Kayıp Zaman

İnternette yayınladığı dizi ve parodilerle tanınan genç yönetmen Evliya Çelebi, çektiği 5 kısa filmi birleştirerek, ortaya konu bütünlüğü bozulmayan, içinde Atatürk canlandırmaları da bulunan, 5 sekanslı, 80 dakikalık film ortaya çıkardı. Yönetmen Evliya Çelebi, senaryolarını yazdığı ve özgün müziğini bestelediği Kayıp Saat, Kayıp Zaman, Kayıp İrade, Kayıp Senaryo, Kayıp Sağlık adlı ‘kayıp’ beşlemesi kısa filmleri daha sonra birleştirerek, konu bütünlüğü bozulmayan bir uzun film ortaya çıkarmayı başardı. Filmin 9:06 saniyesinde çalışmaya başlayan saatle birlikte Atatürk’ün sesi duyuluyor. Çelebi, bu 80 dakikalık uzun filme, serinin ikincisi olan Kayıp Zaman adını verdi.

  • Basın Bülteni
  • Kayıp Saat (Kısa Film)

ÖĞ-DER Senaryo Ödüllerini Verdi

Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞDER), “Eğitimde Önce Ahlak ve Maneviyat” konulu 3. Kısa Film Senaryo Yarışması ödül törenini gerçekleştirdi. Başkent Öğretmen Evi’nde yapılan programa çok sayıda eğitimci katıldı. Jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda birinciliği, Dört Kelime adlı senaryosuyla Mehmet Akif Söğüt, ikinciliği, Senin Gibi Bir Öğretmen adlı senaryosuyla Hâkime Akyol aldı. Yarışmanın üçüncüsü ise Ruhobur adlı senaryosu ile Ahmet Güney oldu.

6. Montreal Türk Filmleri Festivali Kapanışında Soma Kurbanlarına Saygı Duruşu

09 Mayıs’ta coşkuyla başlayan 6. Montreal Türk Filmleri Festivali, Soma’da yaşanan facia dolayısıyla 15 Mayıs’ta hüzünle bitti. Görkemli açılış yapan festival, Soma kurbanlarına saygı dolayısıyla sade bir törenle kapanışını gerçekleştirdi. Festivalde bu yıl uzun metraj dalında ödül verilmezken, Halk Seçiciler Kurulu’nca ilk kez verilen İzleyici Ödülü’ne Bi Küçük Eylül Meselesi layık görüldü. Festival Seçici Kurulu ise En İyi Kısa Film Ödülü’nü Buğra Dedeoğlu’nun Şeref Dayı ve Gölgesi’ne layık görürken, En İyi Belgesel Ödülü’nü çocuk gelinler sorununa dikkat çeken, ancak “güçlü kadın, kaderine boyun eğmeyen kadın” imajını öne çıkaran Özer Kesemen’in yönettiği Zen adlı film aldı.

6. Montreal Türk Filmleri Festivali Kapanışında Soma Kurbanlarına Saygı Duruşu yazısına devam et

Aşk, Tutku, Dedikodu

Mona Achache’nin yönettiği ve Camille Chamoux, Audrey Fleurot, Anne Brochet ile Josephine De Meaux’un oynadığı Aşk, Tutku, Dedikodu (Les Gazelles – The Chicks), 23 Mayıs 2014’de M3 Film dağıtımıyla Kurmaca Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Marie ve Eric liseden beri birliktedirler. On yıl sonra, birlikte bir daire almaya karar verirler. Aslında bu durum evlilik kadar sorumluluk anlamına gelmektedir. Kontratı imzaladıktan hemen sonra Marie’nin aklı karışmaya başlar, ardından da bir adamla tanışması her şeyi allak bullak eder. Marie, Eric’i alışılmışın dışında bir şekilde terk eder ve kendisini zevk ve özgürlüğün adresi olan bekârlar dünyasının kollarına bırakır.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Facebook
  • Fragman
  • IMDb

Cannes’da Zafer Kış Uykusu’nun

67. Cannes Film Festivali’nde ödüller açıklandı. Tüm sinema yazarlarının birleştiği nokta bu yılki hasadın çok verimli olduğu yolunda idi. Altın Palmiye adayı yarışmalı ana bölümde gösterilen 18 film çıtayı hayli yukarılara taşıdı. Çağımızın usta yönetmenlerinin son çalışmaları büyük bir keyifle izlendi, değerlendirildi.

Yeni Zelanda’lı yönetmen Jane Campion başkanlığındaki jürinin Altın Palmiye’yi hangi filme layık göreceği son güne kadar merak konusuydu. Başından beri beklediğimiz gerçekleşti. Büyük ödülün Nuri Bilge Ceylan imzalı ‘Kış Uykusu’na verilmesi hepimizi sevindirdi. Usta yönetmenin Çehov tutkusunun izlerini taşıyan, Bergman’dan ‘Evlilik Üzerine Sahneler’den esinler taşıyan mükemmel yazılmış ve oynanmış bu son başyapıtını ülkemizde gösterime çıktığında uzun uzadıya tartışmak üzere diğer ödüllere bir göz atalım isterseniz.

Festivalin yarışmalı ana bölümünün ikincilik ödülü sayılan Büyük Jüri Ödülü bu yıl gencecik bir İtalyan yönetmenin ‘Le Meraviglie / Şaheserler’ adlı filmine gitti. Alice Rohrwacher’in Toscana kırsalında kendi çocukluğu ve ilk gençliğinin geçtiği yerleri mekan almış çalışması bir büyüme öyküsü anlatıyor, kadınlığa geçişin sancılarını duyarlıkla irdeliyor.

En iyi yönetmen ödülü, bizde en çok Philip Seymour Hoffman’a Oscar ödülü getirmiş 2005 yapımı ‘Capote’ ile tanınan Bennett Miller’a takdim edildi. Amerikalı yönetmenin ‘Foxcatcher’ı, milyarder John Du Pont ile olimpiyat madalyalı güreşçi kardeşler Mark ve Dave Schultz’un trajediyle sonuçlanmış gerçek hikâyelerine dair. Paranoid şizofren Du Pont’u dehşetengiz bir makyajla canlandıran Steve Carell, kariyerindeki yeni dönemeçte bu çok farklı kompozisyonla beklenen erkek oyuncu ödülünü alamadı ama Oscar’larda adını duyarız gibi geliyor.

Festivalin en iyi erkek oyuncu ödülü bu dalda favoriler arasında gösterilen emektar İngiliz oyuncu Timothy Spall’e verildi. Mike Leigh imzalı ‘Mr. Turner’, 1775-1781 yılları arasında yaşamış, Empresyonist akımın ve yirminci yüzyıl soyut resminin ilham perisi olarak kabul edilmiş öncü ressam Joseph Mallord William Turner’ın yaşam hikâyesini konu alan görkemli bir ‘biopic’ olarak festivale damgasını vuran filmlerden biriydi.

En iyi kadın oyuncu ödülü bir diğer Amerikalı yıldıza sunuldu. David Cronenberg’in Hollywood’un şiddet yüklü rekabetini bıçak altına yatırdığı son opus’u ‘Maps to the Stars / Yıldız Haritası’nda mükemmel bir oyun çıkartan Julianne Moore’un oldu bu ödül.

2003 yapımı ilk uzun metrajı ‘Dönüş’ten beri favori yönetmenlerimiz arasında yer alan Andrey Zvyagintsev’in ‘Leviathan’ı en iyi senaryo ödülünün sahibi oldu. Eski Ahit’in şeytanla özdeşleştirilen deniz canavarından ve Hobbes’un aynı adlı eserinden yola çıkan yönetmen, kutsal Eyüp kitabının ‘dürüstler neden acı çeker’ sorusuna odaklanmış öyküsünde, günümüz Rus toplumunun keskin bir eleştirisini yapıyor.

İki film arasında paylaştırılan Jüri Ödülleri, 67. Cannes jürisinin belki de en hınzır kararı idi. Üçüncülük olarak kabul edilen Jüri Ödülü bu yıl 1930 doğumlu efsanevi usta Jean-Luc Godard’ın kendi gelmeden festivale yolladığı son deneysel çalışması ‘Adieu au Langage / Dile Elveda’ ile 1989 doğumlu Kanadalı genç yetenek Xavier Dolan’ın ‘Mommy’si arasında paylaştırıldı. Fransız Yeni Dalga’sının 84 yaşındaki dev anıtının yenilikçi, kışkırtıcı her daim genç sinemasının Kanada’nın yaramaz çocuğunun coşkun ödipal denemesiyle birlikte değerlendirilmesi çok yerinde olmuş kuşkusuz.

Bu yıl birbirinden iyi filmlerin yarışmalı seçkide yer aldığı Cannes sahnesinde, ödül listesine giremeyen ancak bu listedekiler denli başarılı filmler de vardı kuşkusuz. Dardenne kardeşlerin toplumsal dayanışma ruhunu yücelten, muhteşem Marion Cotillard’‘Deux Jours, Une Nuit / İki Gün, Bir Gece’si, sol ideolojinin yılmaz ozanı Ken Loach’un çok sağlam dayanışma filmi ‘Jimmy’s Hall / Jimmy’nin Mekanı’ ya da Japon yönetmen Naomi Kawase’nin Doğu Çin Denizi’nde mercanlarla çevrili Amami Oshama adasının eşsiz eko sistemini mekân alan, yaşam, ölüm ve yeniden hayat bulma döngüsü üzerine muhteşem çalışması ‘Futatsume No Mado – Still the Water / Su Durgun’ ödül listesinde yer bulamayan festivalin önemli yapımları arasındaydı.

67. Cannes Film Festivali’ni noktalarken, şu karanlık günlerde Türkiye’ye 32 yıl sonra ikinci Altın Palmiye’yi getiren ülkemizin aydınlık yüzü Nuri Bilge Ceylan ve çalışma arkadaşlarına bir kez daha teşekkür ediyor, daha geniş bir değerlendirme için ‘Kış Uykusu’ ve diğer filmlerin sinemalarımızda gösterime çıkmasını bekliyoruz.

(25 Mayıs 2014)

Ferhan Baran

[email protected]

2. Kırmızı Lale Film Festivali

Hollanda Türkiye Kültür Vakfı tarafından Rotterdam kentinde düzenlenecek olan 2. Kırmızı Lale Film Festivali (2. Rode Talip Film Festival – 2. Red Tulip Film Festival), 25 – 31 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Festivalin basın toplantısı 14 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul’daki Hollanda Konsolosluğu’nda gerçekleştirildi. Basın toplantısında Hollanda Başkonsolosu Robert Schuddeboom da bir konuşma yaptı.

2. Kırmızı Lale Film Festivali yazısına devam et