Kaybedenler Kulübü Yolda

Bir araştırmada, insanların sinemaya gündelik yaşamdan sıyrılmak amacıyla, rahatlamak için gittiklerini okumuştum… Komedi filmlerinin bunca çok izlenmesinin nedenini açıklıyor bu sonuç. Sadece; gerek ekonomik, gerekse sosyal sorunların çokça yaşandığı bizde değil, bir sürü nedenle bütün ülkelerde geçerli bu durum. Buna ek, bir de korku/gerilim filmlerini saymak gerekir. Gizli, bilinçaltına yönelik yeni deyimle subliminal mesajları olanların dışında doğrudan mesaj veren filmleri pek tutulmuyor. Pek ders veriyor gibi geldiğindendir…

Kaybedenler kulübü

Bir radyoda doğaçlama gelişen, aslında “geyik” konuşmalar yapan iki arkadaşın yaptığı program; konuşanların sakinliği ve doğallığından kaynaklı çok tutmuş ve filmi Kaybedenler Kulübü, çekilmişti. İzlenme oranını bilmiyorum ama kamuoyu oluşturması açısından hâlâ dillerde, hâlâ anılıyor. Bu kez iki arkadaş, tatildeler… Sıkı bir yol filmi bekliyor bizi.

İlkini Tolga Örnek çekmişti, bu kez rejide Mehmet Ada Öztekin var. İlki ağırlıklı radyo programıydı… Bu ağırlıklı olarak yol maceraları. Bir bakıma Akdeniz ve Ege’nin doğal güzellikleriyle tarihini de tanıyoruz. Her ikisinin de görüntüleri iyi, ışık sağlam, montajı eksiksiz. Her ikisinde de oyuncular çok başarılı.

Erkek filmi…

Küfürler ve içki/sigara dolayısıyla değil, mantık açısından bakınca erkek filmi Kaybedenler Kulübü Yolda. Yolda olan, daha ağırlıklı. “…ama öyle bir olay örgüsü, onu anlatıyor” diye savunmanın yersizliğini ileri süreceğim. Tam bir maço iki arkadaş. Sadece kendilerini düşünüyorlar. Kimseyi zorlamıyorlar, tamam, tacizde de bulunmuyorlar, lâfla bile. Kadını açıkça aşağılıyorlar.

Bir kuşağı, erkek anlayışını tanımak için savunusu da yetmiyor. Sonunda yine kadın başarılı oluyor, kendisine çekiyor erkeği diyenler avunuyorlar bence.

Peki, kötü bir film mi Kaybedenler Kulübü Yolda? Hayır! Kesinlikle kötü değil, birçok yönüyle çok güzel, çok başarılı bence. Yine de Kadınlar Günü’nün hemen peşine bu kadar seksist, bu kadar erkek yanlısı film girmeseydi gösterime, demekten alamıyorum kendimi. Bir de vurdumduymazlık, umursamazlık, boşvermişlik var ki evlere şenlik. İzlemek gerek.

Can alıcı nokta

Gelelim en önemli, can alıcı noktaya…

Kaybedenler Kulübü Yolda, ancak sinemada izlenir. Çünkü RTÜK gibi bir sansür kurumu var tepemizde… Sigara ve içki buzlanmak zorunda kalıyor, küfürlü sözler de ‘bip’leniyor. Yani sinema dışında izlemek pek kolay değil, zaten görüntünün güzelliğini almak ve o tadı yaşamak istiyorsanız muhakkak salonda izleyin.

Kaybedenler Kulübü Yolda, yönetmen Mehmet Ada Öztekin, oyuncular Nejat İşler, Yiğit Özşener, Hande Doğandemir, Merve Çağıran, Rıza Kocaoğlu, Sarp Akkaya… 16 Mart’tan itibaren gösterimde…

(15 Mart 2018)

Korkut Akın

korkutakin@gmail.com