Spotlight

İktidar, her nerede olursa olsun, ailede baba, okulda öğretmen veya müdür, askerde komutan, işte şef veya patron, evde eş veya çocuklar (artık hangisi daha bir dominantsa) yaşamı belirlediği gibi öne çıkardıkları da oluyor, gizledikleri de… Sahi, siz de aynı duyguları yaşayıp, aynı şeylerle yüz yüze gelmenin haklı şaşkınlığını yaşamıyor musunuz? Evde, olanlara; işte, konuşulanlara; gazetelerde yazılanlara bir bakın isterseniz. İnanılmaz bir hareketlilik var ve siz –ister istemez- bu hareketliliği görüp bildiğiniz, yaşadığınız halde sesinizi çıkar(a)mıyorsunuz.

Toplumsal tabu…

Bizim ülkemizde, insanlar namus uğruna birbirini öldürür, ama ‘namusluluk’ tabudur. Kimseye bırakın bir şey demeyi, ima bile edemezsiniz. Bu, diğer toplumlarda da benzer bir tabu kuşkusuz. Bilinir, ama ses çıkarılmaz. Rivayet edilir, üzerine konuşulmaz. Sizin başınıza gelse bile başkasının yaşadığı bir şeymiş gibi aktarırsınız.

Hatırlarsınız, bir filmde olumsuz bir örnek üzerine Hamamcılar Odası itiraz üstüne itiraz etmişti. Bir hemşire dolayısıyla sağlıkçılar ayağa kalkmıştı. Örnekleri çoğaltmak mümkün… işte son günlerde Diyanet Başkanlığı’nın sitesi üzerinden yürütülen kampanya da benzer bir tabuydu.

Ses çıkarılmaz, “Aman benim başıma gelmesin de…” diyerek görmezden gelinir.

Boston Globe…

Yerel bir gazetenin başına gelen ilk Bostonlu olmayan yayın yönetmeni, gerçekten de radikal bir kararla, yıllar önce duyulmuş bir konunun araştırılmasını ister. Böylece de filmimiz başlar…

Bırakın araştırmacı gazeteciliği, doğru düzgün gazetecilik de yapılmadığı için, bizdeki birçok gazete, televizyonlar, radyolar, dergiler aynı haberi neredeyse sözcüğü sözcüğüne aynı veriyor, hiçbiri de o konunun üzerine gitmek bir tarafa, işlemiyor bile.

Tom McCarthy’nin yönettiği, başrollerini Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci, Brian d’Arcy James ve Billy Crudup’ın paylaştığı Spotlight, belki de bizim başımızda olmadığı için daha kolay izleniyor. Nasılsa bizim başımıza gelmez! Gerçek bir konunun yine gerçek bir gazete tarafından işlendiği bu filmin senaryosunu Tom McCarthy ile Josh Singer birlikte kaleme almış. Alabildiğine gerçekçi görüntüleri dolayısıyla görüntü yönetmeni Masanobu Takayanagi’ye dikkatinizi çekmek isterim.

Nefes bile almadan…

Gerçek bir olaya dayanan ve film ekibinin de gerçekçi olmasına özen gösterdiği filmde araştırmacı gazetecilerin yaşadığı tüm sorunlar gözler önüne seriliyor. Çocuğu için kaygılanan baba istediği kadar gazeteci olsun. O tedirginliği siz de yaşıyorsunuz… Sahi, ölümle bile tehdit edilebilirler. Amaç ve hedef yanlışı ortaya çıkarmak, halkın “tabu” diye kabul ettiği için diğerlerinin dilediğince at koşturmalarını engellemek.

Kısa bir süre sonra dağıtılacak Oscar ödüllerine altı dalda, (“En İyi Film”, “En İyi Orijinal Senaryo”, “En İyi Yönetmen”, “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu”, “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ve “En İyi Kurgu”) aday olan Spotlight, çağdaş gazetecilikle birlikte demokrat bir yaşamı da sorguluyor. Doğaldır ki herkes için pamuk ipliğine bağlı bir nokta var ve yine çok doğaldır ki insanların geldikleri yerden tutun da, inanışlarına, çalışmalarına hatta evli olup olmamalarına kadar her şey sorgulanıyor istemeseniz de… Sahi, sizi yaptığınız işle mi yargılasınlar yoksa dinsel, kültürel, milli kökenlerinizle mi?

Bu soruların yanıtını, bence Spotlight’ı izledikten sonra bir kez daha kendinizi tartıp öyle verin.

(28 Ocak 2016)

Korkut Akın

Sıra Dışı İnsanlar Belgeselinin Galası ve İkiz Yıldızlar Adlı Kısa Filmin Lansmanı Cezayir İstanbul’da Yapıldı

Karadeniz insanının zorluklarla başa çıkmada öne çıkardığı pratik zekâsını ve doğa ile mücadelesini konu alan Sıra Dışı İnsanlar belgeselinin gala gösterimi ve yönetmenliğini Mehmet Tığlı’nın, yapımcılığını Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun yaptığı, bir hoşgörü ve kardeşlik hikâyesi olan İkiz Yıldızlar isimli kısa filmin lansmanı Cezayir İstanbul’da gerçekleştirildi. Yoğun bir izleyici katılımı ile gerçekleştirilen her iki gösterim de büyük ilgi ve beğeni topladı.

Sıra Dışı İnsanlar Belgeselinin Galası ve İkiz Yıldızlar Adlı Kısa Filmin Lansmanı Cezayir İstanbul’da Yapıldı yazısına devam et

Mısır Tanrıları

Alex Proyas’ın yönettiği ve Nikolaj Coster Waldau, Brenton Thwaites, Chadwick Boseman ile Elodie Yung’ın oynadığı Mısır Tanrıları (Gods of Egypt), 26 Şubat 2016’da The Moments Entertainment dağıtımıyla The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarıldı.
Aşkını kurtarmaya çalışan bir ölümlü olan Bek güçlü bir tanrı olan Horus’a yardım etmeli, Mısır tahtını ele geçiren merhametsiz karanlıklar tanrısı Set’e karşı bir ittifak kurmalıdır. Set’e ve adamlarına karşı başlattıkları nefes kesici savaş onları farklı boyutlara götürür. Ölümlüler ise tanrıların yüzleşmesinden kendilerini korumak için bir dizi cesaret testine tabi tutulacaktır.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Web Sitesi
  • Fragman: 1 / 2
  • IMDb

Mısır Tanrıları yazısına devam et

5. Pembe Hayat KuirFest İstanbul’da

Pera Film, Pembe Hayat KuirFest’in beşinci yaşını kutluyor. Festivalin İstanbul gösterimleri 22 Ocak’ta başlıyor. LGBTT hakları mücadelesine sanat aracılığıyla ifade alanları yaratmayı amaçlayan Pembe Hayat KuirFest, beş yıldır sadece sinemayla değil edebiyat, tiyatro, müzik gibi pek çok ifade biçimiyle de LGBTT bireylere yönelik ayrımcılığa dikkat çekiyor, Türkiye’de kuir teorinin ve sanatın birlikte tartışılmasına da olanak sağlıyor.

Köstebekgiller Galasına Ünlü Yağdı

Türkiye’nin gerçek ve animasyon karakterlerin bir arada olduğu ilk dizisi Köstebekgiller, geçtiğimiz yıl Perili Orman adıyla beyazperdeye aktarılmış, 400 bini aşan gişesiyle çocuk izleyicilerin gönlünde taht kurmayı başarmıştı. Devam filmi Köstebekgiller: Gölge’nin Tılsımı filminin galası Özdilekpark AVM Cinetime Sinemaları’nda gerçekleştirildi. Arzum Film Animasyon yapımcılığında 22 Ocak’ta gösterime girecek olan filmin galasına çok sayıda ünlü katıldı.

Köstebekgiller Galasına Ünlü Yağdı yazısına devam et

Dünyanın En Güzel Kokusu’nun Afişi Çıktı: Aşk Bazen Yanıbaşındadır

Tuba Ünsal ve Rıza Kocaoğlu’nun başrollerini paylaştığı Dünyanın En Güzel Kokusu filminin afişi çıktı. Aşkın bazen, fark edemeyeceğimiz kadar yakınımızda olduğunu anlatan filmin afişi; aşkı ve arkadaşlığı bir arada yansıtıyor. Dünyanın en büyük medya prodüksiyon şirketi Endemol Shine Türkiye’nin, Böcek Film ile birlikte ortak yapımcılığını üstlendiği Dünyanın En Güzel Kokusu; bir aşk ve çocuk özlemi hikâyesinin arka planında, günümüz ilişkilerine eleştirel, mizahi, dramatik bir bakış sunuyor. Uğur Yağcıoğlu’nun yazıp yönettiği film, arkadaşlıkla başlayıp, çocuk özlemiyle aşkın bambaşka bir haline dönüşen bir modern zaman masalını beyazperdeye taşıyor.

2015’te Salonlara Türk Filmleri Damga Vurdu, Alibaba ve 7 Cüceler Haberin Zirvesinde

Türk Sinemasında 2015 yılı boyunca yüzden fazla yerli film izleyici ile buluşurken, yazılı basının da vizyona giren bu filmlere bir hayli ilgi gösterdiği belirlendi. Medya Takip Ajansı Interpress’in yapmış olduğu araştırmaya göre, yazılı basında geçtiğimiz yıl boyunca sinemalarda gösterilen yerli filmler hakkında 25 binden fazla haberin yer aldığı tespit edildi. Üç bine yakın ulusal, bölgesel ve yerel gazete ile dergiyi kapsayan incelemede, Cem Yılmaz’ın yönetip oynadığı Alibaba ve 7 Cüceler, Kasım ayında vizyona girerken, seçilen çekim mekânları, oyuncuları ve yayınlanan ilk fragmanın ardından 1.748 haberle ilk sırada yer aldığı belirlendi.