11. Türkiye / Almanya Film Festivali

Türkiye ve Almanya sinemaları, her iki ülkeden kısa, belgesel ve uzun metrajlı toplam 67 filmin gösterileceği, paneller, söyleşiler ve konserlere katılmak üzere 80’in üzerinde konuğun yer alacağı 100’ün üzerinde etkinliği içeren yoğun programıyla 11. kez Nürnberg’de buluşuyor. Festival’ın açılışı Ferzan Özepetek’in filmi Kutsal Yürek ile 07 Mart 2006 tarihinde CineCittà’da yapılıyor. Açılışa Türkiye’den, Almanya’dan ve Amerika’dan katılacak konukların yanısıra, Nürnberg’e festivalin onur ödülünü almak üzere Ferzan Özpetek de geliyor.

  • Basın Bülteni
  • Web Sitesi
  • Diğer basın bültenlerine haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    11. Türkiye / Almanya Film Festivali yazısına devam et
  • SİYAD Ödülleri’ne “Babam ve Oğlum” Damgası

    SİYAD – Sinema Yazarları Derneği, her yıl geleneksel olarak düzenlediği Türk Sineması ödül törenini 38. kez gerçekleştirdi. 27 Şubat Pazartesi gecesi Harbiye Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılan geceye Türk sinemasının önemli isimleri katıldı. Bine yakın davetlinin izlediği törende, geçen yıl sinemalarımızda vizyona giren Çağan Irmak imzalı Babam ve Oğlum tam altı dalda ödül alarak geceye damgasını vurdu. Film, yönetmen, senaryo dallarında Çağan Irmak’ı üç kez sahneye çıkartan SİYAD, yardımcı erkek oyuncu bölümü dışındaki oyunculuk dallarında da Babam ve Oğlum‘u ödüllendirdi.

  • Basın Bülteni
  • Web Sitesi
  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • Oyun (Yönetmen: Pelin Esmer)

    Pelin Esmer’in yönettiği ve Behiye Yanık, Cennet Güneş, Fatma Fatih ile Fatma Kahraman’ın oynadığı Oyun, 10 Mart 2006‘da Umut Sanat dağıtımıyla Sine Film tarafından vizyona çıkarıldı.
    Ümmüye, Behiye, Ümmü, Fatma K., Cennet, Saniye, Fatma F., Zeynep ve Nesime Toros dağlarında bir köyde yaşayan, günlerini tarlada, inşaatta ve evde çalışarak geçiren dokuz köylü kadındır. Kadınlar yaşamın ezici yükünü hafifletmek için bu defa bambaşka bir nedenle bir araya gelirler. Amaçları kendi hayatlarından yola çıkarak bir tiyatro oyunu yazmak ve oynamaktır.

    Oyun (Yönetmen: Pelin Esmer) yazısına devam et

    Box Office Raporları “Sinema Gazetesi”nce Hazırlanacak

    Sinemalarda gösterilen filmlerin Box Office raporlarını 10 yılı aşkın süredir düzenlemekte olan Warner Bros. bu görevi Haftalık Antrak Sinema Gazetesi’ne devrettiğini açıkladı. Box Office raporları 27 Şubat 2006 tarihinde son kez Warner Bros. tarafından hazırlandı. Dağıtım firmaları raporlarda yer alabilmek, medya kuruluşları ve sinema işletmeleri de bilgi almak için Deniz Yavuz ile irtibata geçebilirler. İletişim bilgileri: Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi, Tel: (212) 2936669, Fax: (212) 2516324, e-mail: [email protected]

  • Basın Bülteni
  • Yoğun Talep Üzerine If İstanbul Dört Gün Daha Uzadı

    5. If / AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nde yoğun talep üzerine biletleri tükenen filmlere AFM Beyoğlu Fitaş’ta ek gösterimler konuldu. Gösterilecek sekiz film şunlar: Ödüllü Çek filmi olan Mutluluk Gibi Birşey, Japonya’nın animasyon harikası Katakulli, Macaristan’dan eğlenceli bir dünya eleştirisi olan Mahalle, birbirinden ünlü dokuz kadının oynadığı Dokuz Hayat; Sundance ödüllü ve Oscar adayı Mürekkep Balığı ve Balina; Bruce LaBruce’un öyküsünden yola çıkan Şeker; türleri alt üst eden gişe rekortmeni Ne @#!* Biliyoruz ki!? ve kaçırılmaması gereken, ünlü Mel Brooks komedisi Yapımcılar.

  • Seanslar
  • Filmlerin konularına ve fotoğraflarına haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    Yoğun Talep Üzerine If İstanbul Dört Gün Daha Uzadı yazısına devam et
  • Filmi Sinemada İzlemek “Daha” İyi

    Gençler, o günleri yaşamamıştır; eskiden Yeşilçam’ın siyah-beyaz günlerinde, yabancı, çoğunlukla da ABD filmleri ülkemize birkaç yıl gecikme ile gelirdi, şimdiki gibi yurt dışı ile birlikte gösterim hayâl bile edilemezdi. Daha da ilginci renkli filmler Anadolu’da siyah-beyaz kopyalarıyla gösterime çıkarılırdı, filmin orijinal lobilerinde ve jeneriğinde renkli olduğu belirtilse de, siyah-beyaz seyredilmesi yadırganmaz, çoğunlukla da orijinalin renkli olduğunun farkına varılmazdı. Bu handikap Cinemascope filmlerde de vardı. Cinemascope 50’li yıllarda sinemanın araştırdığı teknik yenileşme çabalarının ulaştığı en uzun soluklu ve yaygınlaşmış gelişme biçimlerinden biri olarak, ülkemizde de pek çok sinemada kullanılmış bir teknik. Göstericiye bir objektif eklenmesi ile elde edilen bu tekniğinde, bozularak ortadan kaldırıldığı durumlar gerçekleşmiştir. Geniş perde sisteminden vazgeçilince, Cinemascope film beyazperdede, karenin üstünde ve altında siyah bir kuşak ile seyrediliyordu. Bu sakıncayı gidermek için ek bir objektif kullanılır ve kare içindeki siyah kuşaklar giderilmiş olurdu. Bu şekle dönüştürülen Cinemascope filmler aynı zamanda renkliden de siyah-beyaza döndürülmüş ise film iki kere budanmış oluyordu. 50’li 60’lı yıllarda görülen bu uygulamalar artık sona ermiş bulunuyor vede filmlerin sıcağı sıcağına da gösterime girmesi -uygulama olarak- sevinilecek bir başka nokta. Bütün bunlar sinema salonlarında olan yakınmalardı. Cinemascope’un normale döndürülmüş haline getirilmiş şeklini, özel objektif ile gösteren sinemaların olduğu söyledik. Bu uygulamayı yapan sinemalardan biri -Tokat’ta Erses Bahçe Sineması- normal filmleri de bu objektifle oynatarak her filmi Cinemascope havasında oynatmak yoluna gidiyordu. Yalnız gözden kaçan veyahut bilerek yapılan hata şu idi: Cinemascope’tan dönme filmlerde görüntünün üst ve altında oluşan siyah kuşaklar kadar kısım görüntünün -üstünden ve altından- kesiliyordu. Böylece filmin tamamını görüntüsü her karede daraltılmış olarak seyretmek durumunda kalıyordu seyirci. Görüntüdeki, bu kesilen yerlere denk gelen kısımlar önemli olsun olmasın, seyirciye budanmış kareler ulaşıyordu.

    Gelelim bu girişin varacağı yere…

    Ülkemizde televizyonun başlangıç günlerinde, ağırlıklı olarak ABD kaynaklı diziler bol bol yayınlanıyordu. Önce garipsenen bir olgu sonra çözüldü, dizilerin belli yerlerinde görüntü kararır, sonra aynı mekânda –çoğunlukla- bir omuz çekimle tekrar açılırdı. Bu kararıp açılma, çekim sırasında hazırlanmış reklâm yerleri idi. (Bu bir) Televizyon o günlerde yayınladığı film aralarında reklâm koymaz, filmi bütün olarak yayınlardı. Sonra gazetelere haber olarak da giren, film aralarına reklâm alma olayı başladı. Keşke hiç başlamasa idi…

    Günümüzde gerek filmlerde gerek dizilerde reklâma katlanmama lüksümüz yok. Bir aralar dizi jeneriğinin hemen bitiminde konulan “uzun” reklâm bantları eleştirilmişti. Şimdilerde bu uygulama yapılmıyor. İyi bir gelişme, fakat film ve dizilerini son otuz saniyesinden önce konulan reklâm bantları hâlâ azap verici, bu reklâm yerine final jeneriğinin tamamı -çoğunlukla kesilerek gösterilmiyor- gösterilse, daha iyi olur. Film (ve dizilerin) aralarında kısa süreli ve az sayıda reklâm gösterilmesi kabûl edilse bile, film (ve dizilerin) yayını sırasında alttan devamlı yazı veya reklâm geçirmek kabûl edilebilecek bir olgu değil. Bu ancak film es verdiği yerlerde ve daha çok geniş açılı çekim sahnelerinde kullanılırsa -ve bu kullanım daha önceden belirlenmiş olursa- iyi olur. Fakat bu yapılmıyor, gösterilen sahnenin, o andaki dramatik durumuna ve sahnenin açısına hiç bakılmadan, önceden belirlenmiş reklâm bantları film (ve dizilerin) görüntüsü üzerine bindiriliyor, kare işgâl ediliyor. Bunu reklâm bandını girerken kareyi küçülterek, işgâl etmeden yapan kanallarda var, ama bu da değinildiği gibi kareyi küçülterek yapıyor… Hele iki-üç dakika sonra yayınlanacak programın haberini alt yazı olarak girmek ve kareyi işgâl etmek iyice moda. Şimdilerde sinemalarda altyazı kuşağı ile reklâm olgusu yaşamıyoruz, ama yakında bununda uygulamasına başlarlar. Final jeneriğinin kesilmesi artık alıştığımız bir şey oldu, ama kesmeyenlerde var, haklarını yemeyelim. Her halükârda çekilen kareleri tam görebileceğimiz sinema (ve televizyon) gösterimleri dileyelim… İyi seyirler.

    (24 Şubat 2006)

    Orhan Ünser