İşte Sözün -Gerçekten- Bittiği Noktadayız: Bir Eleştirmen Olarak Tamamen Acizim!

HABER AYNEN ŞU:

TRT Basın Müşaviri Birol Uzunay “Tosun Paşa”nın sansürlendiği iddiasıyla ilgili olarak Ramazan ayında TRT’nin yoğun yayın gündemine dikkat çekti. Yayın akışı sırasının bozulmaması için filmin kısaltılması gerektiğini vurgulayan Uzunay, “Diğer programın yayına girmesi için orada 20 – 25 dakikalık bir sürenin kısalması gerekiyordu. Tüm filmi yayımlayıp sadece hamam sahnesini kaldırsak bu sansür olurdu. Ancak bahsedilen şey, filmin genelindeki 25 dakikalık kısaltmada 30 saniyelik bir sahne” dedi. Birol Uzunay sözlerine, “Kesilen başka sahneler de var. Yani orada sansür yok kısaltma var. Yayın planını oturtmak için yapılan bir kısaltma bu” dedi.

Uzunay kısaltmalarla ilgili yapımcılarla bir anlaşma yapılıp yapılmadığı şeklindeki soruya da Uzunay, “Yayın hakkı ve bütün uygulamalar bize ait. Bu bütün kanallarda uygulanan bir yöntemdir. Bir sonraki programın vaktinde yayınlanabilmesi için böyle kısaltmalar yapılır” dedi.

Son cümleyi bir defa daha yazıyorum: BİR SONRAKİ PROGRAMIN VAKTİNDE YAYINLANABİLMESİ İÇİN BÖYLE KISALTMALAR (bir sinema eserinden bahsediyor)YAPILIR!

Bu son cümleyi “üç maymun”u oynayan, “kaygılı ve diken üstünde” Türk sinema sektörüne armağan ediyorum; tepe tepe kullanın!

Ben ise tamamen acizim; ne yazacağımı, hangi sözcükleri kullanacağımı bilemiyorum!

(11 Ağustos 2011)

Ali Ulvi Uyanık

ali.ulvi.uyanik@gmail.com

“İşte Sözün -Gerçekten- Bittiği Noktadayız: Bir Eleştirmen Olarak Tamamen Acizim!” üzerine 2 yorum

  1. Neydi acaba bir klâsiği kuşa çevirtecek kadar önemli olan program… Yayına girmesi için Yeşilçam’ın en sevilen eserlerinden birine böyle bir haksızlık reva mı görülmeliydi! Mazeret suçu gizleyemeyecek kadar saçma olmuş!

  2. Bir sinema eserinin kısaltılması kadar saygısızlık olamaz sanırım ona. Madem sansür değil, neye göre, hangi kriterlere göre o bölümü kaldırıyorlar? Kimin zevkine kalıyor o kaldırılan sahneler? Yayın hakkının TRT’de olması böyle bir uygulama hakkına sahip olması anlamına gelmemeli bence.

Yorumlar kapalı.