Hasan Ete’nin kendi senaryosundan yönettiği filmin Görüntü Yönetmenliğini Aziz Mustafa Doğan yapıyor. Belgesel filmde, eşinin vefat etmesinden sonra dağdan topladığı bitkilerle geçimini sağlamakta olan ve 10 çocuğunu evlendiren Meryem Ana’nın, kendisini yalnız bırakmamak için evlenmeyen tek kızı ile olan zorlu yaşam mücadelesi anlatılıyor. Yönetmen Hasan Ete, 1997 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 2015 yılında Akdeniz Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nde eğitim görmeye başladı. Birçok kısa metraj, uzun metraj, belgesel film ve çeşitli reklam filmlerinde görev yaptı. Meryem Ana filminin senaryosu ve yapımcılığı da Hasat Ete’ye ait.
Günlük arşivler: 16 Mart 2020
Kömür
Yönetmenliğini Reşat Fuat Çam’ın yaptığı filmde Nimet (32) ve oğlu Erkan (9), Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin verdiği kömür yardımını almak için artık son aşamaya, yani hane ziyaretine gelmişlerdir. Yoksulluğun ölçüldüğü bu aşamayı da geçip kömür alma hakkı kazanırlar. Kömürler gelir fakat başka bir planları vardır: Kendilerine verilen kömür yardımını satıp paraya çevirmek.
İnziva (Yönetmen: Merk Eşberk)
Mert Eşberk’in yönettiği filmde, kendisini toplumdan olabildiğince uzaklaştırmış bir insanın hikâyesi konu ediliyor. Yılmaz, Adana’nın Yüreğir ilçesinde 1957 yılında dünyaya gelir. Çocukken tavuk çalmaktan takriben bir sene cezaevinde yatmış, çıktıktan sonra inşaat işçiliği, okulu ve balık tutma aşkı arasında mekik dokuyarak yaşamını bir süre idame ettirir. Bir gün, yazlık sinemanın önünde kavgaya karışır ve bir kişinin ölümüne sebep olur. 10 sene hapis yattıktan sonra kaçar. 6 ay deniz kenarında firari olarak yaşar. Cezaevinden çıktıktan sonra izbe bir yerde yaşar ve ahlâki baskılara maruz kalır. Bu sebeple 33 yıldır tek başına deniz kenarında yaşamaktadır.
İğne
Ceylan Beyoğlu’nun yönettiği canlandırma filmi İğne, bir annenin kaybolan oğlunu arayışını anlatıyor. Hikâyesi, gerçek olaylara, “Cumartesi Anneleri”ne dayanıyor. Protagonist bir “Cumartesi Annesi”. Animasyon film yönetmeni ve çizer olarak çalışan yönetmen Ceylan Beyoğlu, Mimar Sinan Üniversitesi Restorasyon Bölümü’nün ardından, Viyana Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Tasarımı Bölümü’nden mezun oldu.
Hic Svnt Dracones
Hasan Doğan’ın yönettiği film 2016 yılındaki Fransa’ya odaklanıyor. Terör saldırılarından bir yıl sonrasıdır. Türk kökenli göçmen bir anne olan Myriam (Meryem) oğlunun ortadan kaybolduğunu fark eder ve Suriye’ye gitmiş olduğundan şüphelenmeye başlar. Paranoyaya batmış bir halde oğlunun yokluğunu çevresine gizlemeye çalışır. 1986 yılında doğan Yönetmen Hasan Doğan, mühendislik eğitiminden sonra sinema okumak için Fransa’ya gitti.
Donuk Bakışlar
Rıdvan Karaman’ın yönettiği ve Görüntü Yönetmenliğini yaptığı Donuk Bakışlar’da kırklı yaşların başında olmalarına rağmen bir huzurevinde yaşamakta olan ikiz kardeşler Tayfun ve Taykan, müziğe büyük bir tutkuyla bağlıdırlar. Müzik gruplarına Donuk Bakışlar adını veren ikizler, kendilerini hayattan soyutlayarak, vakitlerini söz yazıp, beste yaparak geçirmektedir. Donuk Bakışlar, şizofreninin sisleri arasında, hakikate dair esrik bir içgörü, gerçeklikle kopan bağın, gitar telleriyle düğümlenmesi; müzik yapmanın ötesine geçerek, müziğe dönüşmeye bir övgü ve öznelerin birbirine karıştığı bir kardeşlik hikâyesi. Filmin yapımcılığını Onur Başer üstlendi.
Bitcoin’i Olan Rakun
Serdar Çotuk’un kendi senaryosundan yönettiği film, sıkış tepiş bir asansör, bir Rakun ve onun Bitcoin’ini konu alıyor. Flamingolar arasında çıkan kargaşada Bitcoin’ini kaybeden Rakun Flamingoların peşine düşer. Yönetmen Serdar Çotuk, 2010 yılında Dumlupınar Üniversitesi Animasyon Bölümü’nü kazandı ve 2014 yılında birincilikle mezun oldu. Sonraki yıllarda yaptığı kısa filmleri Çizgi, Frezya, Emekçi, Durak, Merdivenler ve İstasyon ile ulusal ve uluslararası yarışma ve festivallerden çeşitli ödüller aldı. Özel bir şirkette karakter animatörü olarak çalışıyor ve aynı zamanda başarısını bağımsız olarak kısa animasyon projelerinde göstermeye devam ediyor.
Binbir Gece
Mahsum Taşkın’ın yönettiği Binbir Gece (Alf Leila Wa Leila – The Thousand and One Nights) adlı kısa filmde, Seyithan köyde yaşayan bir çocuktur. Yarıyıl tatiline girmeden önce öğretmeni her bir çocuğa birer masal verir. Başta aldığı masal ile pek ilgilenmeyen Seyithan, gece TV izlerken elektrikler kesilince canı sıkılır ve öğretmeninin verdiği masalı mum ışığında okumaya başlar. Masalın sonu diğer masalların içinde bulunduğu için diğer masalların peşine düşer. Bartu Osman Tuğral, Hatice Taşkın, Rıdvan Sevim, Çerkes Karadağ ve Deniz Bilir’in oynadığı 17 dakikalık filmin senaryosu ve yapımcılığı da Mahsum Taşkın’a ait, kurgusunu Erhan Örs yaptı.
Ankebût
Yönetmenliğini Ceylan Özgün Özçelik’in yaptığı Ankebût, sekiz yıl boyunca kendisine şiddet uygulamış erkeği öldüren Name Öztürk’ün kâbusuna ortak oluyor. Name Öztürk’ün sesinden mucizeyi arıyor. Yönetmen Ceylan Özgün Özçelik, Marmara Hukuk Fakültesi mezunu. On dört yıl televizyon programcılığı ve sinema yazarlığı yaptı. İlk uzun kurmaca filmi Kaygı, 2017 yılında Berlin Film Festivali Panorama Special Seçkisi’nde gösterildi ve SXSW’dan Gamechanger Ödülü ile döndü. Cadı Üçlemesi’ni geliştirmek üzere; Medienboard‘ın konuk sanatçı programıyla Berlin’e ve SFFILM fonuyla San Francisco’ya davet edildi.
61 Sokak No 4
Çağıl Saydam’ın yönettiği filmde karantina sürecinde evde yalnız başına kalan bir kadının kendi kendine gerçekleştirdiği monologları izliyoruz. Bu monologlar kendi iç sesiyle birleştiğinde ses ve görüntüler içinde kayboluyor. Yönetmen Çağıl Saydam, 1994 yılında İzmir’de dünyaya geldi. Öğretimini Antalya Akev Koleji’nde tamamladıktan sonra, 2015 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi Sinema ve Dijital Medya Bölümü’nü kazandı. Okuduğu 5 yıl boyunca Tiyatro Kulübü’nde çeşitli oyunlarda yer aldı. Ve 2018 yılından 2020 yılına kadar Tiyatro Kulübü’nün yöneticiliğini yaptı. 61 Sokak No 4 ilk filmi sayılır. Diğer filmleri, okulda dersler için yapılan kısa filmlerdir.
13 – 15 Mart 2020, Hafta Sonu Gişe Verileri
13 – 15 Mart 2020, Hafta Sonu (Weekend) Gişe Verileri için tıklayınız. Bu listelerden alıntı veya kopyalama yapıldığında kaynak olarak Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi’nin gösterilmesi rica olunur.