Erk

Halil Ergin’in yönettiği Erk (Power) adlı kısa filmin başrolünde Tufan Öztürk ve Şeyda İlkbahar oynuyor. 2020 yılı yapımı filmin görüntü yönetmenliğini Emre Özel, kurgusunu ise Sinan Uzun yaptı. Müziklerini Slong’un düzenlediği filmin senaryosu da yönetmen Halil Ergin tarafından yazıldı. Diyalogsuz 8 dakikalık filmde adam, çakıl tepesinden ormana bakmaktadır. Ormana girer. İçinde onlarca pencerenin olduğu göl kenarına gelir. Yüzünde ışık belirir. Rahatsız olmuştur. Kadın pencereyi açar, güneş ışığı pencereden yansır. Kadın dışarı bakar, nefes alır, gülümser. Uzaktan gelen adamı görür. Adam pencereyi yerinden söker. Kadın sonsuz karanlığın içinde hapsolmuştur.

Eksik (Yönetmen: Volkan Budak)

Volkan Budak’ın yönettiği Eksik (Lack) adlı kısa filmin başrollerini Ümit Sevim ve Merve Polat paylaşıyor. Yapımcı ve senaristliğini de Volkan Budak’ın üstlendiği filmin görüntü yönetmenliğini ise Serdar Güven gerçekleştiriyor. Kurgusu İlkay Nişancı ve Volkan Budak tarafından yapılan filmin müzikleri ise Avi Medina tarafından düzenlendi. 10 dakikalık 2019 yılı yapımı film, köyde annesiyle yaşayan bir çocuğun, hayatındaki eksiklikleri yaşam ve ölüm çerçevesinden kavrama çabasını konu ediyor.

Altındağ: Bir Umut Kondu Hikayesi

Bayram Balcı’nın yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptığı Altındağ: Bir Umut Kondu Hikâyesi (Altindag: A Hopetown Story), 2019 yılı Gonk yapım tarafından gerçekleştirilen bir belgesel. Senaryosunu da Bayram Balcı’nın yazdığı 44 dakikalık filmin görüntü yönetmenliğini İsmail Sivaslı, Haldun Açıksözlü ve Ali Cem Datlı yaptı. Müziklerini Metin Kahraman ve Kemal Kahraman’ın düzenlediği film, Ankara’nın en eski gecekondu mahallesi Altındağ’ın yaklaşık 150 yıl önce nasıl kurulduğunu, geçirdiği sosyal ve toplumsal dönüşümleri, günümüzde toplu konut projesi adı altında nasıl ve neden yok edildiğini, sahici ve gerçek karakterlerle anlatıyor.

Afrikalı Uşaklar

Bayram Fidanboy’un yönettiği Afrikalı Uşaklar (African Children), daha iyi bir yaşam sürebilmek ve Afrika’daki ailelerine bakabilmek için Afrika kıtasının çeşitli ülkelerinden göç edip, sezonluk işçi olarak Türkiye’ye gelen insanların trajik hikâyesini anlatılıyor. Filmde daha çok İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde görmeye alışkın olduğumuz Afrikalı göçmenlerin, Rize’nin çay bahçelerindeki çay toplama hikâyeleri ele alınıyor. Doğdukları topraklar geniş düzlüklerden oluşan göçmenlerin, yaşam mücadelesi uğruna hayatlarında ilk kez karşılaştıkları sarp yamaçlardaki mücadeleleri ve bölge insanı ile olan ilişkileri filmde izleyicilerle buluşuyor.

Afrikalı Uşaklar yazısına devam et

Vaveyla

Yönetmen Birhat Temel’in kendi senaryosundan çektiği, Vaveyla’da Şefik Temel, Lezgin Temel, Saliha Temel ve Sinem Temel oynuyor. Delil ve eşi Asya köyde yaşamaktadırlar. Oğulları Azad ağır hastadır ve hastaneye götürülmesi gerekmektedir. Yoğun kar yağışı nedeniyle yollar kapalıdır. Delil ve kardeşi Lezgin, Azad’ı hastaneye yetiştirmek için yola çıkarlar. Arabaları hareket etmez. Delil ve Lezgin, Azad’ı sırtlarında taşıyarak hastaneye yetiştirmeye çalışırlar. Vaveyla’nın yapımcılığını Özge Deniz Özker ve Birhat Temel üstlendi. Birhat Temel, Mert Esberk’le birlikte görüntü yönetmenliğini yaptı. Filmin kurgusu da Birhat Temel’e ait.

2. Sinevizyon Uluslararası Kısa Film Festivali

Kıbrıs Türk Sinema Televizyon Derneği tarafından düzenlenecek 2. Sinevizyon Uluslararası Kısa Film Festivali, 31 Ağustos 2020 Pazartesi günü gerçekleştiriliyor. Festival başvuru sürecinin tamamlandığını; geçen yıl hiç başvuru yapılmayan Kuzey Kıbrıs’tan, bu yıl için 3 kısa film başvurusu yapıldığı açıklandı. Dernekten yapılan açıklamada, festivalin bu yıl “2 Ülke Tek Festival” sloganı ile gerçekleştirileceği belirtildi.

2. Sinevizyon Uluslararası Kısa Film Festivali yazısına devam et

Kar Zamanı

Yönetmen ve senaristliğini Cevahir Çokbilir’in yaptığı 15 dakikalık Kar Zamanı’nda (Snowfall Time) 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nin olduğu gün, Hatice’nin eşi Süleyman ve oğlu Mustafa evden kaçar. Aynı günün sabahı köyde tavuk öleti patlak verdiğinde, Hatice, büyük kızı Elif’i sağ kalan tavuklarla komşu köye gönderir. Hatice, hasta kızı Özlem ile baş başa kalır ve ailesinin geri kalanının dönmesini bekler. Kar zamanı yaklaşmaktadır. Filmin yapımcılığı, görüntü yönetmenliği, kurgusu ve müzikleri de yönetmen Cevahir Çokbilir tarafından üstlenildi. Film, 19. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali ve 2. Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali’nde gösterildi.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Fragman

Dur Bak Dinle Geç

Muhammed Günaydın’ın yönettiği 14 dakikalık Dur Bak Dinle Geç (Stop Look Listen Pass) adlı kısa filmin başrollerinde Murat Kılıç, Ali Seçkiner Alıcı ve Cenk Hakan Köksal oynuyor. Filmin konusu şöyle: Resmî bir aracın içinde şoför Bekir, denetçi Selim ve Çağrı Bey denetleyecekleri son firmaya doğru gitmektedirler. Bekir’in şarj aleti bozuktur. Selim’e çaktırmadan, Çağrı’dan gidecekleri firmadan şarj aleti istemesini rica eder. Ancak Selim bunu duyar ve Bekir’e öfkelenir. Rüşvetçi pozisyonuna düşmek istemez. Senaryosu da yönetmene ait olan 15 dakika süreli filmin görüntü yönetmenliği Orkun Göntem, kurgusu ise Tunçer Şengün tarafından yapıldı.

Selma Köksal’ın Bahar İsyancıdır Adlı Filmi Youtube’da Serbest Erişime Açıldı

Yönetmenliğini Selma Köksal’ın yaptığı ve Volga Sorgu, Selma Köksal, Çimen Turunç Baturalp ile Yıldıray Şahinler’in oynadığı Bahar İsyancıdır, youtube' da serbest erişime açıldı. Hindistan’da 2014 yılının yazında düzenlenen 4. Uluslararası Keşmir Film Festivali’nin uluslararası bölümde En İyi 2. Film seçilen film, 90’lı yılların ortalarından, 2000’li yılların başlangıcına, oradan da günümüze kadar uzanan bir zaman dilimi içinde, bir tiyatro topluluğunun, Oyuncular Kumpanyası’nın öyküsünü beyazperdeye getiriyor. 12 Eylül’ün gölgesinde yetişen, etik ve kültürel değerlerin liberal ekonomilerle değiştiği tarihsel bir süreçte yaşayan gençlerin tiyatro yoluyla direnişi anlatılıyor.

  • Selma Köksal Web Sitesi
  • Filmi izlemek için tıklayınız.
  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.

Bu da mı Gol Değil?

Feyzi Baran ile Kamil Kahraman’ın yönettiği filmde Azize, çok küçük yaşta babasını kaybeder ve ailesi, amcasının yaşadığı köye taşınır. Hayatını değiştirecek futbolla, kardeşlerine göz kulak olması için gönderildiği ilkokulda tanışır. Hayatı boyunca futbolun peşinden koşar. Tam umudunu kaybetmeye başladığında, 48 yaşında lisanslı futbolcu olur. Ancak bir kadın futbolcu için mücadele asla bitmeyecektir. 2020 yılı yapımı belgesel filmin senaryosu Feyzi Baran tarafından yazıldı. Kurgusu Ömer Leventoğlu, Müziği Rümeysa Çamdereli tarafından yapılan Bu da mı Gol Değil belgeselinin görüntü yönetmenliğini ise Vedat Oyan üstlendi.