Sessiz Kız: Kadınlar Gününe Özgü…

08 Mart, biliyorsunuz Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul edilince tüm dünyada kutlanmaya başladı. Gün boyu hemen her yerde tarihini, yaşananları ve olup biteni duymuş, izlemişsinizdir. 08 Mart önemli bir yıldönümüdür ve hepimiz, hepimizi var eden kadınları kutlamalıyız.

Colm Bairéad, İrlanda’da, sıradan bir ailenin sıradan yaşamına konuk ediyor bizleri. Gösteriminin 08 Mart haftasına denk gelmesi bizler için önemli bir tesadüf. Filmin tanıtımında “hastalıklı bir aile” diye tanımlansa da, hemen her ailenin, hemen her ülkede yaşadığı pek farklı değil. İlk filmini çeken Yönetmen, izleyiciye bir pencereden gerçekliği izletiyor. Başı sonu olmayan, nerede ve nasıl başladığı bilinmeyen, nasıl biteceğinin de kestirilmesi imkânsız bir zaman kesitinde merak ve heyecanla birlikte duygular da dorukta.

Kemalettin Tuğcu öyküleri gibi gözü yaşlı, abartılmış dramatik yapısı olmayan ama öykü kurgusu anlamında pek de fark etmeyen filmi İrlandalılar da çok sevmiş ki hem en çok izlenen film olmuş hem de farklı festivallerden ödüller almış hem de İrlanda’nın Oscar adayı olmuş…

Bizde de vardır, özellikle çok çocuklu aileler bakmakta zorlandıkları çocuklarını akrabalarına yollar, hem bakımı sağlanmış olur, tırnak içinde de olsa mutlu olması sağlanır hem de bakan aile ücretsiz bir yardımcı bulmuştur. Herkes mutludur. Tabii, yürekler, gönüller, duygular… Onları kimse görmediği için pek de önemsenmez.

Cait (Cathrine Clinch) de ilk filminde alabildiğine başarıyla canlandırıyor yuvadan atılmış küçük kızı. Anne babasının vurdumduymazlığı, gittiği ailenin insani davranışı, ama yaşananları, çenebaz bir komşu kadından öğrenince düştüğü darboğazı ama her ne olursa olsun kararının sevgiden yana olması gerçekten insanın içine işliyor.

10 Mart gününden başlayarak gösterimde…

(08 Mart 2023)

Korkut Akın

korkutakin@gmail.com