İçimdeki Balık

Ertan Velimatti Alagöz’ün yönettiği ve Deniz Celiloğlu, Deniz Özdoğan, Okan Avcı ile Emirhan Arapoğlu’nun oynadığı İçimdeki Balık, 13 Şubat 2015′de SETEM Akademi dağıtımıyla Kokosukufilm Yapım tarafından vizyona çıkarıldı.
Barış otuzlu yaşlarında, sol eli annesi ona hamileyken kullandığı ilâçlardan dolayı garip bir şekilde yüzgeci andıran, deniz biyologu bir adamdır. Babasının ölümünden sonra akvaryumcu dükkânını devralır. Dükkânda yaptığı araştırmalarla, kendindeki bozuklukları bilimle anlamlandırmaya çalışır. Tekneyle yolculuğa çıkan Barış, genç bir dalgıç olan Deniz ile karşılaşır ve yeni bir ailenin tohumları atılır.

İçimdeki Balık yazısına devam et

Kış Uykusu’ndaki Burjuva Israrına Yoksulun Parayla Olan Şizofren İlişkisinden Cevap Hakkı

Üzerinden Anton Çehov, William Shakespeare, Fyodor Dostoyevski, ya da Sabahattin Ali geçen her türlü yazılım, ağır gnomist söylem içermeleri nedeniyle modern zamanlarda anlam düşüklüğü yaşatılan ‘aydın’ paradigmasının çok ötesinde varsıl düzlemler alanında değerlenmelidir. Asırlar boyu genel bilgeci yaşam felsefeleri, taşralının değil, metropol gerçekliğindeki yüksek burjuvanın meselesi olmuştur.

Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kış Uykusu’ndaki kötüye, kötülük yapma imkânı tanıma söylencesi, antropolojik çerçevede ancak kendinin mutlak koruma altına alındığı sanısına sahip olanların işidir. Film okuma serbestliğiyle sahi veya yapay böylesi bir duygu, sonsuz muktedirliğe aşkın vaziyetler alan varsıllık belirtisine denk düşer.

Entelektüel bir çıkarımın sonucu ‘aydın’ olma tek başına Shakespeare’ane veya Çehov’vari ifadeler tarafından kurgulanan yaşam bütünlüğünü içselleştirmeye kafi gelmez, ayrıca ‘zengin’ olmak gerekir. Modern zamanların sorunlu kavramı ‘aydın’, Kış Uykusu’ndaki baş kahramanının çağrı simgesi olmasına rağmen, homojen bir yapının değil, interobjektif alanların öznesidir. Bu nedenle sıkça dile getirilen ana mesele, ‘aydın’ eleştirisi değil, yerleşik düzene geçememe yanılgısındaki burjuvanın zorunlu çevreye bakışının onay bulmasıdır. Kış Uykusu’nda ilk bakışta ‘aydın’ eleştirisi sanılan şey, aslında yüksek burjuvanın kendine verdiği mutlak değerin temellendirilmesine yönelik bir çalışmadır. Anlaşılması güçtür, çünkü yüz yıllık Türk sinemasında Boğaz yerleşkesinin asil üyeleri üzerine, ‘Leopar’ bir yana, ‘İtalyan Usulü Evlilik’ derecesinde otantik çalışma örneği yoktur.

Kış Uykusu’ndaki ateş ve para bağlamında biraraya getirilen iki güç dengesinin yarattığı ilişkide, zayıfın kendini imha derecesinde izleyiciye ‘eyvah yakacak manyak’ diye çığlık attıran şizofren davranışına vurgu yapılmakta, burjuvanın para yakan fakire bakışı ‘zavallı’ ölçeğindeyken, ateşe atanın mağrur duruşu haklı olarak arabesk çözümlemelerin sınıfsal kaygısına maruz kalacaktır.

Şizofrenik vaziyetler, Nuri Bilge Ceylan tarafından zamanlar üstü temel meseleler işlenilirken her daim ifade bulmuştur: Üç Maymun’daki anneye tokat sahnesinde fonda aniden yükselen ezan sesi, babasını aldattığını öğrendiği anneye kalkan ele onay mı verecek, yoksa itiraz mı edecektir. Film okuma serbestliğinin vermiş olduğu rahatlıkla.

Çehov – Shakespeare bilgeciliğinin yaşayan gerçekliğini sadece varsıl boyutlarda hissedilme alanına çekme özgürlüğü bulunurken, film bütünlüğünde eleştirilen değil, tasdik gören bilgesel burjuva tutumunun, sınıfsal çözümlemeye gerek duyulmayacak kadar taşralının gündeminden uzak tutulduğu varsayımından, duygu sinemasının yarattığı efektlerle at hırsızı havasındaki yılkı avcısıyla kasaba imamının ifşa ve eylemlerine mülk sahipliğinin tanımış olduğu kimlik kontenjanından anlam transferi yapılmış olduğununa kadar yol tutulacaktır.

Özetle ‘uzun ama hiç sıkılmadım’ diyenler huzurunda kamera yönetiminin anlam bütünlüğünü bozmadan yarattığı dengeli mekân devingenliğinin iç hesabına girmeden, Adana Altın Koza Film Festivali’nde seyredilen Kış Uykusu’nun yarışma filmlerine etkisi uzun olmuştur.

Ali Mercimek

Rahman Altın’a Amerika’dan Bir Ödül Daha Geldi

Amerika’nın Colorado eyaletinin Boulder şehrinde düzenlenen Moondance Uluslararası Film Festivali’nde Rahman Altın, Kelebeğin Rüyası filminin müzikleri ile En İyi Film Müziği ödülünü aldı. Sinema dünyasının önemli temsilcilerinin katıldığı festivalde, Kelebeğin Rüyası, En İyi Film Müziği ödülünün yanı sıra En İyi Aktör (Mert Fırat) ve En İyi Film dallarında da ödül aldı. Rahman Altın, filmin halen uluslararası sinema çevrelerindeki yolculuğuna devam ettiğini, böyle bir projenin parçası olmaktan onur duyduğunu dile getiriyor.

Rahman Altın’a Amerika’dan Bir Ödül Daha Geldi yazısına devam et

Avrupa Filmleri de AF Media’dan

Türk filmlerini Avrupa‘da sinemaseverlerle buluşturan AF Media, Posthumos filmi ile Avrupa yapımı filmlerin dağıtımına da başlıyor. Adını ilk kez 2000 yılında Avrupa’daki Türkler’e yönelik yaptığı televizyon programları ile duyuran AF Media, günümüzde 250 farklı sinemada Türk filmlerini seyirciyle buluşturuyor. Evim Sensin filminin elde ettiği gişe başarısı nedeniyle Almanya Dağıtımcılar Birliği tarafından En İyi Dağıtımcı Ödülü’ne de layık görülen AF Media, 2012 yılında Azerbaycan pazarına da girdi. AF Media’nın sahibi Ali Fidan, Avrupa yapımlarının dağıtımı konusunda ilk adımın Posthumous filmiyle atıldığını, Ocak ayında ise Von Glücklichen Schafen adlı filmin dağıtılacağını açıkladı.

Firak

Halil Özer’in yönettiği ve Canan Atalay, Oktay Gürsoy, Barış Gönenen ile İsmail Korkmaz’ın oynadığı Firak, 11 Eylül 2015′de Orak Film dağıtımıyla Rok Yapım tarafından vizyona çıkarıldı.
Erkeklerin ve geleneklerin arasında sıkışmış genç bir kadının, geçmişte yaşanan evliliklere inat geleceği yeniden şekillendirdiği bir ayrılık ve kavuşma hikâyesi. Abi, kardeş olan Orhan ve Ali, bir dağın tepesinde torlukçuluk (odun kömürü) yaparak geçimlerini sağlamaktadır. Ormanda salep orkidelerinin peşine düşen Bahar, mangal kömürü yapmak için kurumuş ağaçları kesen Orhan’ın ve onun kardeşi Ali’nin yolu eski, yorgun, yıkılmak üzere olan bir konakta kesişir.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Web Sitesi
  • Fragman

Firak yazısına devam et

3. Uluslararası Van Gölü Film Festivali’nde Çölçü Fırtınası

3. Uluslararası Van Gölü Film Festivali İnci Kefali Sinema Ödülleri sahiplerini buldu. Van Valisi Aydın Nezih Doğan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van 100. Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya başta olmak üzere diğer protokol üyelerinin katıldığı ödül töreni Elite World Van Hotel’de gerçekleşti. Festivalde Sinema Filmi dalında En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini Azerbaycan’dan katılan Şamil Aliyev’in Çölçü isimli filmi kazandı.

3. Uluslararası Van Gölü Film Festivali’nde Çölçü Fırtınası yazısına devam et