13. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali İzmir’de

Kadınların Sineması, Kadınların Direnişi, Direnişin Sineması temasıyla İstanbul’da başlayan 13. Filmmor Kadın Filmleri Festivali, İzmir Kadın Dayanışma Derneği ve Bağımsız Kadın İnisiyatifi – Kadın Sinema Atölyesi ortaklığıyla 25 – 26 Nisan’da İzmir’de olacak. İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak festivalde gösterilecek filmler arasında Arkadaşımı Merak Ediyorum, Bir Fincan Türk Kahvesi, Sinekkaydı, Yeni Hayatlar, Kiki, Ziazan, Sevgili Rosa, Eylül’ün Kadın Yüzleri, Nefret, Karalama, Örtünmenin Modası, #KaltakYürüyüşüNY, Ceset Dökmek Yasaktır, Tarçın Çiçeği, İslam ve Erkeklik, Külkedisi Değiliz gibi filmler var.

13. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali İzmir’de yazısına devam et

Changing Perspectives Kısa Film Festivali Programı Açıklandı

Katadrom Kültür Sanat ve Sosyal Politikalar Derneği tarafından organize edilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen 24 – 26 Nisan 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek 3. Uluslararası Farklı Perspektifler Kısa Film Festivali programı açıklandı. Almanya, Amerika, İngiltere, İran ve Güney Kore’nin aralarında olduğu 46 ülkeden, yetmiş filmin yer aldığı festival programı, Kimlik, Değişen Bakış Açıları, Kültürel Bakış, Değişim Deneyimi, Gülünç, Viraj, Şemsiye, Mor Portreler, Çok Uzak Çok Yakın ve Kaleydoskop olmak üzere dokuz bölümden oluşuyor. Tüm gösterimlerinin ücretsiz olduğu festivalin programına http://icpsff.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Çukurova Üniversitesi 1. Kısa Film Festivali

Çukurova Üniversitesi Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı Öğrenci Faaliyetleri Şube Müdürlüğü tarafından 04 – 05 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Çukurova Üniversitesi 1. Kısa Film Festivali, sinema alanında önde gelen illerden biri olan Adana’nın eski prestijine tekrar kavuşması ve 100. yılını kutlayan sinemamıza destek olma amacı taşıyor. Düzenleme komitesinin hedefi, yapılacak olan festivalin gelenekselleşmesi ve Çukurova Üniversitesi ile özdeşleşmesi sağlamak, üniversite öğrencilerde kısa film kültürü oluşturarak, üretime geçmelerine yardımcı olmak ve yeni bir alan yaratmak olarak belirlendi.

Çukurova Üniversitesi 1. Kısa Film Festivali yazısına devam et

Ankara Engelsiz Filmler Festivali’nden Açıklama

3. Ankara Engelsiz Filmler Festivali’ni düzenleyen Puruli Kültür ve Sanat, gündemdeki eser işletme belgesi olmayan filmlerin festivallerdeki etkisiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklama şöyle: “Basına ve Kamuoyuna. ‘Bakur / Kuzey’ filminin 34. İstanbul Uluslararası Film Festivali’ndeki gösteriminin, filmin eser işletme belgesi olmadığı gerekçesiyle iptal edilmesiyle başlayan ve İstanbul Uluslararası Film Festivali ile birlikte Ankara Uluslararası Film Festivali’nde de ulusal film yarışmalarının ve gösterimlerin iptali ile devam eden süreç sonrasında, 2004 yılında yürürlüğe giren fakat bu güne dek kısa ve belgesel filmler için uygulanmayan Sinema Filmlerinin …”

Limonata

Ali Atay’ın yönettiği ve Ertan Saban, Serkan Keskin, Funda Eryiğit ile Luran Ahmeti’nin oynadığı Limonata, 24 Nisan 2015’de Mars Dağıtım dağıtımıyla MNS Yapım tarafından vizyona çıkarıldı.
Suat, Makedonya’da yaşayan eski bir tır şoförüdür, hasta yatağında ölmeyi beklemektedir. Ölmeden önce oğlu Sakip’ten son bir isteği vardır, yıllar önce İstanbul’da imam nikahıyla evlendiği bir hanımdan olan oğlunu bulup, yanına getirmesidir. Bebekken terk ettiği oğlunu son bir kez görüp, helallik alarak ruhunu teslim etmek istemektedir. Sakip, Makedonya’dan İstanbul’a doğru babasının emektar arabasıyla yola çıkar.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Web Sitesi
  • Fragman
  • IMDb
  • Tuncer Çetinkaya Yazıyor

Limonata yazısına devam et

Fırat Tanış ve Murat Akkoyunlu Öğrenci İşleri İçin Rap Yaptılar

24 Nisan’da vizyona girecek olan yeni nesil komedi Öğrenci İşleri için başrol oyuncularından Fırat Tanış ve Murat Akkoyunlu rap yaptılar. Kalan Müzik’ten Evis Resmi’nin filme özel olarak bestelediği Öğrenci İşleri şarkısına stüdyoda eşlik eden Fırat Tanış ve Murat Akkoyunlu rap yaparken çok eğlendiklerini belirttiler. Murat Akkoyunlu, özellikle Fırat Tanış’la çalışmanın çok keyifli olduğunu, filmle beraber uyumlu bir ikili olacaklarını söyledi.

Çocuğun İnsan Hakları ve Sinema Projesi Başladı

Sivil Toplum Diyalogu Programı kapsamında yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından fonlanan Çocuğun İnsan Hakları ve Sinema Projesi başladı. Savunmasız çocukların insan hakları konusundaki farkındalıklarını ve sinema konusundaki bilgilerini arttırmak, yeteneklerini geliştirmek ve kendilerini daha iyi ifade edebilmelerine destek olmayı amaçlayan projenin ilk ayağı Mart ayında 6 gün süreyle Van’da gerçekleşti.

Çocuğun İnsan Hakları ve Sinema Projesi Başladı yazısına devam et

20. Sadri Alışık Ödülleri Adayları Belli Oldu

20. Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri’nde tiyatro ve sinema dallarında aday olmaya hak kazanan başarılı isimlerin listesi belli oldu. Aday listeleri ile ilgili olarak Tiyatro Seçici Kurulu Başkanı Üstün Akmen “Sadri Alışık Tiyatro Oyuncu Ödülleri’ni bu yıl da tek ve ilk yapan, adayları ve ödülleri birer sarraf titizliğiyle saptayan seçici kurul üyelerinden her birinin marka olmuş kimliklerden, kişiliklerden oluşmuş olmasından kaynaklanmaktadır. Ödüllerin dağılımında küçük terazi farklarına rastlanabilir ama değerlendirmeler hiç kuşkunuz olmasın ki saygın tiyatro sanatını özendirici nitelikler taşımaktadır.” dedi. Ödül töreni 04 Mayıs’ta MKM Attila İlhan Salonu’nda yapılacak.

Ankara Uluslararası Film Festivali Heyecanı Yaklaştı, Festival Açılışı ODTÜ’de

26. Ankara Uluslararası Film Festivali başlıyor. Açılış töreni 23 Nisan 2015 Perşembe akşamı ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak olan  festivalin programında yer alan seçkilerden bazıları şöyle: Kristal Sınırlar, Uzun Beyaz Bulutun Ülkesinden, Kino 2015, Usta İşi, Uzak Köşeler, Yakından Bir Bakış, Tanpınar Olsa Bu Filme Bayılırdı, Oğuz Onaran’a Sevgiyle ve Dünya Festivallerinden seçkisi; Dünyadan kısaların Ankaralı sinemaseverlerle buluşacağı 2014 Oberhausen Kısa Film Festivali Seçkisi: Sanatçı Filmleri, Canlı Rüyalar: En İyi Estonya Canlandırma Filmleri, Hilmi Etikan’ın Seçtikleri: ‘Kısa Film’ Denince… ve Kısa Sınır Tanımaz seçkisi.

Limonata’nın Anımsattıkları

Artık bilinen bir gerçek var ki, sinemamızda Onur Ünlü ve arkadaşlarının temsil ettiği bir mizah damarı var. Son dönemde birbiri ardına başarılı yapımlara imza atarak “absürt komedi”yi literatürümüze sokan Ünlü’nün temsil ettiği mizah, bir yanıyla “yeni” keşiflere kapı aralarken, diğer yanıyla da unuttuğumuz şeyleri bir kez daha gündeme getirmesiyle önem kazanıyor. “Sen Aydınlatırsın Geceyi” ve bir ölçüde de “İtirazım Var” sayılmazsa, yönetmenin en kitlesel projesi olan “Leyle ile Mecnun”dan “Beş Kardeş”e, daha çok diziler üzerinden yorumlamaya müsait olan bu eğilim, bir yanıyla da 90’ların son düzlüğünde kabuk değiştiren komediye -belliğ belirsiz- muhalif bir tavrı da içinde taşıyor.

“Perihan Abla” ve Kuzguncuk ahalisinin geçirdiği büyük değişimin yurt sathına yayılmasına itirazı olanların yeldeğirmenleriyle giriştikleri mücadele hüsranla sonuçlansa da, kaybedenler burada, hâlâ yanıbaşımızda. Kentin yeni değerlerinin peşinde sürüklediği yozlaşmayı köy-kasaba ekseninde okumayı deneyen “sanat sineması”nın on yıla yayılan macerasını unutmadan, bu yenilginin sokakta, semtte, mahalledeki yansımalarını en iyi gözlemleyeceğimiz alan olan güldürüdeki karşılığın bulmak ise giderek güçleşiyor. Arzu Film’in “bizden olan” sevimli tiplemelerini veya Şaban’ın mahallesine dokunuşunu nostaljik bir iç geçirmeyle anımsayan insanımızın yeni kahramanı kabalaşmış, bireycileşmiş, gemisini kurtarma derdindeki adamlardan biri olamayacağına göre…

İçinden geçilen dönemin post modern halet-i ruhiyesine uygun, yenilgiyi büyük edebi laflarla değil, düzenin değişimine paralel biçimde kabuk değiştirmiş şarkılarla ve pek de şiirsel görünmeyen bir yalnızlıkla savuşturmayı deneyen tipler, Ünlü ve ekolünün alametifarikaları arasında. Absürt ise, yaklaşımın arkaik olarak nitelendirilmesine karşı etkili bir kalkan oluşturuyor. Burak Aksak’ın “Bana Masal Anlatma”da çok iyi ortaya koyduğu bu yönelimin “Limonata”daki karşılığı bir parça karmaşık olmakla birlikte, benzer bir anlayış içeriyor.

Öykünün iki kahramanından Sakip, kaybedenlerin bütün donanımına sahip. Yokolmaya yüz tutmuş mahallenin en güzel anılarını bünyesinde barındıran bir futbol takımında top koşturuyor, gençlere ağabeylik yapıyor. Babasının son vasiyetini yerine getirmek üzere İstanbul’a gelen Suat ise değerlerini muhafaza etmiş, feodal bağlarını korumuş bir coğrafyadan, Makedonya’dan gelerek kapısını çalıyor kardeşinin.

İkilinin karşılaşma ve uzak diyarlara doğru yola çıkma serüvenini konu alan ilk bölüm, henüz ilk yönetmenlik denemesinde, Ali Atay’ın hanesine artı puan olarak işleniyor. Bunda en büyük pay, senaryoda da imzası bulunan Ertan Saban’ın, oyunculuğu son yıllarda bir yıldız gibi parlayan Serkan Keskin’le gösterdikleri uyum. Diyaloglardaki tekrarlar, anlaşılamamalar ya da öfke patlamaları, yaşamın tam da göbeğinden çıkıp gelen iki karakteri daha yakından tanımamızı, onları anlamamızı sağlıyor. Yol filmine dönüşen anlarda da benzer durumlar söz konusu; ancak giderek irtifa kaybeden, ritmi bozulan senaryoyu toparlama hamleleri, girişteki dengenin filmin aleyhine doğru işlemesi sonucunu doğuruyor. Biraz da bu yüzden, Makedonya sahnelerinde, yeni karakterleri algılamamız, işlevlerini kavramamız güçleşiyor; ilk anda sarkmış izlenimi veren anlar, filmin sona ermesinin ardından çok daha ekonomik işlenebilirmiş hissiyatı uyandırıyor. “Limonata”nın, bir bütün olarak bakıldığında birbirinden kopma tehlikesi gösteren parçalardan oluştuğu bir gerçek; ama filmografisinde, Ünlü’yle olan projeleri dışında, “İyi Seneler Londra” gibi (Berkun Oya, 2007) neresinden bakarsanız ilginç bir film de bulunan Ali Atay, tüm iniş ve çıkışlarına rağmen, özellikle de filmin üçte birlik bölümünde geleceğe dair olumlu sinyaller veriyor. Özellikle de; birbirlerinin varlığından habersiz iki kardeşin dramatik öyküsünden eğlenceli anlar çıkarmanın hiç de kolay olmadığı ve finalde yüzümüze yerleşen tebessümün anlamı düşünülürse.

Kimi Onur Ünlü filmlerinde de karşımıza çıkan “dizi estetiği” kavramına gelince; bu söylemin yüzü ana akım sinemaya yakın duran hemen her filme yöneltilen bir eleştiri olduğunun altını çizmekle yetiniyorum. Bence “Limonata”nın içerdiği damar, biçimsel eleştirinin bir adım önünde duruyor ve vizyonu işgal eden komik olma iddiasındaki nice saçmalığa inat gelecek için umut aşılıyor.

(27 Nisan 2015)

Tuncer Çetinkaya
ModernZamanlar Sinema Dergisi Editörü

Beyazperdede Farklı Bir Film: Kendinol

24 Nisan’da vizyona girecek olan Kendinol isimli sinema filmi ezber bozar nitelikleri ile izleyiciyle buluşuyor. Filmin yönetmen koltuğunda Serkan Özarslan otururken, yapımcılığını F. Selim Ünel üstlendi. Kendinol, Türk sinemasında internet dünyası ve sanal gerçeklik üzerine çekilmiş bir ilk film. Yönetmen Serkan Özarslan “Biz çok büyük bir dünyanın küçük bir hikâyesini anlattık” dedi. Psikolojik öğelerin de işlendiği Kendinol’un başrollerini İmer Özgün, Olgu Baran Kubilay ve Çağrı Şensoy paylaştı. Film için hazırlanan iki değişik afiş çalışmasında da oyuncular yerine farklı figürler, sandalye ve heykel kullanılması da filmin ilgi çeken başka bir unsuru olarak göze çarpıyor.