Tüm Şirketler

Tüm Şirketler,
10 – 16 Temmuz 2009 Haftalık (Weekly),
02 Ocak – 16 Temmuz 2009 Yıllık (Annual), Eski Yıllar Yıllık (Ex Years Releases Annual), Hafta Hafta (Week by Week) Box Office listeleri için tıklayınız. Bu listelerden alıntı veya kopyalama yapıldığında kaynak olarak Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi‘nin gösterilmesi rica olunur.

Alanya’da Belgesel Sinema

Alanya Sinematek Derneği, 05 – 19 Eylül 2009 tarihleri arasında Belgesel Sinema Eğitimi konulu bir atölye çalışması gerçekleştiriyor. Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan atölye çalışmasına Alanya Belediyesi, Alanya Ticaret Odası ve Belgesel Sinemacılar Birliği’nin katkıları yine devam ediyor. Film yapım süreçlerine dair bilgilendirmelerin yapılacağı, daha sonra da ortak bir belgesel filmin üretileceği atölyede yer almak isteyen katılımcıların daha önce sinema eğitimi almış olmaları gerekmiyor. Belgesel Sinemacılar Birliği eğitmenleri tarafından yürütülecek olan hızlandırılmış eğitim programında Belgesel Sinemaya Giriş, Yapım Süreçleri, Senaryo, Film Çekimi ve Kurgu başlıkları yer alıyor.

  • Basın Bülteni
  • Web Sitesi
  • Yüksek çözünürlüklü afişe haberin devamından üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    Alanya’da Belgesel Sinema yazısına devam et
  • Büyük Oyun (Yönetmen: Atıl İnaç)

    Atıl İnaç’ın yönettiği ve Suzan Genç, Selen Uçer, Serdal Genç ile İmat Kasapoğlu’nun oynadığı Büyük Oyun (A Step Into The Darkness), 17 Eylül 2010′da Warner Bros dağıtımıyla TFT Yapım tarafından vizyona çıkarıldı.
    ABD’nin Irak’ta direnişçileri yakalamak için operasyon yaptığı köyde bütün ailesini kaybeden Cennet hayatta kalmıştır. Yaşamı boyunca köyünün dışına adım atmamış genç kız çaresizliğin dayattığı cesaretle Kerkük’te berber olan ağabeyi Azim’i bulmak için yola çıkar. Kerkük’te ağabeyinin de bir patlamada yaralandığını ve Türkiye’deki bir hastaneye götürüldüğü öğrenir. Cennet de Türkiye’ye gitmeye karar verir.

    Büyük Oyun (Yönetmen: Atıl İnaç) yazısına devam et

    Hepsi Onun Kaderiydi

    Milyoner (Slumdog Millionaire)
    Yönetmen: Danny Boyle
    Roman: Vikas Swarup
    Senaryo: Simon Beaufoy
    Müzik: A.R. Rahman
    Kurgu: Chris Dickens
    Görüntü: Anthony Dod Mantle
    Oyuncular: Dev Patel (Jamal), Anil Kapoor (Kumar), Freida Pinto (Latika), Irrfan Khan (Dedektif), Ankur Vikal (Maman), Madhur Mittal (Salim), Mahesh Manjrekar (Javed)
    Yapım: Fox Searchlight-Film4-Pathe (2008)

    81. Akademi Ödülleri’nde tam sekiz dalda Oscar kazanan “Milyoner”, varoşların sefaletinden çıkan bir gencin kaderini yarışma aracılığıyla beyazperdeye yansıtan sıradışı bir film. Danny Boyle’un “Milyoner” filmi seyirciyle yeniden buluşuyor. Sinemaseverlerle bu iyi filmi paylaşmak istedik.

    Hintli yazar Vikas Swarup’un “Q & A” adlı romanından uyarlanan “Slumdog Millionaire-Milyoner”, eğitimsiz ve yoksul bir Müslüman gencin “Kim Milyoner Olmak İster?” televizyon yarışma programında tüm soruları cevaplayıp büyük ikramiyeyi kazanmasının hikâyesi. Her şey bu kadar basit değil. Aslında bu hikâye ironik. Sorulan her soru, Jamal Malik’in hayatında yaşadığı bir deneyim. Yazar Vikas Swarup’un bu filme uyarlanan romanı Oğlak Yayıncılık tarafından “Kim Milyar Kazanmak İster?” adıyla yayımlandı. Bu filmin senaryosunu yazan Simon Beaufoy, Peter Cattaneo’nun 1997’de çektiği “The Full Monty-Anadan Doğma” filminin de senaristiydi. “Milyoner” de tıpkı “Anadan Doğma” gibi gerçekçi ve hınzır bir kara mizah filmi. “Milyoner”, 81. Akademi’de tam sekiz dalda ödül kazandı. Film, yönetmen, uyarlama senaryo, müzik, kurgu, görüntü, şarkı ve ses dallarında ödülleri toplayarak Oscar tarihine geçti.

    Sinemaseverler, 1956 yılında Lancashire’da doğan İngiliz yönetmen Danny Boyle’un adını 1995 yılında çektiği “Shallow Grave-Mezarını Derin Kaz”la duydular. Ama, 1996 yapımı “Trainspotting” filmi Boyle’u tüm dünyaya tanıttı. Boyle, sonra Hollywood’un tuzağına düştü ve bir dizi sıradan filmi yönettikten sonra yaratıcılığını hatırladı, ortaya da şimdi muhteşem bir “Milyoner” filmini çıkardı. Boyle’ın “Milyoner”i, şehirlerin varoşlarında yoksul hayatların ne demek olduğu üzerine de sosyolojik film bir de. Hint basını bu filmi, “sefaletin pornografisi” diye suçladı. Rastlantıyla popüler televizyon yarışmasına katılan Jamal (Cemal), sunucu Kumar’ın sorduğu her soruya doğru cevaplar veriyor. İlkokulu bile bitirememiş Jamal, bu soruları nasıl biliyor? Boyle, Jamal’ın hayatından önemli anları seyircisine sunuyor. Bu sunuşta soruların da cevapları var. Şimdilerde Mumbai denilen Bombay’ın varoşlarında abisi Salim ve annesiyle yaşayan küçük Jamal, Ganj Nehri’nde Hinduların Müslümanları katlettiği bir günde annesini de kaybeder. Abisiyle yapayalnız kalan Jamal’ın üstünden kader bir silindir gibi geçiyor bu yarışmaya kadar. Son soruya gelmeden yarışmaya bir gün ara veriliyor. Sunucu Kumar, Jamal’in soruları cevaplamasından şüphelendiği için polisten yardım istiyor. Polis dedektifi de Jamal’i irkiltici işkencelerden geçirerek gerçeğe ulaşmaya çalışıyor. Jamal ve dedektif, banttan yarışmayı izlemeye başlıyorlar. Aslında film de burada başlıyor. Çünkü her soru Jamal’in kaderi. O sorularda Jamal’in hayatından bir an, bir parça yansıyor perdeye. Annesi öldürüldükten sonra abisiyle beraber yetim kalan Jamal, Bombay’ın çöplüklerinde yaşarken, Maman ve adamlarınca dilendirilmek için bir mekâna götürülüyorlar. Maman, çocukları dilendirmek için şarkılar öğretirken bir gece sessizce çocukları sakat bırakmaya çalışıyor. Salim ve Jamal, Maman’ın ininden beraberce kaçıyorlar. Küçük kız Latika, kaçarken geride kalıyor ve trene binemiyor. Çünkü Latika, Jamal’in fedakâr iyilik meleği gibi hep. Dumas’nın “Üç Silâhşörü”ndeki Athos ve Porthos’u gibi iki kardeş, Bombay’ın sert sokaklarında yaşam mücadelesine girerken yavaş yavaş da büyüyorlar. Salim, Javet’in (Cavit’in) çetesine girip mafyacı olurken, Jamal de bir telefon şirketinde çaycı. İşte bu çaycılık hayatının akışını değiştiriyor Jamal’in. Rastlantıyla katıldığı yarışma onu tüm Hindistan’ın sevgilisi yapıyor ve tüm soruları bilerek 20 milyon rupiyi kazanıyor Jamal. Filmde, işte bu Jamal’in kaderine tanıklık ediyor seyirci. O sorular, güzel Latika ve umutlu gelecek Jamal’in kaderi çünkü.

    “Slumdog”, Bombay’da “varoş iti” ya da “lümpen” anlamına geliyor. Acaba, Jamal mi, yoksa Salim mi bu “lümpen”e tam anlamıyla uymuş? Yaratıcı yönetmen Boyle, “Trainspotting” filminde olduğu gibi, bu filminde de estetik açıdan çarpıcı bir yapıt ortaya koymuş. Öncelikle filmin kurgusu ve kamera kullanımı zaman zaman varoşlar gibi çok sert yansıyor perdeye. Fonda duyulan Hint hüznünü ve coşkusunu yansıtan müzikler de gerçekten insanın ruhuna iyi geliyor. Çoğunluğu Hintli olan oyuncuların performansları da unutulmazlar arasında şimdi. Dev Patel’le sunucuya hayat veren Anil Kapoor tam anlamıyla muhteşem. O yarışma anlarındaki gerilimi ve heyecanı seyirci de yaşıyor.

    (25 Temmuz 2009)

    Ali Erden

    Yılın Beklenen Filmi “Ejder Kapanı” Setinden İlk Kareler

    Uğur Yücel, Kenan İmirzalıoğlu, Nejat İşler, Ceyda Düvenci ve Berrak Tüzünataç’ın rol aldığı Ejder Kapanı’nın çekimleri devam ediyor. Polisiye-gerilim tarzındaki filmin setinden ilk kareler basına yansıdı. Kapalı Çarşı’da Zincirli Han ve Büyük Valide Hanı’nda yapılan çekimlerde Asayişler Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı’nı canlandıran Uğur Yücel ve Cinayet Büro Amiri’ni canlandıran Kenan İmirzalıoğlu’nu bir cinayetin ardından delil toplarken görüyoruz.
    Filmin çekimleri Haziran – Temmuz aylarında 7 hafta İstanbul ve 1 hafta Erzincan olmak üzere 8 haftada tamamlanacak.

  • Basın Bülteni
  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.