DenizBank ve Türkiye Sinema Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) iş birliğinde hayata geçirilen 4. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması kapsamında gerçekleştirilen Senaryo Sohbetleri dün akşam bir bölüme daha sahne oldu. Bora Talat Oyacı’nın moderatörlüğünü yaptığı programın 16. bölüm konuğu Yapımcı Gözüyle Senaryo başlığı ile Birol Güven’di. Güven, senaryo, yapımcı ve senarist ilişkisine dair soruları cevapladı.
Ceylan Özgün Özçelik’in yönettiği, 3+ Cadı Üçlemesi, 2019 yılı yapımı, 15 dakikalık bir kısa film. Korku, dram türündeki Filmada yapımı filmin yapımcısı Armağan Lale, Ortak Yapımcıları ise Özge Özpirinçci, Tülin Özen ve Ceylan Özgün Özçelik. Derya Pınar Ak ve Tuğrul Tülek’in oynadığı, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete dair şifa öykülerini anlatan Cadı Üçlemesi’nin ilki olan kısa film, on dört yaşında bir kız çocuğunun karabasanını konu alıyor. Kız çocuğu, karanlık bir bodrumda, Örümcek’le iletişim kurmaya çalışmaktadır. Üçlemenin diğer filmleri 15+ Cadı Üçlemesi belgesel türünde, 18+ Cadı Üçlemesi ise uzun kurmaca türünde çekilecek.
Hatırlarım, TV öncesi çağlarda sinema oyuncuları yılda 12 – 13 filmde oynadıklarında “yüzlerini eskitiyorlar” diyerek serzenişte bulunulurdu. Şimdilerin TV ve dijital ortam çağında maşallah bir diziye başlıyorlar, yılın neredeyse 52 haftasında da karşımızda oluyorlar; yüzlerini eskitmek bir tarafa, sıfırlıyorlar, siliyorlar. Ne sevdiğimiz sanatçıları özlemek kalıyor, ne heyecanla yeni filmlerini beklemek kalıyor. Yok edin elbirliğiyle beyazperde … Devamı… »
Bursa Lebon Kültür Merkezi yöneticisi Talip Koç organizasyonuyla Türkiye’nin ilk online film festivali Bursa Uluslararası Film Festivali,01 Haziran’dan itibaren, web sitesinde her gün 3 yeni film yayınlanarak başlıyor. Festival, sokağa çıkmaları geçici olarak yasaklanan 0 – 18 yaş ile 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile salgın nedeniyle yine yasaklanan sinemaya ve film festivallerine katılamayacak olan yurttaşlarımıza bu zor günlerinde destek amacıyla düzenleniyor. İlk hafta gösterilecek filmler arasında Pedro Almadovar’dan Salome, Lars Von Trier’den Gece, Luis Bunuel’den Çölün Simon’u bulunuyor.
Bayramın ilk gününde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde, Son Uyanış filminin seti Covid-19 standartları ile kuruldu. Koronavirüs’e karşı tüm önlemlerin alındığı set, diğer setlere örnek olabilecek düzeyde eksiksiz olarak planlandı. Sami Dündar Film Yapım tarafından kurulan sette sahnelerin çekimi öncesinde ve esnasında sıkı tedbirlerin alınarak profesyonel hijyen ekipleri tarafından ölçüm yapıldı ve setin tüm yüzeyleri ile ekipmanlar dezenfekte edildi.
14 – 21 Haziran tarihleri arasında online yapılacak Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin tanıtım toplantısı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla yine online olarak düzenlendi. Dünyada ve Türkiye’de son beş yılda önemli festivallerde ödüle layık görülmüş filmler, Uluslararası Uzun Metraj ve Uluslararası Kısa Metraj olmak üzere iki kategoride yarışacak. Yarışma sonucunda En İyi Uzun Metraj Film 15 bin Avro ödül kazanacak.
Çocukların sağlıklı bir hobi edinmelerine, sanatsal üretim gerçekleştirmelerine, sinemayla tanışmalarına ve erken yaşta sinema kültürü edinmelerine rehberlik etme hedefi ile T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAK Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilen 16. TÜRSAK Çocuk Filmleri Festivali’nde genç sinemaseverlerin yarışacağı Filmimin Hikâyesi ve Genç Objektif yarışmaları için başvurular başladı. Her iki yarışmaya son başvuru tarihi 12 Temmuz olup, ayrıntılı bilgiler web sitesinden ve TÜRSAK Vakfı’nın sosyal medya hesaplarından takip edilebiliyor.
İngilizce öğretmeni, fanatik sinemasever, 2000 – 2006 yılları arasında Kadıköy Bahariye’de sanat filmleri gösteren Kadıköy Sinema Tek Sineması’nın ortaklarından Ertan Simer, 26 Mayıs 2020 Salı günü hayatını kaybetti. Merhuma tanrıdan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz.
Hisar Okulları lise öğrencileri Avrupa’nın en önemli tasarım okullarından Londra’daki Regent’s Üniversitesi’nin açtığı yarışmalarda çeşitli ödüller kazandı. Kısa film kategorisinde Seçmeli Multimedya ve Animasyon dersi öğrencileri, yaşadıkları şehri, İstanbul’u anlatan ve onlar için “evin” ne anlama geldiğini yansıtan kısa filmleriyle yarışmaya katıldılar ve 12. sınıftan bir öğrenci birincilik ödülünü alırken, 11. sınıftan bir öğrenci de finalist oldu.
Gaziantep’te düzenlenmesi planlanan ancak salgın nedeniyle ertelenen dünyanın en geniş kapsamlı tematik film festivali Uluslararası Göç Film Festivali için geri sayım başladı. 14 – 21 Haziran tarihleri arasında zengin bir içerikle izleyicilerin karşısında olacak festivale, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ev sahipliği yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkı sağladığı, 50’den fazla önemli konuğu ağırlayacak festival, sinema aracılığıyla göçlerin tarih boyu toplumlara katkılarını gündeme getirmeyi amaçlıyor. Festivalin basın toplantısı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla 28 Mayıs Perşembe günü 11:00’de dnline olarak gerçekleştirilecek.
İtalyan Kültür Merkezi, RIFF (Roma Indipendent Film Festival) işbirliği ile geçtiğimiz Aralık ayında Yılın En Kısa Günü etkinliği kapsamında Türkiye’de faaliyet gösteren İtalyan temsilcilikleri aracılığıyla yakın dönem 5 kısa metrajlı İtalyan filmini gösterime sunmuştu. Şimdi ise Türkiye çapında evlerimizden kısa filmin tadını çıkarmamız amacıyla, 27 – 29 Mayıs tarihlerinde aynı filmler İtalyan Kültür MerkeziYoutube kanalında tekrar yayınlanıyor.
İnkılâp Kitabevi, #evdekalkitaplakal etiketiyle, küresel COVID-19 salgınına karşı alınan sağlık önlemleri nedeniyle evlerine kapanan okurlara yazarlarının eserlerinden öneriler sunmaya devam ediyor. Zafer Algöz,İnkılâp Kitabevi’nden çıkan Haşırt Dı Bilekbord ve Keş On Dı Teybıl kitaplarında Kemal Sunal’dan Sadri Alışık’a, Öztürk Serengil’den Fatma Girik’e, Erkan Can’dan Cem Yılmaz’a, birçok ünlü isimle setlerde ve dost meclislerinde yaşadıklarını anlatıyor. Renkli anılarla kahkaha tufanı yaratırken bir yandan da şaşırtan Haşırt Dı Bilekbord ve Keş On Dı Teybıl, inkilap.com’un yanı sıra dr.com.tr ve kitapyurdu.comm adreslerinde satılıyor.
Dünyada sinema verileri ölçümcüsü Comscore Movies temsilcisi Deniz Yavuz’un moderasyonuyla Yapımcı, Elif Dağdeviren, CJ Entertainment Turkey Genel Müdür Yardımcısı Ferhat Aslan, SİSAY Başkanı İrfan Demirkol ve TME Films Kurucu Ortağı Kemal Kaplanoğlu, sinema sektörümüzün sorunlarını, önümüzdeki dönemde yapılacak uygulamaları, sinemaseverlerin adaptasyonu için yapılması gerekenleri ve sinemanın sağlıklı geleceği için önerileri tartıştılar.
Herşeyin değerini kendimiz belirliyoruz. Bana göre veya sana göre bir şey değersizse değersizdir, değerliyse değerlidir. Güftekâr, “Ah o Türkân yok mu ah o Türkân, yine öptürmedi yanaktan” derken kederlere gark oluyor, oysa o yanakları yağmur her yağdığında, rüzgâr her estiğinde, güneş her parladığında öpüyor. Keza Sultanın ellerine şiirler yazılıyor, gözlerine tablolar yapılıyor, oysa o eller kalem de tutuyor, kadeh de kaldırıyor. … Devamı… »
Sinemada ifade özgürlüğü alanında faaliyetlerini sürdüren Altyazı Fasikül: Özgür Sinema, Koronavirüs salgın gündeminin sinemacılar ve üretim biçimleri üzerindeki etkilerine odaklanan yeni video serisini takipçileriyle paylaşmaya hazırlanıyor. Altyazı Fasikül’ün çağrısıyla sinemacıların salgın sürecinde ürettikleri kısa videolar her Salı günü saat 18:00’de Altyazı Sinema Dergisi’nin YouTube kanalından yayınlanacak. Serinin ilk videosu olacak Fatih Pınar’ın Şehrin Hayaletleri filmi 26 Mayıs 2020 Salı günü, saat 18:00’den itibaren Altyazı Dergisi’nin YouTube kanalından izlenebilecek. Yapılacak gösterimin ardından saat 18:30’da Fatih Pınar ve Fırat Yücel film hakkında bir söyleşi gerçekleştirecek.