15. Çocuk Filmleri Festivali Yozgat’ta

15. yaşına giren Çocuk Filmleri Festivali, 02 Mayıs Çarşamba günü Yozgat’ta çocuklarla buluştu. Açılış töreninde konuşma yapan Türsak Vakfı Başkanı Fehmi Yaşar, kendisinin de çocukluğunun Anadolu’da geçtiğini ve çocukları gördüğünde ne kadar çok heyecanladığını dile getirdi. Yozgat Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış töreninde Yozgat Vali Yardımcısı Salih Altun yaptığı konuşmada, çok film izlemenin hayal gücünü daha da artırdığının altını çizdi.

15. Çocuk Filmleri Festivali Yozgat’ta yazısına devam et

Cemal Gonca’yı Kaybettik

Sinemamızın sayılı makyözlerinden, oyunculuk da yapan Cemal Gonca, 01 Mayıs 2018 Salı günü hayatını kaybetti. Kanlı Nigar, Köroğlu, Malkoçoğlu: Akıncılar Geliyor, Vahşi Bir Kız Sevdim, Mevlana, Vurun Kahpeye, Korkusuz Cengaver, Cemo gibi filmlerin makyözlüğünü yapan sanatçının oynadığı filmler arasında ise Cingöz Recai, Zorba, Şafakta Üç Kurşun, Aslan Yürekli Kabadayı, Hayatım Senindir gibi filmler var. Cemal Gonca’nın cenazesi 02 Mayıs 2017 Salı günü (bugün) Büyükçekmece Kuba Camii’nde kılınan ikindi namazını müteakip toprağa verildi. Merhuma tanrıdan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz.

Paçi: Av Sanatı

Elçin Elgür’ün yönettiği ve Mustafa Memoğlu, Esra Memoğlu, İbrahim Sarı ile Ali Memişoğlu’nun oynadığı belgesel film Paçi: Av Sanatı, 04 Mayıs 2018’de Derin Film dağıtımıyla ECN Film tarafından vizyona çıkarıldı.
13 yaşındaki Liva, babası tarafından istemediği halde köye, dedesinin yanına bırakılır. Liva köyde yaşlı insanların arasında ilgi çekici bir şey bulamaz. Ancak yırtıcı kuşların göç zamanının gelmesiyle işler değişir. Doğu Karadeniz’de hayli popüler olan atmaca yetiştirme kültürüyle, dedesiyle çıktıkları bir atmaca avında tanışacaktır. Dedesinden avcılığın detaylarını öğrenir ve bölgenin en etkili atmaca yetiştiricilerinden biri olur.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Fragman: 1 / 2
  • IMDb

8 Yıllık Hayal Gerçek Oldu: Osmanlı’nın Deliler’i Sinemada

Osmanlı İmparatorluğu’nun dünyayı titreten ordusunun fedaileri olarak anılan “Deliler” göz kamaştırıcı bir hikâye ile beyazperdeye taşınıyor. Dünya çapında bir prodüksiyon, 2018 -2019 sezonunda hem Türkiye’de hem Avrupa’da seyirciyle buluşacak. Cem Uçan’ın 8 yıldır üzerinde çalıştığı, son 2 yıldır prodüksiyon hazırlıkları gerçekleşen Deliler, Angel Yapım imzasıyla, Osman Kaya yönetmenliğinde dünya çapında bir proje olarak hayata geçirildi. Film ekibi, Aksaray’da adeta 14. yüzyılın yeniden inşa edildiği setinde basın mensuplarını ağırladı ve filmlerini anlattı. Deliler’in başrollerinde Erkan Petekkaya, Cem Uçan, İsmail Filiz, Nur Fettahoğlu ve Yetkin Dikinciler oynuyor.

Hemşire

Her koyunun kendi bacağından asılacağı, dolayısıyla da kişinin kendi suçunun cezasını kendisinin çekeceği söylenir. Siz de karşılaşmışsınızdır, polisiye olması gerekmiyor illa ki, birçok cezayı en ilgisiz insanlar çekiyor. Timsah gözyaşlarıyla bir iki konuşuluyor, sonrası… yok. Gerçekten de bizi asıl ilgilendiren durumlara karşı bizim yapabileceğimiz pek bir şey yok.

Cumartesi Anneleri

Çocukları gözaltında kaybolan anneler, yıllardır yaz kış, soğuk sıcak, yağmur fırtına demeden Galatasaray’da toplanıyor, çocuklarını arıyorlar. Haklı olduklarını, Mısır’da sağır sultan bile duydu da, bizim yöneticilerimiz üzerlerine, gazlı coplu polisi salıyor. Onlar yılmıyorlar yine de. Çocuklarını arıyorlar, talepleri de zor değil: gözaltında kaybedilen çocuklarının mezarlarının bilinmesi.

Sinemanın durumu…

Yaşanan toplumsal olaylar, direnişler, gerilimler, hatta seçimler ve seçimler boyunca yaşananlar, sinemacıların ilgi alanındadır ve hemen filmini çekerler. Bizim ülkemizde bu, biraz geç oluyor. Biraz zor ve üstü kapalı yapılıyor, çünkü egemen erk izin vermiyor; bir başka deyişle baskısına ara vermediği için kimse böylesi bir girişimde bulunamıyor.

Sadece sinema için değil, diğer sanat alanları için de geçerli bu durum. Romanını yazmak da, resmini yapmak da, heykelini yontmak da, dansını düzenlemek de kolay değil.

Belgesel yönetmeni Dilek Çolak, büyük bir özveri, cesaret ve inançla Hemşire filminde yaşanan toplumsal travmanın bir kısmını sunuyor bizlere izlememiz için.

Hayattan bir kesit

Yaşadığı sıkıntılar bir yana, bir de şişmanlıkla boğuşan hemşire Leyla, F tipi hapishaneden açlık grevi yaptığı için hastanede bir odaya kapatılan Kerem ile içsel bir duygu paylaşımı yaşar. Bir kesittir anlattığı Çolak’ın… Martı, yeşillik ve uçsuz bucaksız gökyüzü… Sahi, bu iki kelimeyle pek bir şey anlaşılmıyor, filmi izlemek gerekir. İki zıt kutup gibi gözüken iki kişi, demir parmaklıkların arkasında kendilerince, kendilerine özgü bir dünya kurarlar. Gerisi size kalmış…

Sakin dili ve iyi görüntüsüyle, birleşen iyi oyunculuk filmin anlam düzeyine katkıda bulunuyor. Sadece küçük bir nokta… içimi acıttı. Kerem’i oynayan Sermet Yeşil de, yönetmen Dilek Çolak da, Taner Barlas’ın, Bach’tan uyarlanan “Martı”sındaki müthiş oyunculuğunu görmüş olsalardı keşke.

Hemşire, Yönetmen Dilek Çolak, Oyuncular Evren Duyal, Sermet Yesil, Aytaç Öztuna… 11 Mayıs’tan itibaren gösterimde…

(09 Mayıs 2018)

Korkut Akın

korkutakin@gmail.com