Duygunun Sürüklediği Yaşamlar

İnsan sosyal bir varlıktır, yaşı, işi, görüşü ne olursa olsun bir arada olmak, sohbet etmek, birlikte bir şeyler yiyip içmek, gezip tozmak, kısacası hayatı yaşamak ister… Bu sosyalliğinin semeresi çoğunlukla mutluluktur ya, arada az da olsa sorun ve/veya sıkıntı yaşayabilir.

Hastalıklı iletişim…

Genç ve güzel Frances, annesini de kaybetmenin hüznüyle eski yaptıklarından keyif almamaktadır. Bir gün metroda bulduğu bir çantayı sahibine götürür. Bu insanca yaklaşımıyla, dul ve her şeyi kendisinin en iyi yaptığına inanan Greta ile tanışır. Greta, piyano çalan, nazik ve sakin biri olarak gösterir kendisini. Yalnızlıktan korktuğunu söyler. Genç kız da onu yalnız bırakmayacağına söz verir.

Aradaki yaş farkına rağmen belli bir süre devam eden ilişki, bir süre sonra Greta’nın haddini ve hududunu aşmasıyla dayanılmaz bir hal alır. Genç kız kaçar yaşlı dul kovalar…

İnsan arkadaşını kendi seçer…

Genç Frances, dayanamaz hale geldiğinde, birlikte aynı evi paylaştığı arkadaşının önerisiyle farklı bir yöntem denemeye kalkışır, ama bu kendisini daha bir çıkmaza sürükler.

Kendi seçtiği bir yaşlı ile hastalıklı ilişkiden kurtulamazken; Frances’in babası, detektif tutarak kızını ararken arkadaşı onun için canını bile hiçe sayar.

Burada belirleyici olan, insanın kafalarındaki uyum olsa gerek. Arkadaşınız için her şeyi yaparsınız. Haksız bile olsa, onun yanında yer alırsınız kavgada bile. Ama aranız soğuksa, kopmuşsa ilişkiniz, babanızı aramazsınız bile.

İnsan psikolojisi çok garip… Neden hastalıklı davranışlar sergiler, neden istenmediği halde üstüne üstüne gider, taciz eder? Bunun bir yanıtı yok. Olsaydı zaten, taciz, tecavüz, cinayet gibi insanlık dışı olaylar yaşanmazdı.

Psikolojik rahatsızlıkları olanlar, filmde de görüldüğü üzere hem çok zeki oluyorlar hem de ikna etmeyi başarıyorlar. Kolay değil onlarla başa çıkmak… Buna da bağlı olarak “davul bile dengi dengine”…

Yönetmen Neil Jordan, filmin ritmini, gerilimin dozunu çok iyi korumuş, izleyici gözlerini perdeden ayıramıyor bile. Müzik de dozunda… Mekân kullanımı ise çok başarılı.

(18 Nisan 2019)

Korkut Akın

korkutakin@gmail.com