Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi, sinema sektörünü bilgilendirmek amacıyla 2009 Yılı Türkiye Sinema Vizyon Raporu düzenledi. Raporlara göre, 2009 yılında 255 film sinema salonlarımızda gösterime girdi, bu filmlerden 69 tanesi Türk filmiydi. Bunlardan Süt, Pandora’nın Kutusu ve 11’e 10 Kala isimli yapımların yabancı ortaklı fakat ana yapımcılarının Türkiye olduğu kayıtlara geçti. En fazla Türk filminin vizyona girdiği hafta 4’er filmle 06 Kasım 2009 ve 18 Eylül 2009 haftası oldu.
Günlük arşivler: 24 Ocak 2010
Alin Taşçıyan, FIPRESCI Başkan Yardımcısı Oldu
SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) üyesi Alin Taşçıyan, bugün Bari’de yapılan FIPRESCI (Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu) Genel Kurulu’ndaki oylama sonucunda, iki yıllığına FIPRESCI Başkan Yardımcılığı’na getirildi. Bu seçimin Türkiye sinema yazarlığı için çok önemli bir adım olduğu belirtiliyor. Sevgili arkadaşımıza yeni görevinde başarılar dileriz.
Erdinç Dinçer’i Kaybettik
Sinema ve Tiyatro oyuncusu Erdinç Dinçer, 24 Ocak 2010 Pazar günü 10:50’de hayata veda etti. Erdinç Dinçer, Bizimkiler adlı TV dizisinin muhasebe müdürü Ergun olarak tanınıyordu. Uzun zamandır siroz hastalığı ile mücadele eden Dinçer, Abuzer Kadayıf, Duruşma, Otostop ve Çark filmlerinde oyuncu, 18’ler Takımı ve Aşkın Dansı filmlerinde ise kurgucu olarak çalıştı. 25 Ocak Pazartesi günü Fatih Camii’nde kılınacak ikindi namazını müteakip Edirnekapı Mezarlığı’nda toprağa verilecek olan merhuma tanrıdan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz.
Ladik ’76 3
Sayın Orhan Ünser,
İlgi yazınız, yorum ve eleştirinizin kaynağındaki boşlukları içtenlikle açıklamanız ve bu yaklaşımınız için teşekkür ediyorum. Bu tür kafa karışıklığından arınmanın en kestirme yolu; daha ayrıntılı bilgilere ulaşmakla, titiz bir araştırma yapmakla ve bilginin kaynağından doğrudan öğrenilmekle aşılabileceğine inanırım.
İşin aslı ve açıkçası sizin çıkış noktanızda temel aldığınız, “Kameranın gerçeği öldürme (değiştirme) gibi bir özelliğinin de olabileceği” düşünceniz; o yıllarda ileri sürülen bir yakıştırmanın (varsayımın) etkili olduğu görüşündeyim. Ben tanık olduğum olayın, yaşananın gerçeğini, doğasını ve içeriğini elimden geldiğince, doğrudan ve olabildiğince, bire bir ve içtenlikle yansıtmaya çalıştım. Çalışmada amaçladığım ilke ve temel yaklaşım budur. Ancak; o yıllarda, “belgesel filmler” yapan bazı çevreler haksız ve temelsiz yakıştırmalarla bu filmin kurgulanmış olabileceği varsayımını ortaya attılar. Gazetelere kadar ulaştırıldı bu sızlanmalar. Yoz, yararsız ve yanlış çekişmelere itilmek istendim. Bu yersiz ve haksız söylem filmin önemli iki yurtdışı belgesel film şenliğinde uluslararası seçici kurullar tarafından ödüle değer görülerek, ödüllendirildikten ve birçok ülkede gösterime girdikte sonra yapılmaya başlandı. Seçici kurullar filmi; “Doğal gerçekliği, çarpıcı, içten ve sıcak bir anlatımla vurguladığı ve yansıttığı.” nitelemeleriyle değerlendirdi.
Bu filmin üzerinden yararsız çekişmeler yaratılması üzücüdür. Çiçek böçek filmlerinin yanı sıra, toplumsal ve sosyal konuları da cesaretle ele alan ve olanca gerçekçiliğiyle işleyen “belgesel gerçekçilik” adına ve bu amaçla yola çıkılarak özgün filmler de yapılmalı, yapılabilmeliydi… Başkalarının yapıklarını küçültüp değersiz kılarak yaptıklarımıza bir değer kazandıramayız. Akıllı, üstelik yararlı olan yol; daha iyisini ve değerlisini yaparak kalıcı değerlere ulaşmayı aramaktır…
En iyi dileklerimle dostlukla ve saygılarımla.
(31 Ocak 2010)
Güner Sarıoğlu
Şakir Eczacıbaşı’nı Kaybettik
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı, duayen işadamı 81 yaşındaki Şakir Eczacıbaşı tedavi gördüğü İstanbul Amerikan Hastanesi’nde 23 Ocak 2010 akşamı yaşamını yitirdi. 17 yıldır İKSV Yönetim Kurulu Başkanlığını sürdüren, Sinematek Derneği’nin kurucularından Eczacıbaşı, uluslararası 5 sanat festivali düzenledi. 1993 -1996 yılları arasında Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapan Eczacıbaşı, aynı zamanda iyi bir fotoğraf sanatçısıydı. 26 Ocak Salı günü Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazını müteakip Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek olan merhuma tanrıdan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz.
Yeşilçam Ödülleri’nde “Turkcell İlk Film Ödülü” İçin Büyük Yarış
TÜRSAK Vakfı’nın, Turkcell’in ana sponsorluğunda Beyoğlu Belediyesi’yle birlikte düzenlediği Yeşilçam Ödülleri, Türk Sineması’na ilk uzun metrajlı filmini çeken yönetmenlere sunduğu Turkcell İlk Film Ödülü ile destek oluyor. Yeşilçam Ödülleri’nin değerlendirdiği 2009 yılı içinde vizyona girmiş 31 filmin, yönetmeninin ilk uzun metraj çalışması niteliğini taşıyanlar arasında yapılacak değerlendirme neticesinde verilecek bu ödül, sinema dünyasına yeni adım atan yönetmenleri ve Türk sinemasının geleceğini destekleme amacı taşıyor. Ödülü kazanan filmin yönetmenine 30.000 TL. para ödülü verilecek.
New York’ta Beş Minare
Mahsun Kırmızıgül’ün yönettiği ve Mahsun Kırmızıgül, Haluk Bilginer, Mustafa Sandal ile Zafer Ergin’in oynadığı New York’ta Beş Minare, 05 Kasım 2010’da Pinema Film dağıtımıyla Boyut Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Filmde Mahsun Kırmızıgül’ün oynadığı karakter çok konuşulacağa benziyor. Görenlerin tanımadığı ünlü oyuncu ve yönetmen, söylentilere göre 1 ay boyunca tekke ve cemaatleri gezmiş ve bilgi toplamış. Müslüman cemaatlerinin tüm zikirlerini izleyen ünlü yönetmenin çektiği zikir sahnesi bu güne kadar çekilen en güzel zikir sahnesi diye konuşuluyor.
New York’ta Beş Minare yazısına devam et