Bizim çocukluğumuzda sosyalleşme, bahçede arkadaşlarla oyun oynama ile tanımlanırdı… Gelişen teknoloji ile birlikte bu tanımlamayı değiştirmemiz gerekiyor, çünkü şimdiki çocuklar ekran aracılığıyla tanıyorlar hayatı ve buna da bağlı olarak sosyalleşiyorlar.
Tabii, iki ucu sivri kazık bunun… Teknoloji ile çocuğun anne babasını kandırması artık kolay değil, akıllı telefonlar, birbiriyle iletişim halinde konumu belirleyen bilgisayarlar aracılığıyla attıkları her adım izlenebiliyor. Yani bir büyük gözaltı süreci yaşanan.
Büyük gözaltı…
Anne babalar, çocuklarını “büyük gözaltı”na almış bile olsalar, arkadaşlarını tanı(ya)madıkları, hangisinin fake (sahte) hangisinin yakın veya uzak olduğunu bilemedikleri için yine de elleri kolları bağlı kalıyor.
Hepimizi teslim alan ve aslına bakarsanız hayatımızı çok da kolaylaştıran teknolojinin belli bir denetimsizliği de beraberinde getirdiğini izliyoruz bu ilginç, ilginç olduğu kadar gerilimli, gerilimli olduğu kadar da heyecan veren filmi…
Kısa filmden uzuna…
İki genç arkadaşın (Aneesh Chaganty ile Sev Ohanian) kısa film olarak tasarladıkları ama yapımcı (Timur Bekmambetov) tarafından çok beğenildiği için geliştirerek sinema filmine dönüştürdükleri film, çok küçük de olsa soru işaretleri taşıyor. Sinemacıların “soğukkanlı geçiş” dedikleri, izleyicinin herhalde kaçırdım diye düşündüğü, filmin sonunda her şey ortaya çıktığında zaten bir anlamı kalmayan “hata”lar (kurgu eksikleri mi demeliyim yoksa) var… Bazen hiçbirimizin dikkatini çekmeyebiliyor veya umursamayabiliyoruz -ki, filmi birlikte izlediğimiz arkadaşlarım üzerinde bile durmadılar, belki biz konuştuktan sonra takılmışlardır, kim bilir.
Öğrenci ve veliler…
“Kayıp Aranıyor” veliler için önemli ipuçları içeriyor, öğrenciler için de… bir o kadar da eğitim alanındakiler için de… Güç iş, veli olarak ergenliğe ulaşmış bir genci -her ne yaparsanız yapın, muhakkak muhalif olacak ve karşı çıkacaktır- takip edebilmek. İtiraz edecektir, kaytaracaktır, yalan söyleyip sizi atlatmaya çalışacaktır… Bir de günümüz gençlerinin teknolojiyle içli dışlı olması ve elektronik yaşama çoktan uyum sağlamış olmalarını unutmayın.
Unutmadan…
Ortadan kaybolan bir genç kızın babası tarafından aranması gibi naif ve anlaşılabilir bir konu işleniyor filmde… Kızının arkadaşlarını tanımayan, ne yaptığını ve nerelerde nasıl zaman geçirdiğini bilmeyen babanın çaresizliğiyle eldeki tek kaynağı bilgisayar üzerinden ipuçları araması anlatılıyor. Korku yok, gerilim dozunda, sürekli soru oluştuğu için aklınızda, filmden kopmanız da mümkün değil… Asıl önemlisi de, filmden sonra kendi çocuklarınızı, torunlarınızı sorguluyorsunuz, ister istemez kendi gençliğinizle kıyaslayarak.
Kayıp Aranıyor -Searching-, yönetmen Aneesh Chaganty, oyuncular John Cho, Debra Messing, Joseph Lee, Michelle La… 28 Eylül’den başlayarak gösterimde…
(28 Eylül 2018)
Korkut Akın