Sugarworkz Film 5 Yaşında

Sugarworkz, kuruluşunun 5. yılını kutluyor. Sugarworkz’un çekirdek kadrosu, yapımcı – yönetmen Murat Şeker, yapımcı Uğur Şeker, senarist Selami Genli ve Basın – Halkla İlişkiler Müdürü Hülya Şeker’den oluşuyor. Sugarworkz, Murat Şeker’in yönettiği Almanya Rüyası ve Türk Gibi Başla Alman Gibi Bitir gibi belgeseller ve kısa filmlerin yanı sıra, kuruluşunun ilk yıllarında yabancı film ithalâtçılığı da yaptı. Sugarworkz’un son filmi başrollerini Bergüzar Korel ile Tolgahan Sayışman’ın oynadığı, 2009 yapımı Aşk Geliyorum Demez adlı yeni bir romantik komedi oldu.

  • Basın Bülteni
  • Daha Önce Hiç Böyle Bir Aşk Filmi İzlemediniz: Acı Aşk

    Halit Ergenç, Cansu Dere, Songül Öden ve Ezgi Asaroğlu’nun başrol oynadığı Acı Aşk, önceki gün yapılan basın gösterimine katılan sinema eleştirmenlerinden geçer not aldı. Onur Ünlü’nün senaryosunu yazdığı, aşk, ihanet, intikam ve entrikalarla dolu filmle ilgili görüşleri alınan sinema eleştirmenlerinden Coşkun Çokyiğit, Alper Turgut ve Serdar Akbıyık filmi yeni Türk sinemasının en özgün örneklerinden biri, iyi kotarılmış bir seyirlik ve son dönem absürt sinema için çok önemli bir örnek olarak nitelendiriyor. İnsan ruhunun karanlık yönlerine eğilen film 18 Aralık’ta vizyona girecek.

  • Basın Bülteni
  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • Acı Aşk’ın Şarkısı “Seni Yakacaklar” Levent Yüksel’den

    18 Aralık’ta vizyona girecek Acı Aşk filmi oyuncuları ve senaryosu kadar müziğiyle de dikkat çekiyor. Filmin müzikleri alternatif müziğin sevilen grup Fairuz Derin Bulut tarafından yapıldı. Ayrıca filmde Ferdi Özbeğen “Yok Yok Yalan Deme”, Zeki Müren “Yaralı Gönül”, “Beni Terketme”, Sertab Erener “Sevdam Ağlıyor” gibi unutulmaz şarkıları da yeniden dinleme fırsatı sunuyor. Filme adını da veren, sözleri Ali Tekintüre’ye ait “Seni Yakacaklar” şarkısını ise Levent Yüksel seslendirdi. 80’li yıllarda Müslüm Gürses’ten sonra İbrahim Tatlıses’in de seslendirdiği arabesk şarkıyı Acı Aşk filmi için Levent Yüksel yorumladı.

  • Basın Bülteni
  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • Yüksek çözünürlüklü fotoğrafa haberin devamından üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    Acı Aşk’ın Şarkısı “Seni Yakacaklar” Levent Yüksel’den yazısına devam et
  • Güzellik Çağında Aşk

    Aşkım (Chéri)
    Yönetmen: Stephen Frears
    Eser: Colette
    Senaryo: Christopher Hampton
    Müzik: Alexandre Desplat
    Görüntü: Darius Khondji
    Oyuncular: Michelle Pfeiffer (Léa), Rupert Friend (Chéri), Kathy Bates (Charlotte Peloux), Frances Tomelty (Rose), Felicity Jones (Edmée)
    Yapım: BK Films-Pathé (2009)

    İngiliz yönetmen Stephen Frears’ın “Chéri-Aşkım” filmi, orta yaşlı bir kadınla jigolosu Chéri’nin tutkulu aşkını anlatıyor. Yönetmen, “Belle Epoque” diye adlandırılan burjuvaların Avrupa’daki “altın çağı”nı görselleştiriyor bu filmiyle.

    Stephen Frears’ın Colette’in 1920’de yazdığı “Chéri”yle 1926’da devamını yazdığı “Le Fin du Chéri” (Chéri’nin Sonu) romanlarından beyazperdeye aktardığı “Chéri-Aşkım”, eski fahişe Léa de Lonval ile Léa’nın “Chéri” (canım veya sevgilim) dediği genç Fred Peloux’nun tutkulu aşklarının peşlerinde dolaşıyor. Fred de, kendisine Chéri diyen Léa’ya nine gibi bir anlama gelen “nounoune” diyor hep. “Chéri” romanı, Ezra Erhat’ın çevirisiyle “Cicim” adıyla Can Yayınları’ndan 1991 yılında çıkmıştı. Uzun adı Sidonie-Gabrielle Colette olan Fransız kadın yazar Colette, 1873-1954 yılları arasında yaşadı. Colette, 19. ve 20. yüzyılları gördü. Colette’in “Gigi” romanı, 1958’de Vincente Minelli tarafından müzikal olarak sinemaya uyarlanmıştı. 59. Berlin Film Festivali’nde “Altın Ayı” için yarışan “Chéri-Aşkım” filmi 1900’lerin başında Paris’te geçiyor. O devirlere “Belle Epoque” deniliyor, yani “Güzellik Çağı…” 19. yüzyılda başlayan ve I. Dünya Savaşı’na kadar süren burjuvaların altın çağı bu. Otomobiller, trenler, telefonlar ve fotoğraf makineleri de hayatın içine iyice girmiş. Ama, kostümler ve dekorlar bu modernizmle daha buluşamamış gibi. Zengin orta yaşlı kadınlar oğulları yaşlarındaki gençleri para karşılığında kendilerine alıyorlar. Yani gençler birer jigolo. Gelenekler de sürüyor modern gelişmelere rağmen. Zengin aileler, daha az parası olan yakışıklı gençleri kızlarıyla servetlerinin gücüyle evlendirebiliyorlar. Chéri’nin de başına gelen bu. Léa’nın jigolosu Chéri, zengin kızı Edmée’yle evleniyor annesi Charlotte’un yönlendirmesiyle. Léa da, aşkını kalbine gömüp bu evliliği onaylamak zorunda kalıyor. Colette’in “Chéri”si, sanatın vazgeçemediği romanlardan biri. Müzikâller ve tiyatro oyunlarıyla da hayat bulan “Chéri-Aşkım”, modernizmle gelenekleri iyi gözlemleyen, modern sancıları sezen bir yapıt. Belki de bu yüzden sanatın diğer dalları Colette’in bu yapıtına uzak duramadılar hiç. “Chéri-Aşkım” filminde, bir dış erkek sesiyle hikâyenin içerisinde dolaşılıyor. Bu film, orta yaşlı bir kadının tutku dolu ve fedakâr aşkının hikâyesi her şeyden önce. Léa’nın, pencereden Chéri’nin gidişini umutsuzca seyredişi aşkın gücünü de hissettiriyor. Belki de aşk onun için fedakâr olmaktır. Bu filmin son sahnesi belki de en unutulmaz andı. Léa’nın, aynaya (seyirciye) bakışı, “ölüm kadına yakışır” bakışı gibiydi. Léa’nın gözlerindeki hüzün sinemaya bir armağan gibiydi. Bu aşkta trajedi Chéri’yi mi, yoksa Léa’yı mı bulacak? Dış ses hikâyenin sonunda ne olduğunu söyleyecek belki.

    Çarpıcı mekânlar…

    1941’de doğan İngiliz yönetmen Stephen Frears ülkemizde 1985 yapımı “My Beautiful Laundrette-Benim Güzel Çamaşırhanem” filmiyle tanındı. Frears’ın ününü çoğaltan filmse Choderlos de Laclos’un aynı adlı eserinden uyarlanmış 1988 yapımı kostümlü film “Dangerous Liaisons-Tehlikeli İlişkiler”di. “Chéri-Aşkım” filminin etkileyici dekor ve kostümlerinin hangi deneyimlerden geldiği anlaşılıyor. Yönetmen Frears, yoğun olarak iç mekânları kullansa bile dış mekânlar da yansıyor bu filmde. Bazı dış mekânlar stüdyo dekoru tadı da veriyor seyirciye. 1958’de doğan sinemanın en güzel kadınlarından biri olan Amerikalı oyuncu Michelle Pfeiffer’ı en azından bu taraftakiler Brian de Palma’nın 1983 yapımı “Scarface-Sicilyalı” filmindeki Elvira karakteriyle tanıdı. “Scarface-Sicilyalı”, DVD’de “Yaralı Yüz” olarak yayımlanmıştı. Ülkemizde pek tanınmayan Chéri rolündeki 1981 doğumlu İngiliz oyuncu Rupert Friend, Jean-Marc Vallée’nin 2009 yapımı kostümlü “The Young Victoria-Genç Victoria” filminde de Prens Albert karakterini canlandırdı. Bu sinemaskop filmin kameramanı da ünlü bir isim. 1955’te Tahran’da doğan kameraman Darius Khondji’nin babası İranlı, annesiyse Fransız. Bu önemli kameraman, Jean-Pierre Jeunet-Marc Caro ikilisinin ortak yönettikleri filmlerden hatırlanıyor. 1991 yapımı “Delicatessen-Şarküteri” ve 1995 yapımı “La Cité des Enfants Perdus-Kayıp Çocuklar Şehri” hemen öne çıkıyor. Khondji’nin “Şarküteri” filmindeki dışavurumcu görüntüleri gerçekten unutulmazdı. Karanlıkların ve iç mekânların kameramanı Khondji, Frears’ın Chéri-Aşkım” filminde parlak ışıklar kullanarak dönemin renkli atmosferini yansıtabilmiş.

    Ali Erden

    (03 Ocak 2010)

    sinerden@hotmail.com

    Tiglon Film Filmleri

    Avatar, Acı Aşk, Dönüşüm (Ne Te Retourne Pas – Don’t Look Back), Zamanın Tozu (I Skoni Tou Hronou – Dust Of Time), Alacakaranlık Efsanesi: Yeni Ay (The Twilight Saga: New Moon), Bornova Bornova, Aşk Geliyorum Demez, Kana Susadım (Jennifer’s Body), İki Dil Bir Bavul, Kanal-İ-zasyon, Pontypool: Öldüren Kelimeler (Pontypool), Evimde Uzaylı Var (Aliens In The Attic), Gerilim Hattı (Vertige – High Lane), Seni O Kadar Çok Sevdim Ki… (I’ve Loved You For So Long), Buz Devri 3: Dinozorların Şafağı (Ice Age 3: Dawn Of The Dinosaurs), Pek Yakında (Coming Soon), Körlük (Blindness), Müzede Bir Gece 2 (Night At The Museum 2), Parti Tırtılları (Disco Ormene – Sunshine Barry & The Disco Worms), 18 – 24 Aralık 2009 seansları için tıklayınız.

    Gezici Festival, “Polis” Dedi

    Ankara Sinema Derneği’nin T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği 15. Gezici Festival’in ödül töreni 16 Aralık’ta Artvin’de yapıldı, Polis, (s.) adlı film En İyi Film seçildi. Jüri, Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın birlikte yönettiği İki Dil Bir Bavul’a da ikincilik ödülü verdi. SİYAD Jürisi’nin kararı da ana jüriyle aynı oldu ve ödül Polis, (s.) adlı filme verildi. İzleyici oylarıyla belirlenen Kısa Film İzleyici Ödülü’nü ise Aşağı Kat (Next Floor) adlı film kazandı. Festival 18 Aralık’ta Makedonya’nın başkenti Üsküp’e geçecek ve 20 Aralık’ta da sona erecek.

  • Basın Bülteni
  • Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • Yüksek çözünürlüklü fotoğraflara haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    Gezici Festival, “Polis” Dedi yazısına devam et