Havana’ya Dönüş

Laurent Cantet’in yönettiği ve Isabel Santos, Jorge Prugorria, Fernando Hechevarria, Nestor Jimenez, Pedro Julio Diaz Ferran ile Carmen Solar’ın oynadığı Havana’ya Dönüş (Return to Ithaca), 06 Mart 2015’de M3 Film dağıtımıyla Filma Ltd. tarafından vizyona çıkarıldı.
Amadeo, Madrid’de tam 16 yılını sürgünde geçirmiştir. Aradan geçen bunca zamandan sonra Havana’ya dönen Amadeo bir gün batımında 4 eski arkadaşıyla buluşur. Şafağa kadar konuşacak çok şeyleri vardır. Kübalı edebiyatçı Leonardo Padura’nın dünyaca ünlü romanından uyarlanan filmin yönetmenliğini Altın Palmiye’li sinemacı Laurent Cantet üstleniyor.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Fragman
  • IMDb

Havana’ya Dönüş yazısına devam et

En İyi Kadın Oyuncu: Julianne Moore

87. Akademi Ödülleri bu sabaha karşı yapılan bir törenle sahiplerini buldu. En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ise Unutma Beni (Still Alice) filmindeki performansı sayesinde Julianne Moore’a verildi. Moore aynı filmdeki rolü için pek çok ödül almıştı. Ödül konuşmasında heyecanlı ve samimi tavırlarıyla dikkat çeken Moore, bir yerlerde Oscar almanın insan ömrünü 5 yıl uzattığını okuduğunu söyledi ve şöyle ekledi: “Eğer doğruysa bu harika bir şey, çünkü genç bir adamla evliyim!”

Sakarya Sinema Atölyesi Filmleri Görücüye Çıkıyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Film Arası Dergisi’nin katkılarıyla açtığı Sakarya Sinema Atölyesi’nce çekilen kısa filmler görücüye çıkıyor. 2,5 aylık sinema eğitimini tamamlayan kursiyerlerin çektiği Anahanım ve Efsane isimli iki kısa film, düzenlenecek bir gala gecesinde Sakaryalı sinemaseverlerin ilgisine sunulacak. Tüm aşamaları öğrenciler tarafından gerçekleştirilen ve yine öğrencilerin rol aldığı iki filmler, belediyeye ait Ofis Kültür Merkezi’nde düzenlenecek gecede gösterilecek. Gösterimin ardından Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından öğrencilere sinema atölyesine katılım sertifikası takdim edilecek.

Sakarya Sinema Atölyesi Filmleri Görücüye Çıkıyor yazısına devam et

If İstanbul’da Ödüller Brezilya ve Suriye’ye Gitti

If İstanbulun 2015 ödülleri belli oldu. Bu yıl sekizincisi düzenlenen Keşif Yarışması’nın kazananı Ağustos Esintisi’yle (August Winds) Gabriel Mascaro olurken, Aşk ve Başka Bi’ Dünya Yarışması’nın birincisi Suriye ve Fransa ortak yapımı Gümüş Suyu: Suriye Otoportresi (Silvered Water, Syria Self – Portrait) seçildi. Aslı Daldal, Esin Küçüktepepınar ve Metin Gönen’den oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ödülü ise Ghobadi’nin Mardan filmine verildi.

If İstanbul’da Ödüller Brezilya ve Suriye’ye Gitti yazısına devam et

Bebekli Anneler Sinema Keyfi Yapıyor

Cinecity Sinemaları, “Bebekli Anneler Seansı” isimli çok özel bir uygulamaya imza atıyor. Deniz Private Cinecity Trio ve Deniz Cinecity Kipa Sinemaları, bebekleri nedeniyle sinema keyfine ara vermek zorunda kalan annelere unutulmaz bir fırsat sunuyor. Bir yaşından küçük bebek sahibi anneler, Deniz Private Cinecity Trio ve Deniz Cinecity Kipa’da her Çarşamba günü saat 14:00 seansında fiyat farkı ödemeden bir bilet ücreti karşılığında iki koltuğa sahip oluyor.

Bebekli Anneler Sinema Keyfi Yapıyor yazısına devam et

Oscar Ödülleri’nin Kazananı Birdman Oldu

Dünyanın en prestijli ödülleri olarak kabul edilen Oscar’lar sahiplerini buldu. Tam bir yönetmen filmi kabul edilen Birdman veya (Cahilliğin Umulmayan Erdemi) En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Görüntü Yönetmeni ve En İyi Orjinal Senaryo dallarında olmak üzere 4 dalda Oscar kazanarak geceye damga vurdu. Bu Oscar Ödülleri gecesini Neil Patrick Harris sundu. En İyi Film dalında 8 film yarıştı. Birdman veya (Cahilliğin Umulmayan Erdemi) ve Büyük Budapeşte Oteli dokuzar dalda aday gösterildi. Yarış daha çok 12 yılda çekilen Çocukluk ve Birdman veya (Cahilliğin Umulmayan Erdemi) arasında olacak diye bekleniyordu. (Haber: Serpil Boydak.)

Coen Kardeşler Kitabı Agora Kitaplığı’ndan Çıktı

William Rodney Allen’in derlediği Coen Kardeşler kitabı Agora Kitaplığı Yayınları tarafından satışa sunuldu. Yönetmenler kendilerine en çok sorulan konuları şöyle açıklıyor: “Bize hep birlikte nasıl film çektiğimizi soruyorlar: Biz filmlerimizi birlikte yazıyor, karakterlerimizi birlikte oluşturuyoruz. Kendimizi haftalarca bir odaya kapatıp senaryoyu A’dan Z’ye kadar birlikte tasarlıyoruz. Mesela, Arizona Junior’u yazmak üçbuçuk ayımızı aldı. Seti de aslında yazma işinin bir devamı olarak görüyoruz. İkimiz de her an setteyizdir, daima çok şeyi birbirimize danışırız. Hislerimizi çok önemseriz. Sinemanın sanat olması ile eğlence olması arasında bir ayrım görmeyiz. Mesaj kaygısı gütmeyiz.”

Keskin Nişancı’nın Gözden Kaçırdıkları

Clint Eastwood’un son dönem filmografisi içinde hayli düşük bir seviyeye işaret eden yeni filmi Keskin Nişancı, ana akım sinemanın propaganda ile işbirliğine eklemlenen yeni bir halka olarak da dikkat çekiyor.

Bilindiği gibi yedinci sanatın kitlesel örneklerinin belli bir anlayışa / ideolojiye / sisteme “taraf” olmasının tarihi çok eskilere gidiyor. Griffith’in ırkçılıktan sabıkalı başyapıtı Bir Ulusun Doğuşu’ndan ya da sessiz sinemanın erken dönemlerine damgasını vuran “beyaz öncü kovboy – vahşi kızılderili” filmlerinden başlamak üzere, Hollywood’un öne çıkan kimi örnekleri, biraz da siyasal dönemlerin / eğilimlerin takipçisi oluyor. Bunun popüler örnekleri arasında, Frank Capra’nın “güleryüzlü” filmleri aracılığıyla Roosvelt’in Yeni Düzen’ine sağlanan destek akla getirilebilir. 2. Dünya Savaşı sırasında tarafsız ABD’yi cepheye çağıran ve dönemine göre “elzem” bir ihtiyacı karşılayarak “altyapı oluşturan filmler” de öyle.

Sovyet ittifakının zorunlu olduğu 40’ların ilk yarısında komünizmi keşfeden Hollywood’un, takvimlerin Soğuk Savaş’a işaret ettiği günlerde “çark ederek” yeni düşmana işaret etmesinin trajikomik örnekleri tarih sayfalarında yer almaktadır.

Belli bir olgunun yanında veya tam karşısında yer alarak kitleyi yönlendirme çabalarının modern dönemlerdeki bilinen örnekleri, geç 70’ler ve 80’li yıllarda daha çarpıcı biçimde karşımıza çıkar. Bu süreçte, yükselen feminist harekete kuşkucu yaklaşım, sınırlarını “kutsal aile” kavramının çizdiği Kramer Kramer’e Karşı ve Sıradan İnsanlar gibi filmlerde kendisini gösterir ve ödüle boğulurken, birkaç yıl sonra Öldüren Cazibe gibi filmlerle kendi karikatürünü yaratma noktasına gelecektir.

Şiddet karşıtı söylemi ele alan ve “meşru müdafaa” savını öne çıkaran Kurtuluş ve Köpekler gibi filmlerin İlk Kan’ın önünü açması ise yeni bir yönelime de işaret eder: John Rambo, ilk filmin finalinde karşımıza çıkan efsanevi tiradında Vietnam’ın kaybedilmediğini haykırmakta ve ülkeye döndüğünde barış gösterisi yapanları nefretle hatırlamaktadır. Bu durum, yakın sayılabilecek dönemlerde sinema-propaganda ilişkisine verilebilecek en uç örneklerdendir. Thatcher-Reagan Yeni Sağ’ının sloganlarını şiar edinen bir kısım sinemacı, bizlere propaganda filmlerinin Aşil Topuğu’nu da gösterirler: Amaca giden yolda mantık aranmaz ve eskisini unutturmak adına tarih yeni baştan yazılabilir.

Yazımıza gerekçe olan Keskin Nişancı’nın yönetmeni Eastwood da altını çizmeye çalıştığımız dönemin önde gelen kahramanları arasında yer almaktadır. Oyuncunun Kirli Harry’deki performansının “sorunu kendi yöntemleriyle çözmeye çalışan bireyci kanun adamları”nın etkili örnekleri arasında yer aldığını daha önce başka bir yazıda söylemiştik; ancak namlusunu suçlu bir siyahın kafasına dayayarak onunla Rus ruleti oynayan Harry’nin, 60’ların ırk ayrımına karşı koyan muhalefetine yanıt verdiği tespitimizin altını çizelim.

…..

İnişli çıkışlı filmografisi, –Kanundışı Josey Wales’i (1976) unutmadan- Affedilmeyen ile başarılı bir rotaya oturan yönetmen Eastwood; Gizemli Nehir, Gran Torino, Atalarımızın Bayrakları gibi filmlerinin ardından, “en liberal muhafazakar” mitosunu yerle bir etme ve (aralarında bu satırların yazarı da olmak üzere) hayranlarının önemli bir bölümünü üzme pahasına, karşımıza Keskin Nişancı ile çıktı.

İşe, kendi iç kamuoyunda dahi meşruiyeti sağlanamamış ABD’nin Ortadoğu politikalarını fon alan bir filmle girişen yönetmen, her ne kadar biyografik bir romanı arkaplanına alsa da, maça fazlasıyla yenik başlıyor. Öyle ki; Eastwood’un “kahramanını” seyirciye sempatik gösterme gibi bir kaygı gütmeme hamlelerinin daha ilk anlarda yara aldığını söyleyebiliriz. Babanın aileyi savunma adına şiddeti olumlamasının, gelecekte devletin bekaasını koruma amacıyla yola çıkan Kyle’a çıkış olması bir yana, ana karakterin kovboy kökenlerine vurgu yapılması, John Ford’un 40’lı yıllardaki westernlerinden bu yana görmeye alışık olmadığımız bir ilkelliğe işaret etmekte. Duygularından sıyrılmış ve herşeyi “görev icabı” yapan ana karakterin, öldürdüğü “teröristlere” değil, kurtaramadığı askerlere üzüldüğü masallarını bir kenara bırakınca, Kyle’ı anlayabilmek, aile içi ilişkilerini irdelemekle mümkün olabiliyor; ancak başlangıçtaki yetiştirilme faciası dışında, karısının ele alınışındaki senaryo zaafları bu konuda da soru işaretlerini gidermiyor. Eşiyle tanışması ve “kutsal aileye” olan inancıyla birlikte bile ele alınsa, Rambo’dan bile daha antipatik bir karakter olan Kyle’ın, eline silah alan çocuğa beslediği duygunun, öncülünün savaşa yaklaşımından daha samimiyetsiz olduğu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Sıklıkla yazılıp çizildiği üzere, savaş sahnelerinde belli ölçüde gerçeklik duygusunu yakalayan ve zanaatsal olarak “çıtayı yoklayan” yönetmenin, bunca düzeyli filmin ardından böylesi bir yola kanalize olması ise gerçekten merak uyandırıcı.

Son yılların düzeyi en düşük propaganda filminin, herşeye rağmen işaret ettiği olgular da var sanırım: Bu tür filmlerin, Teksaslı / Arizonalı bir çiftçinin gözlerinden izlenmesi yedinci sanatın, kitleleri etkileme gücünü bir kez daha kanıtlaması bakımından önemli görünüyor. (Tarihten benzer bir örnek, Naziler döneminde, başta “Yahudi Süss” olmak üzere, çekilen onlarca film için de verilebilir.) Tabii bu tabloya, filmde “terörist” ilan edilen insanların, başka -ve çok daha yaygın bir bakışa göre- “vatansever” olarak da nitelendirilebileceği gerçeğini de eklemek gerekir.

Hepsi bir yana, Eastwood ve Keskin Nişancı’nın gözden kaçırdığı en temel bakış, böylesi sübjektif yorumların, tarihsel süreç içinde yerli yerine konacağıdır. John Ford’a Cheyenne Autumn filmini yaptıran da, Clint’e Gizemli Nehir’de Boston’un varoşlarındaki işçilerin hayatına nesnel bir bakış attıran da böylesi bir iradedir.

(02 Mart 2015)

Tuncer Çetinkaya
ModernZamanlar Sinema Dergisi Editörü