Gösterimdeki filmlerin 27 Eylül – 03 Ekim 2019 seansları için tıklayınız: 1 / 2 (Listeler eksiksiz değildir, bu salonlar ve seanslar dışında da gösterimler olabilir. Listelerden alıntı veya kopyalama yapıldığında kaynak olarak Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi‘nin gösterilmesi rica olunur.)
Günlük arşivler: 26 Eylül 2019
Sadi Çilingir Yazıyor: Müslüm Baba
Elinde “Müslüm” filminin afişi ile “Roma” filmine giren bir sinemasever gördüyseniz şaşırmayın; O benim. (Nişantaşı City’s’de gişede isteyene “Müslüm” filminin afişi ücretsız veriliyor.) (16 Aralık 2018) Leb demeden leblebiyi anladığımız gibi arada fın demeden fındığı, fıs demeden fıstığı da anlayalım ki anlama kabiliyetimiz artsın. Malum ekonomi ile ilgili bir toplantıda konuşulurken birden ana muhalefet liderine giydirme yapılabiliyor; kel alaka bağlantıyı … Devamı… »
Altın Koza’da Üçüncü Günün Ardından
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve 29 Eylül’e kadar sürecek olan 26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde 25 Eylül Çarşamba günü Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması finalistlerinden, Aidiyet, Kovan ve Görülmüştür filmlerinin festival galaları gerçekleşti. Meryem Uzerli, Feyyaz Duman, Hakan Karsak, Sennur Nogaylar, Burcu Salihoğlu, Dizem Kaftan ve Ömer Akdemir’ın rol aldığı Kovan, aynı zamanda son dönemde kadınların sinemadaki görünürlüğünü ve varlığını tartışmaya açıyor. Film, arıların dünyasında kendine bir varlık edinmeye çalışan arıcı bir kadının, Ayşe’nin mücadelesini anlatıyor.
- Basın Bülteni
- Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
Sabahattin Çetin Yazıyor: Beyoğlu’nun İzbe Sokaklarında Yoksul Yapayalnız Ölen Bir Sinemacı; Orhon Murat Arıburnu
Beyoğlu Belediye Başkanlığı seçim kampanyasını yaptığım günlerde, Berlin’den bir arkadaşım telefon etti. İstanbul’a dönen kız kardeşi için bir iş bulmamı rica ediyordu. Ben de kıza bizim kampanya da çalışması için iş verdim. İşlerimizin yoğunluğu nedeni ile kızın nerede ve kiminle yaşadığını sormamıştım. Bir gece evlerimize dağılma saati gelince kızın hâlâ ofiste olduğunu gördüm. “Sen niçin hâlâ buradasın?” diye sorunca “Merak … Devamı… »
7. Koğuştaki Mucize Filmi Vizyona Girmeden Rekor Kırdı
Başrolünde Aras Bulut İynemli’nin olduğu, Mehmet Ada Öztekin’in yönettiği 7. Koğuşta Mucize filminin duygu yüklü fragmanı, internet ortamında yaklaşık 4 milyon görüntülenmeyle son dönemlerin en çok izlenen tanıtımı unvanına sahip oldu. Nisa Sofiya Aksongur, İlker Aksum, Mesut Akusta, Yıldıray Şahinler, Yurdaer Okur, Sarp Akkaya, ve Celile Toyon gibi isimlerden oluşan oyuncu kadrosuna sahip film baba kız hikâyesiyle seyircilerin hafızasından yıllarca çıkmayacak.
- Basın Bülteni
- Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
Ferhan Baran Yazıyor: Sevgili Sadi’yi Bekleyen Filmler
Sinema sitemizin kurucusu değerli dostum Sadi Çilingir bizleri çok korkuttu. Bayram tatilinin hemen ertesinde beklenmedik bir rahatsızlıkla hastaneye kaldırıldı. Onun tekrar aramıza dönmesi için bir ayı aşkın bir süre tüm sevenleri dualarını esirgemediler. Allah onu bizlere bağışladı. Halen evinde istirahat ederken sinema salonlarına dönmek ve yazılarını hazırlamak için sabırsızlandığını biliyorum. Bu uzun süreç içinde bir avuç güzel film … Devamı… »
Omar ve Biz, Varşova Film Festivali’nde Dünya Prömiyeri Yapıyor
Ödüllü senarist ve yönetmen Mehmet Bahadır Er‘in aynı zamanda yapımcılığını yaptığı Omar ve Biz dünya prömiyerini 11 – 20 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 35. Varşova Film Festivali’nin ana yarışmasında yapacak. FIAPF tarafından dünyanın en seçkin on beş uluslararası festivalinden biri olarak belirlenen Varşova Film Festivali’nde En İyi Film ödülü için yarışacak olan Omar ve Biz, Türkiye – Yunanistan sınırında geçen çatışmalı hikâyeyi anlatıyor.
- Basın Bülteni
- Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
Sidik Kokusu, Yasemin ve Bahar Esintisi…
Ünlü İspanyol yönetmen Luis Buñuel, “Bir filmde aynı şey iki defa gösteriliyorsa farklı bir anlamı vardır.” der… Peki, bir filmde aynı cümle iki kez geçiyorsa?
Usta yönetmen Pedro Almodóvar, çocukluğunu anlatırken sinemayı iki kez aynı sözcüklerle nitelendirdi. Yönetmenin özyaşam öyküsü olduğu su götürmez olan “Acı ve Zafer” (Dolor y gloria), sadece yönetmenin öyküsü değil, bir çocuğun büyümesiyle birlikte değişimini de anlatıyor aslında.
Hayaller ve gerçek…
Film su altında başlıyor. Tedirgin edici gibi gözükse de merak ağır basıyor. Bir dönem çok popüler olmuş, başarılı bir yönetmenin artık istenilen düzeyde film yapamamasının acısını, suyun altından çıkışıyla da “yeniden doğuşunu” anlatıyor, yani zaferi.
Hayatın göçe zorladığı yoksul bir ailenin kendi ayakları üstünde ‘dimdik’ durması ancak çocuğun yani Almodóvar’ın (filmdeki adıyla Salvador’un) başarılı olsa da papaz okuluna zorunlu gönderilmesiyle mümkün olacaktır.
Aradan geçen 30 yıldan sonra, en başarılı filminin (zaten sadece gala gösteriminde izlemiştir) restorasyonu ardında yeniden gösterime sokulacak ve kendisinin de o gösterim sırasında görüş ve duygularını anlatacaktır. Bu cümle bile filmi merak ettiriyor. Yönetmenin oyuncusuyla bu geçen süre içerisinde hiç konuşmamış olması da bir diğer nokta.
İlhan Berk, çok sevdiğim şiirinde “neler çekmiş halkım türküler şahit” derken, “Acı ve Zafer” bir yönetmenin çektiği acıların, kazandığı zaferlerin tanığı. Kolay değil, uzun yıllar sonra da insanı etkileyecek, kapalı gişe oynanacak bir film çekmek. Dahası, Salvador’un, yani Almodóvar’ın yazdığı tekst de kapalı gişe oynuyor tiyatro olarak.
Her ne kadar “acı” yönetmenin çektiği hastalıklardan dolayı gibi gözüküyorsa da asıl acı onun yalnızlığı, üretici yanının körelmesi, bir daha film çekemiyor olması… Buna da bağlı olarak “zafer” ise yazdıklarının kabulü (olsa gerek)…
Ahde vefa
Çocukken, kilise korosuna seçilmesi, annesinin isteği üzerine evlerini boyayan ‘isimsiz’ ressama okuma yazma öğretmesi, modellik yaparken başına güneş geçmesi, okulu bitirdikten sonra yaşadığı aşk ilişkisi (uzun yıllar sonra kendisini bulması ve buruk duyarlılık), uyuşturucu karşıtlığından vazgeçecek noktaya varması dünyanın birçok ülkesinde birçok insanın yaşadıklarından farksız bu açıdan bakınca. Bir yönetmenin kendisini var eden gerçekler olarak görülmesi gerekir. Nostalji diye abartmamak doğru olacaktır bence.
Madem Buñuel ile başladık, onunla bitireyim yazımı…
Gençseniz yaşlı tanıdıklarınıza sorun, değilseniz zaten anımsayacaksınızdır muhakkak: Çoraplar yumurta ile yamanırdı. Salvador’a, yani Almodóvar’a annesinden kalan miras, önemsenmezse olmazdı.
Acı ve Zafer (Pain and Glory)
Yönetmen Pedro Almodóvar
Oyuncular Antonio Banderas, Penelope Cruz, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Nora Navas, Julieta Serrano
Önce “FilmEkimi”nde… 11 Ekim’den başlayarak sinemalarda
(03 Ekim 2019)
Korkut Akın
korkutakin@gmail.com