12 Savaşçı -12 Strong-

Son dörtyüz yılda sadece onbir yıl barış içinde yaşanmış. Hep savaşmış insanlar. Haklılığı, haksızlığı bir tarafa, nedenini niyesini bilmeden de katletmişler birbirlerini.

Savaş kötü bir şey, siyasetin farklı araçlarla, yani silahlarla sürdürülmesi demek. Belki de söyleyecek sözü olmayanların kendi taraftarları da dahil herkesi ölüme zorlaması…

Neden savaş çıkar?

12 Savaşçı filmi, bir gerçekten yola çıkarak Afganistan’daki çatışmaları anlatıyor. Gerekçesi 11 Eylül’de Dünya Ticaret Merkezi binalarının saldırıya uğraması… Hatırlayacaksınız, 2001 yılında, güzel bir Eylül sabahında (bize göre akşamüstü) dört uçak kaçırılmış, ikisi birbiri ardına İkiz Kulelere (ki ikinci saldırıyı, bütün dünya canlı izledi, heyecanla), biri de Pentagon’a çarptırılmış, binlerce insan ölmüştü. Usame Bin Ladin’in liderliğini yaptığı bir terör örgütüydü bunu yapan. Komplo teorisi denilse de, binlerce insanın canına mal olmuştu. Hâlâ bilinmiyor, neden gerçekleştirildi bu saldırı, ne amaçlanmıştı, ne kazanıldı?

Misilleme yeni canlar alır

ABD, zaman kaybetmeden misillemeye girişti. İşte 12 Savaşçı filmi, bu misillemede kazanılan başarıya odaklanıyor.

Kararlı bir lider, gözü kara ve birbirine güvenen bir ekip, güle oynaya savaşa gidiyorlar. Arkada eşleri, çocukları kalsa da bu askerler her ne olursa olsun sağ salim evlerine dönmeyi amaçlıyor. Hayat onlarla güzel ne de olsa…

Afganistan’a indirilen bu 12 asker, her ne olursa olsun istilacı olarak görülmeli. Kendi içinde de bölünmüş, birbirine düşman olan yerli güçler ise topraklarını koruma düşünde… Daha önce Sovyet istilasına uğrayan ve canla başla direnen Afganlılar, bu kez daha güçlü ve iki rakip güce de destek veren ABD ile yollarına yürümek istiyor. Kuşkusuz gerici ve muhafazakâr olmaları nedeniyle kabul edilemez iktidardakiler ama yapılması gereken de bu değil muhakkak ki.

Bugün, dünyanın birçok bölgesinde benzer savaşlar sürdürülüyor. Milyonlarca insan yerinden yurdundan kaçmaya çalışıyor, sırf ölmemek, öldürülmemek için. Milyonlarca mülteci, gittikleri yerde açlık ve sefaletle yüz yüze ve çözümsüz.

Barış tek çare…

Gerçek bir olaydan hareketle çekilen bu film (benzer filmler bizde de çekiliyor birbiri ardına ama tek fark biraz daha izlenilirliğinin yüksek olması… değilse anlamlılık açısından farksız.

Sinema savaşı yener. Siz, siz olun, sinemayı, sanatı savunun; savaş kimseyi ihya etmez.

12 Savaşçı -12 Strong- yönetmen Nicolai Fuglsig, oyuncular Chris Hemsworth, Michael Shannon, Michael Pena, Trevante Rhodes… 30 Nisan’dan itibaren gösterimde…

(29 Mart 2018)

Korkut Akın

korkutakin@gmail.com