Prenses Filmlerinin Düellosu Cannes Film Festivali’ne Taşınıyor

İkisi de korkunç birer trafik kazasında hayatını kaybeden Monaco Prensesi Grace Kelly ve Galler (İngiltere) Prensesi Lady Diana’nın yaşam öykülerini konu alan filmler (“Grace of Monaco” ve “Diana”) bu yıl beyazperdede hasılat ve ödül için karşı karşıya gelecek, adeta kapışacak.

Şu sıralar bunun ilk raundunun dünyanın en büyük film panayırı, fuarı, arenası, vitrini, festivali olan Cannes’da gerçekleşeceğinin sinyalleri geliyor.

Bilindiği gibi 66. Cannes Film Festivali, 15 – 26 Mayıs 2013 tarihleri arasında düzenlenecek.

Çok yakın arkadaş, dost Nicole Kidman ile Naomi Watts “Grace of Monaco” ve “Diana”nın başrol oyuncuları.

“Grace of Monaco”nun Baş Oyuncusu: Nicole Kidman

Grace Kelly rolüyle yeni ödüller kazanması beklenen Nicole Kidman yedi buçuk milyon dolar ücret aldığı “The Hours-Saatler”le (2002) Oscar kazanmıştı; Kidman “Rabbit Hole-Mutluluğun Peşinde” (2010) ve yedi milyon dolar ücret aldığı “Moulin Rouge”la da (2001) Oscar ödülü adaylığı elde etti.

“Diana”nın Baş Oyuncusu: Naomi Watts

Diana rolüyle yeni ödüllere ulaşması hiç şaşırtıcı olmayacak Naomi Watts ise “King Kong”dan (2005) beş milyon dolar ücret almıştı… Naomi Watts, “21 Grams-21 Gram” (2003) ve “The Impossible-Kıyamet Günü”yle de (2012) Oscar ödülüne aday gösterildi.

“Grace of Monaco”nun Yönetmeni: Olivier Dahan

“Grace of Monaco”nun yönetmeni şarkıcı Edith Piaf’ın (1915-63) fırtınalı yaşamını konu alan “La vie en rose-Kaldırım Serçesi” adlı filmi makyaj ve en iyi kadın oyuncu (Marion Cotillard) Oscar’larını kazanan, kostüm dalında da Oscar ödülüne aday olan yönetmen Olivier Dahan.

“Diana”nın Yönetmeni: Oliver Hirschbiegel

Hirschbiegel, Parkinson hastalığından muzdarip, savaşı kazanmak için her türlü barbarlığı yapmış ordusu yenik düşmüş, Rusların eline geçmemek için her şeyi yapmaya hazır Adolf Hitler’in son günlerini yabancı film dalında Oscar ödülüne aday gösterilen ölümsüz bir filme (“Çöküş-Der Untergang”) dönüştürmüştü.

Filmlerin Türkiye Hakları Kimde?

13 Eylül 2013’te Türkiye sinemalarında gösterilmeye başlanacak olan “Diana”nın Türkiye hakları Fida Film’e, gösterim tarihi belli olmayan “Grace of Monaco”nun Türkiye haklarıysa Chantier Films’e ait bulunuyor.

“Grace of Monaco”

Oscar ödülü kazandıktan sonra film yıldızlığını bırakarak Monaco Prensesi olan, sonradan sinemaya dönüş yapmak isteyip kocasının engeline takılıp dönemeyen ve korkunç bir trafik kazasında ölen Grace Kelly’i (1929-82) Nicole Kidman’ın canlandırdığı “Grace of Monaco” 30 milyon dolar bütçeli.

“Grace of Monaco”da 1961 ile 1962 yılları eksen alınıyor ve hem dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle’ün (Fransız Ordusu’nun Monaco’yu işgâl edeceği) tehdidi, hem de Grace Kelly’nin evliliğinin yaşadığı sarsıntılar konu ediliyor.

“Grace of Monaco”nun Kuzey Amerika Dağıtımını Hollywood’un en etkili kişilerinden Harvey Weinstein’a (Efsaneleşmiş Miramax Film şirketini kuran kardeşlerden biri) ait The Weinstein Company (TWC) üstleniyor. The Weinstein Company en iyi tanıtım kampanyalarını düzenleyerek, en seçkin ödülleri temsil ettiği filmlere kazandırmasıyla ün kazanmış bulunuyor.

“Grace of Monaco”da canlandırılan karakterler arasında kumarhane ve otelleriyle ünlü Monaco Prensliğine para akıtan/yatıran İzmir doğumlu, büyük İzmir yangınından (1922) sonra yurt dışına giden Yunan milyarder Aristotle Onassis (1906-75) ile onun sevgilisi opera şarkıcısı Maria Callas da (1923-77) var…

“Grace of Monaco”nun bir diğer karakteri Grace Kelly’i “Rear Window-Arka Pencere” (1954) adlı filminde oynatan, “Marnie-Hırsız Kız” (1964) adlı filmiyle de sinemaya döndürmeye çalışan ve bu konuda büyük mücadele veren yönetmen Alfred Hitchcock (1899-1980).

“Grace of Monaco”nun oyuncuları arasında İngiltere’nin en seçkin oyuncularından Derek Jacobi’de bulunuyor. Jacobi’nin rol aldığı yapımlar arasında “I, Claudius-Ben,Claudius” (1976’nın efsaneleşmiş TV dizisi), “Inside the Third Reich” (1982; Jacobi bu TV filminde Adolf Hitler rolündeydi) ve ikisi de yılın en iyi filmi dalında Oscar ödülü kazanan “Gladiator” (2000) ile “The King’s Speech-Zoraki Kral” da (2010) var.

“Grace of Monaco”da Hangi Oyuncu Kimi Canlandırıyor:

* Grace Kelly’nin eşi Prens Rainer’ı Tim Roth canlandırıyor.

* İflâsın eşiğine gelen küçük/minyatür prensliğin imdadına yetişen Yunan milyarder Aristotle Onassis rolünde Robert Lindsay.

* Onassis’le evlenme hayalleri kuran, Opera şarkıcısı Maria Callas rolünde Paz Vega.

* Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle rolünde Andre Penvern.

* Grace Kelly’nin terzisi rolünde Pascaline Crevecoeur.

* Film Yönetmeni Alfred Hitchcock rolünde Roger Ashton-Griffits.

* 1961 ile 1969 arasında Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı görevini üstlenen Robert McNamara (1916-2009) rolünde Philip Delancy.

Oscar Ödüllü ve İki Altın Küreli Oyuncu Grace Kelly

Grace Kelly 18 Nisan 1956’da Prens Rainer ile evlenerek Monaco Prensesi ünvanını elde etti… Bu evlilikten üç çocuğu oldu: Caroline (1957 doğumlu), Albert (1958 doğumlu) ve Stephanie (1965 doğumlu)…

Grace Kelly’nin Oscar Ödülünü Kazandığı Film Türkiye’de “Taşra Kızı” Adıyla Gösterildi

Grace Kelly’nin Oscar ödülünü kazandığı film ise ülkemizde “Taşra Kızı” adıyla gösterilen “The Country Girl”dür (1954).

Grace Kelly’nin Oscar ödülündeki rakipleri Judy Garland (“A Star is Born”; Türkiye’de “Bir Yıldız Doğuyor” adıyla gösterildi), Audrey Hepburn (“Sabrina”; Türkiye sinemalarında özgün adıyla gösterildi), Jane Wyman (“Magnificent Obsession”; Türkiye’de “Mukaddes Azap” adıyla gösterildi) ve Dorothy Dandridge’di (“Carmen Jones”; Türkiye sinemalarındaki gösterim adı “Siyah Karmen”di).

Grace Kelly, “Taşra Kızı”yla Altın Küre’de kazanmıştı.

Grace Kelly, 1953’ün filmi “Mogambo”yla Oscar’a aday gösterilmiş ve ilk Altın Küre ödülünü elde etmiştir.

“Diana”

Dünya medyasında Prens Diana’yla ilgili yeni bir haberin çıkmadığı gün neredeyse bulunmuyor.

Diana, Evita Peron ve Marilyn Monroe Gibi Efsaneleşti

Diana’nın bindiği otomobil satılıyor; giydiği elbiseler servetler dökülerek el değiştiriyor; çok uzun süre her tür konuşmasının gizlice dinlendiği, kaydedildiği anlaşılıyor; 1980’lerin sonlarında erkek kılığına girerek Rock yıldızı Freddie Mercury’e (Dört Oscar’lı “The King’s Speech-Zoraki Kral” ile üç Oscar’lı “Les Miserables-Sefiller” müzikalinden tanıdığımız Tom Hooper’ın yöneteceği, Sacha Baron Cohen’in 1991’de ölen Freddie Mercury’i canlandıracağı film 2014’e yetiştirilmeye çalışılıyor) eşlik ederek eşcinsel barına gittiği, burada kimsenin (Diana’nın) gerçek kimliğini anlayamadığı ortaya çıkıyor.

Diana, 6 Şubat 1952’den bugüne (yaklaşık 61 yılı aşkın bir süredir) İngiltere Kraliçesi ünvanına sahip olan 2. Elizabeth’in 1981-1996 yılları arasında geliniydi. 1996’da Prens Charles’tan boşandı. Prens Charles’la evliliğinden (William; 1982) ve (Harry; 1984) iki oğlu dünyaya geldi.

Prens Harry’nin Babası Prens Charles Değil İddiaları

Diana’nın küçük oğlu Harry’nin babasının Prens Charles değil de Prensesin sevgililerinden James Hewitt olduğu iddiası da uzun yıllardır medyayı meşgul ediyor.

Diana’nın Sevgilileri

Helen Mirren’a Oscar kazandıran “The Queen-Kraliçe” (2006) Prenses Diana’nın ölümünden hemen sonra yaşananları konu alıyordu… “Diana” filmindeyse kocasınca her fırsatta aldatılan bir kadının kocasına verdiği karşılıklar ve yaşadığı aşk ilişkileri konu ediliyor.

Diana’nın sevgilileri arasında Pakistan asıllı kalp cerrahı Hasnat Khan’da vardı ve bu ilişki iki yıl kadar sürdü.

”Diana”da Hasnat Khan rolünde “Lost” dizisinin yıldızı Naveen Andrews, ilk başarılı kalp naklini gerçekleştiren kalp cerrahı Güney Afrikalı Christian Barnard rolündeyse Michael Byrne var.

Diana’nın yakınlarına söylediğine göre 1987’de motorsiklet kazasında ölen sevgilisi Barry Mannakee bir suikaste kurban gitmişti.

Prenses Diana’nın son sevgilisi ölümü beraber karşıladığı Dodi Al-Fayed oldu… Dodi, ünlü Harrods Mağazaları’nı 1985’te satın alan, 2010’da da Katarlılara satan, Mısırlı işadamı Muhammed Al-Fayed’in oğluydu. Muhammed Al-Fayed oğlunun ve Diana’nın öldüğü 1997’deki olayın kaza olmadığını, Kraliyet Ailesinin düzenlettiği bir suikast iddiası olduğunu dile getirdi, getirmeye devam ediyor… Muhammed Al-Fayed’in girişimleri sonucunda yaklaşık 16 yıldır Diana’nın Paris’te paparazzilerden kaçarken trafik kazasına mı, suikaste mi kurban gittiği hâlâ tartışılıyor ve komplo teorilerine (kanıtlanamayan çeşitli iddialara) göre Diana öldüğünde karnında Mısırlı işadamı Dodi Al-Fayed’in bebeğini taşıyordu ve yine aynı teorilere göre bu bebeğin cesedi İngiliz ajanlarınca (gerçek James Bond’lar tarafından) Diana’nın karnından hamilelikten hiçbir iz bırakmayacak şekilde çıkarılarak kaçırıldı.

“Diana” filminde Cas Anvar Dodi Al-Fayed rolünde.

Diana’nın kocasını aldattığı erkekler arasında James Hewitt, James Gilbey, Will Carling gibi isimler de var.

(11 Nisan 2013)

Hakan Sonok

hakansonok.sonok1@gmail.com