardından tüm dünyayı fetheden yedinci sanatın insan yaşamında sanatsal, kültürel, eğlence ve kitle iletişim aracı olarak önemi tartışılmaz. Giderek hem dünyanın birçok ülkesinde hem de Türkiye’nin farklı kentlerinde yaygınlaşan film festivalleri bu gelişmelerin bir devamıdır. Antalya Altın Portakal Film Festivali hem ulusal hem de uluslararası arenada uzun soluklu çabalarla bugüne kadar gelmiş ve kentin bir parçası olmuştur. Böylesi bir potansiyelin kentimizde oluşturulacak Antalya Altın Portakal Film Müzesi ile arşiv altına alınması ve bu arşivin hem Antalya halkının hem de kenti ziyarete gelenlerin hizmetine sunulması, festivalin kalıcılığına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlayacaktır.

Böylelikle Antalya’da açılacak olan olası film müzesinde hem filmlerin, müziklerin, posterlerin, fotoğrafların arşivlenmesi, hem de festivale ilişkin tüm görsel materyallerin sergilenmesi mümkün olabilecektir. Ayrıca Altın Portakal Film Festivali katalogları ve yayınlarının bir araya getirildiği bir kütüphanenin oluşturulması, bu bağlamda kurulacak olan fotoğraf ve film atölyesi aracılığıyla çocuk ve gençlerin film yapımı ve çekimi üzerine uygulama yapabilecekleri eğitim ortamlarının hazırlanması, sergilenmesi, okullarla işbirliği yapılarak gelecek kuşakların Antalya’nın kültürel etkinlikleri hakkında bilgilenmesi ve festival çalışmalarına etkin olarak katılabilmeleri sağlanabilecektir.

Köklerinde yarım asırlık kültürel ve sanatsal birikim bulunan, Antalya’yla özdeşleşmiş devasa bir çınarın gölgesinde varolmaktan onur duyan, Altın Portakal’ı yalnızca bir film festivali olmanın ötesinde; sosyal, siyasal ve kültürel yaşamımızın en önemli değerlerinden biri olarak nitelendiren bizler, bu etkinliğin hiç değilse 50. yılında, lâyık olduğu bir Film Müzesi ile taçlandırılmasını diliyor; aydın, sanatçı, yazar ve çizerlerimizin yanı sıra, tüm duyarlı kamuoyunu konu üzerinde tartışmaya davet ediyoruz.

(10 Ekim 2010)

Tuncer Çetinkaya
Modern Zamanlar Sinema Dergisi
m_zamanlar@hotmail.com
www.modernzamanlar.com

Kutsal Damacana: Dracoola’nın Çekimleri Tamamlandı, Film 21 Ocak’ta Seyircisiyle Buluşacak

İyi Seyirler Filmcilik – Selin Altınel ve Şenol Zencir yapımcılığında gerçekleştirilen Kutsal Damacana: Dracoola’nın çekimleri tamamlandı. Korhan Bozkurt’un yönettiği ve Leman Dergisi yazarlarından Ahmet Yılmaz’ın senaryolaştırdığı filmin başrollerinde Ersin Korkut, Şahin Irmak, Özge Ulusoy ve Ceyhun Fersoy yer aldı. Film çekimleri esnasında ölüm tehlikesi geçiren Ersin Korkut, “Filmin başında bir cami avlusuna terk ediyorlar beni. Sonra beni alıp tabuta koyuyorlar kundaklı halde. O tabut derede yüzerken bir kaza geldi başımıza. Sonra beni kurtardılar.” diyor. Film, 21 Ocak 2011′de gösterime giriyor.

  • Basın Bülteni
  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • Kara Köpekler Havlarken, Beş Ülkede Birden

    Yılın genç ve dinamik filmi Kara Köpekler Havlarken, yurt dışı serüvenini Ekim ayında beş ülkede sürdürmeye devam ediyor. Amerika’da Clearwater Film Festivali, Norveç’te Films Froms South Festivali, Macaristan’da Pec’s Film Festivali, Romanya’da Iasi Film Festivali, Finlandiya’da Türk Filmleri Seçkisi’nde gösterilecek olan film, ilk gösteriminden bu güne toplam 25 ülkede gösterildi, katıldığı etkinlikten başarılarla döndü. Mehmet Bahadır Er ve Maryna Gorbach’ın yönettiği filmde Erkan Can, Cemal Toktaş ve Volga Sorgu oynuyor.

  • Basın Bülteni
  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • 16 mm Sinema Atölyesi’nde 20. Dönem Başlıyor

    Bursa İnSanat Derneği’nin gelenekselleşen sinema atölyesi 16mm’de 20 dönem çalışmaları 09 ekim Cumartesi günü başlayacak. Atölye çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı 06 Ekim Çarşamba günü saat 19:00’da İnSanat Derneği’nde yapılacak. Çalışmalarla ilgili ayrıntılı bilgiler 16mm Sinema Atölyesi Koordinatörü İsmail Dalgıç’tan (0555 4613507) alınabiliyor veya öğleden sonraları 0224 2221112’den İnSanat Derneği’ni aranabiliyor.

    Altın Portakal’da Sinema Tartışılacak

    Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sinema üzerine konferansları, panelleri, açık oturumları, söyleşileri ve imza günleriyle, sinema sanatının sorunlarının tartışıldığı, zenginleştirilmiş bir programla izleyiciyle buluşacak. Yapımcı, yönetmen, yönetici, akademisyen, sinema yazarı, gazeteci, araştırmacı, yazar, sanatçı, senaryo yazarı ve arşivistlerden oluşan çok sayıda katılımcının yer alacağı etkinliklerde Türk ve dünya sineması çok yönlü olarak ele alınıp, sorunlara çözüm önerileri üretilmeye çalışılacak.

  • Basın Bülteni
  • Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • Mithat Alam Film Merkezi’nde Tayfun Pirselimoğlu Söyleşisi

    Hiçbiryerde, Rıza ve Pus adlı filmleriyle tanıdığımız ve son filmi Saç ile Locarno Uluslararasi Film Festivali’nde yarışan Tayfun Pirselimoğlu, 07 Ekim Perşembe günü saat 18:00’de Mithat Alam Film Merkezi’nin söyleşi konuğu oluyor. Resim ve gravür eğitimi alan Tayfun Pirselimoğlu, gözaltında oğlunun kaybolmasıyla yollara düşen bir annenin hikâyesini anlattığı Hiçbiryerde filmi ile ilk uzun metraj filmini yaptı. Anneyi canlandıran Zuhal Olcay’a da çeşitli ödüller getiren filmin ardından Rıza, Pus ve Saç filmleri geldi. Pirselimoğlu’nun yönetmen ve senaryo yazarlığı yanında yayınlanmış 4 romanı bulunuyor.

  • Basın Bülteni
  • Web Sitesi
  • Tayfun Pirselimoğlu fotoğrafları için tıklayınız.
  • 13. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali

    Türkiye’nin ilk ve en uzun ömürlü Belgesel Sinema Şenliği, İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nin 13.sü bu yıl 29 Ekim – 04 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından düzenlenen festival, insanlığa, dünya toplumlarına ayna tutan, birbirinden ilginç ve gerçek öyküleri bu yıl da İstanbul’a taşıyacak. T. C. Kültür Bakanlığı’nın desteği ve Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek festivalde ABD, Almanya, İran, Arjantin, Hindistan, Çin, İrlanda ve Fransa başta olmak üzere 24 ayrı ülkeden bu yıl toplam 68 belgeselin gösterimi ücretsiz olarak gerçekleşecek.

  • Basın Bülteni: Uzun / Kısa
  • Web Sitesi
  • Diğer basın bültenleri ve yüksek çözünürlüklü görsellere haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    13. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali yazısına devam et
  • Essen Türk Filmleri Haftası

    İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın katkılarıyla Türk Sinema Vakfı (TÜRSAV) tarafından gerçekleştirilen İstanbul / Pecs /RUHR – KRV Sinemasal Buluşma – 2010 Projesi kapsamında 18 – 28 Ekim 2010 tarihleri arasında Essen’de Lichtburg Sineması ve Katakomben Tiyatrosu’nda Türk Filmleri Haftası gerçekleştiriliyor. Çağdaş Türk sinemasının filmlerinden oluşan bir seçkinin Essen’li sinemaseverlerle buluşturulacağı hafta boyunca 6 uzun, 5 kısa metraj ve 5 belgesel film gösterilecek. Ruhr 2010 yönetiminin de destek verdiği etkinlikteki belgesellerin konusunu İstanbul oluşturuyor.

  • Basın Bülteni
  • Geniş bilgi için tıklayınız: 1 / 2 / 3 / 4
  • Diğer haberler, yüksek çözünürlüklü görseller ve gösterilecek filmler hakkında geniş bilgilere haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    Essen Türk Filmleri Haftası yazısına devam et