40. İstanbul Film Festivali Haziran ayı içinde sinemalarda ve çevrimiçi gösterimlerle izleyicilerine ulaştı. Pandemi nedeniyle toplu film izleme rutinime henüz dönmemiş bir yazar olarak, Haziran ayında çevrimiçi sunulan filmleri izlemeyi sürdürdüm. Bu yazı, çevrimiçi seçki dahilinde yer almış filmler üzerinedir. Uluslararası Yarışma seçkisi Bulgar yapımı ‘Şubat / Février’ ile başladı. Kamen Kalev imzasını taşıyan film, yönetmenin büyük babasının … Devamı… »
Günlük arşivler: 10 Temmuz 2021
Sadi Çilingir Yazıyor: Oyun Bitti
Bizim eski Yeşilçam yıldızları, Türkan Şoray, Zerrin Egeliler, Tarık Akan, Behçet Nacar, yılda 10 – 15 film çevirdiklerinde bazıları onları küçümser ve “Yüzlerini eskitiyorlar, işin suyunu çıkarıyorlar” derlerdi. Eee, şimdilerde dizi adı altında 90 dakikalık, yılda 52 tane film çekmiş oluyorlar. / Görüntü sanatı dijitalleştiğine göre artık ortada “film” de kalmadı. Sinemalarda gösterilen ortalama 90 dakikalık görüntüler bütününe başka bir isim bulmak gerekmiyor mu? … Devamı… »
Türk Sineması Üzerine Yeni Söylemler: Çağdaş Temsiller, Çözümlemeler ve Türler Kitabı Çıktı
2000’lerin başından günümüze, 20 yılı aşkın sürede, Türkiye’de sinema kabuk değiştirerek yeniden yapılandı. Böylesi bir dönemi mercek altına alan Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenlerin çalışmalarının yer aldığı Türk Sineması Üzerine Yeni Söylemler: Çağdaş Temsiller, Çözümlemeler ve Türler isimli derleme kitap okuyucusuyla buluşuyor. Palet Yayınları’ndan çıkan kitap sinemamız için akademik ve sektörel anlamda bir başvuru kitabı olma niteliği taşıyor. Semra Güzel Korver, Prestijli Festivaller, Ödüller ve Türk Sineması isimli makalesi ile Venedik, Cannes ve Berlin Film Festivali’nde ödül almış Türk filmlerinin ortak özelliklerini belirledi.