Özgürlük Konulu Kısa Film Projesi

Kısa filmci Burak Çevik, Berkant Halil Erdem ve Kaan İşcan tarafından yeni bir kısa film projesi başlatılıyor. 20 yönetmenin 20 kısa filmi “özgürlük” teması altında toplanacak. Projenin amacı, lisede okuyan gençlerin “özgürlük” gibi sınırlaması olmayan bir kelimenin onlara çağrıştırdığı şey doğrultusunda bir kısa film ortaya koymaları. Projenin son katılım tarihi 01 Şubat 2010 olarak belirlendi. İletişim bilgileri: “Otlukbeli Sok, No: 46, Ardıç Apartmanı, Daire: 1, Florya, İstanbul. e-posta: [email protected]

  • Basın Bülteni
  • Kan Gölü: Bu Sefer Dehşetin Kaynağı Başka…

    Kan Gölü sıradan bir gerilim filmi diye başına geçilen ve gitgide içinden çıkılmaz olan sıkı bir gerilim filmi. Filmin İngilizce adı tam da İngilizlere özgü bir ironiyi içeriyor: Eden Lake, Cennet Gölü anlamına geliyor. İki sevgilinin cennette gibi geçirmeyi plânladığı bir haftasonu tatili gitgide bir kan gölüne dönüşüyor ve Türkçe adını buluyor.

    Romantik Steve, kız arkadaşı Jenny’yi tatlı bir haftasonu geçirmek için kamp yapmaya götürüyor. Kamp yeri olarak da yakında inşaatlarla doğası bozulacak olan maden gölünü ve onu çevreleyen ormanı seçiyor. Asıl amacı tatillerinin en güzel anında Jenny’ye evlenme teklif etmek. Maalesef ki hiç bir şey hesapladığı gibi gitmiyor.

    Böyle bir filme gidince ilk olarak ya doğaüstü güçleri olan canavarlar ya da Halloween’in Michael Myers’ı veya 13. Cuma’nın Jason Voorhees’i gibi eli baltalı-bıçaklı bir katil bekleniyor. Oysa hiç biri değil. Bu film tarzıyla ve anlattıklarıyla daha çok Haneke filmlerini anımsatıyor. Kana susamış canavarlar herkesin en masum gördüğü canlılar olan çocuklar.

    Kasabanın İngiliz alt ve orta sınıfından ailelere mensup çocukları yaz tatillerini göl çevresinde geçiriyorlar. Bisikletleriyle gölün çevresindeki avuçlarının içi gibi bildikleri ormanda vızır vızır dolaşıyorlar. Daha ilk günden göl başında kamp yapmaya gelen Jenny ve Steve’in huzurunu kaçırmaya başlıyorlar. Önce dinledikleri müziğin sesini yükseltiyorlar, ardından küfrediyorlar. Gerilimin dozu ince ince arttırılıyor. Basit tacizler gitgide akıl almaz vahşete dönüşüyor. Filmin asıl gerilimini ise bu oluşturuyor: Yok canım, iki üç masum çocuk bu kadarını da yapmaz dediğimiz şeylerin bal gibi de yapılabileceği, hatta büyük ihtimalle olduğu hissi.

    Kan Gölü hepimizin hayatında olağan olan öğelerle dev bir gerilim hattı oluşturuyor. İzlerken kâbusun bitmesi için dua etmeye başlıyorsunuz ama aslında kâbusun tüm hayatınıza yayıldığını fark ediyorsunuz. Filmin kadın oyuncusunun her kurtulma ümidinde, başına şimdi ne gelecek endişesiyle doluyorsunuz. Tam bitti derken aslında tüm ümitlerin suya düştüğünü anlıyorsunuz.

    Jenny rolündeki Kelly Reilly, Jenny’nin dönüşümünü çok iyi sergiliyor. Tatlı, duyarlı, anaokulu öğretmeni Jenny’nin tehlike karşısında, mecbur kalınca, her gün sevgiyle kucakladığı çocuklara karşı mücadele savaşı açması görülmeye değer. Filmin başında çifti arabada radyo programları dinlerken izliyoruz. Radyo programlarında çocuk yetiştirme ve eğitim sistemi üzerine bol bol yorum yapılıyor. Filmin temelleri incelikle atılıyor. Jenny her gün güvenli ve korunaklı sınıf ortamında eğitmeye çalıştığı çocuklarla sınıf-dışı dünyada karşılaştığında kuralların değiştiğini görüyor. Haneke’nin sosyal gerilim dünyasına biraz da Sineklerin Tanrısı sosu eklenince gerilim en üst düzeye tırmanıyor. İnsanın kafasında “çocuktur yapar mı diyelim?”, “eğitimsizlik mi bunlara sebep oluyor?”, “günümüz toplumlarının doğadan koparak vardığı nokta bu mudur?” gibi bir çok soru dolaşıyor. Soru tohumları ustalıkla atılıyor ve uçları açık bırakılıyor. Çünkü gelişen olayların kaynağı ne sadece çocukların çocuk olması ne de eğitim seviyeleri… Filmin sonunda sorunun kaynağının sadece çocuklar olmadığı, bunun çok basit bir çıkış olacağı, çocukların sistemin sadece dişlilerinden biri olduğu ve aslında sistemin tüm dişlilerinin içiçe geçerek işlediği vurgulanıyor.

    Kan Gölü küçük bütçeli, az mekânlı, az oyunculu ama dolu dolu bir film. James Watkins hem senaryosunu yazmış hem de yönetmenliğini yapmış. İlk yönetmenlik çalışması olan Kan Gölü’nde çok başarılı olduğunu söyleyebiliriz. İzlenmeye değer bir film. Yine de eğer korku filmi seyredip, çıktığınızda da gülüp geçmeyi plânlıyorsanız başka bir film seçmenizi tavsiye ederiz. Filmi seyrettikten sonra uzun bir süre iç geriliminiz ve değerlendirme çalışmalarınız devam ediyor.

    (17 Ağustos 2009)

    Nur Özgenalp

    Nur Özgenalp

    1975, İzmir doğumlu. Özel İzmir Amerikan Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okumak için İstanbul’a geldi. Üniversitede tiyatro ve sinema kulüplerindeki çalışmalara katıldı. 1995 yılından itibaren çeşitli kamera arkası görevlerde çalıştı. Bunların arasında yönetmen yardımcılığı, set fotoğrafçılığı, kurguculuk, sesçilik ve oyunculuk var. 1996’da Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü’ne girdi. Senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı 4 kısa film çekti: Sanal Gerçek (1999), Sandık (2000), Baston (2000) ve Duvarlar (2002). Duvarlar arasında Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin bulunduğu çeşitli festivallerde gösterildi. 2002’de Mimar Sinan’dan mezun olduktan sonra bir sure MTV Film’de metin yazarı ve yapım sorumlusu olarak çalıştı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. (2003-2006) Tezini gerilim sineması üzerine yazdı. (Final Girl vs. Serial Killer: A Psychoanalytical Analysis Of Female Victim-Heroes In Serial Killer Films – Final Girl Seri Katile Karşı: Seri Katil Filmlerindeki Kadın Kurban-Kahramanlar Üzerine Psikanalitik Bir İnceleme) Bilgi Üniversitesi’nde yüksek lisans yaparken Televizyon Gazeteciliği bölümünde çeşitli hocalara asistanlık yaparak derse girdi. (Televizyon Programcılığı, İnternet Yayıncılığı, Radyo Programcılığı…) Araştırmalarıyla uluslararası seminerlere katıldı ve bazı makaleleri uluslararası akademik ortamda yayınlandı. 2004’te Rocko’yu Beklerken adlı film projesi üzerine çalışmaya başladı. 3 Saat isimli belgesel filmde kameramanlık yaptı. CNNTürk’te yayınlanan Çırak dizisinin çevirmenliğini yaptı, programı Türk televizyon sistemine uyacak şekilde kurguladı. Kanal D’de yayınlanan Düşler ve Gerçekler, Genco ve Kırık Kanatlar; ATV’de yayınlanan Azap Yolu, Show TV’de yayınlanan Şöhret Okulu dizilerinin senaryo gruplarında yer aldı. Halen uzun metraj, dizi ve çocuk programı senaryo çalışmaları devam ediyor.

    Mimar Sinan Sinema-TV Bölümü’nde okurken Radikal Gazetesi’nde sinema sayfası için çeviri ve düzenleme yaptı. Ardından aralarında Altyazı, Bant, Koara, Evrensel Kültür, Go-Girl, Mavi Yaşam ve Tempo’nun bulunduğu çeşitli dergilere, Çocuk Kulübü ve Milliyet Kardeş çocuk dergilerine, Radikal Gazetesi’ne, beyazperde.com ve sadibey.com internet sitelerine yazarlık yaptı ve halen yapıyor.

    Editörlüğe Çocuk Kulübü Dergisi’nin editörlüğüyle başladı. Yanı sıra Sünger Bob’un editörlüğünü yaptı. Çocukların dünyasını ve onlarla birlikte yaratıcı olmayı çok sevdi. Halen Doğan Egmont çocuk ve gençlik yayınlarında çeviri kitaplara editörlük yapıyor.

    2008’de Adler Koçluk Okulu’nda koçluk eğitimi aldı. Birbirini destekleyen birçok disiplini harmanlayarak kendi tarzını oluşturdu ve MANAWORKZ ortaya çıktı. Çeşitli alanlarda 40’ın üzerinde müşteriyle çalıştı. Hem bireysel çalışmalar yaptı hem takım çalışmaları uyguladı. Çocuklara yaratıcılık ve ifade atölyeleri düzenledi. Halen koçluk ve koçluk kökenli çalışmalara devam ediyor. Filiz Demirbağ’la Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nde Kariyer Plânlama Semineri verdi. Akademi İstanbul’da çeşitli sinema derslerine giriyor ve koçluk eğitimini aldığı Adler Koçluk Okulu’nun Türkiye eğitimlerinde yabancı hocalara asistanlık yapıyor.

    Kışın İstanbul’da kedi oğlu Rocko’yla birlikte yaşıyor, yazın da annesi, babası, Rocko ve kuşları Çılgın’la Seferihisar’da dinlenmenin tadını çıkarıyor. Okumayı, film ve dizi izlemeyi, öyküler uydurmayı, seyahat etmeyi, yüzmeyi ve dalış yapmayı, doğada yürümeyi, çiçek yetiştirmeyi, çocuklarla ve hayvanlarla oynamayı, farklı kültürleri incelemeyi, psikanaliz ve psikoloji sohbetlerini, mitolojiyi, masalları, ezoterik bilimleri ve çizgi romanları çok seviyor.