Fol Masa II: Gürcan Keltek

Fol Masa, sinema ve görsel sanatlar alanında ürün veren sanatçı ve kuramcıları izleyicilerle buluşturuyor. Ayda bir gerçekleştirilmesi planlanan bu etkinlik dizisi kapsamında çeşitli sinema anlayışları ve imge politikaları masaya yatırılacak. Serbest bir diyalog ortamında sürdürülmesi amaçlanan buluşmaların ikinci konuğu Gürcan Keltek. Konuşma öncesi sanatçının Koloni (2015) adlı 50 dakikalık orta metraj filmi gösterilecek. Gösterim 19 Ekim Pazartesi günü Ariel Sanat’ın Teşvikiye’deki mekânında saat 18:00’de başlayacak. Herkese açık ve ücretsiz olan etkinlikte yer kısıtlı olduğu için kweekweek.com/fol adresinden rezervasyon yapılması gerekiyor.

Abluka İzdihamı

5. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali kapsamında gösterime giren, Emin Alper’in yönettiği Abluka filminde seyirci izdihamı yaşandı. Mehmet Özgür, Tülin Özen ve Berkay Ateş’in oynadığı filme gösterilen yoğun ilgi nedeniyle gösterim 10 dakika geç başladı. Filmin gösterime girdiği 17 Ekim Cumartesi günü gündüz bölümünde festival kapsamında paneller de düzenlendi. Çember (The Circle) filmi gösterimi sonrasında Toplumsal Algıdan Sinemaya; “Cinsel Yönelim ve Kimlik” başlıklı panel gerçekleşti. Bu panelin ardından düzenlenen Abluka filminin gösterimine jüri Demet Akbağ, Alin Taşcıyan, Lucie Bader, Selman Dursun, Sevin Okyay ve Serdar Akar da katıldı.

Abluka İzdihamı yazısına devam et

Yeşilçam Fragmanları QR Kod Uygulamasıyla Türvak Müzesi’nde

TÜRVAK Sinema Müzesi ziyaretçileri, akıllı telefonlarına yükledikleri QR Kod Okuyucu aplikasyonuyla, onlarca Yeşilçam filmini müze gezisi esnasında anında izleyebiliyor. Yeşilçam Türkiye’nin hazırladığı, Türk Sineması’nın unutulmaz yönetmen ve karakter oyuncuları ile Erler Film yapımlarına ait film fragmanlarının yer aldığı bu uygulamayla, görsel-işitsel kültür mirasımızın interaktif bir müze deneyimi içinde güncel teknolojilerle yeni kuşaklara aktarılması sağlanıyor.

Yeşilçam Fragmanları QR Kod Uygulamasıyla Türvak Müzesi’nde yazısına devam et

Atilla Dorsay’ın Objektifinden Yeşilçam’dan 100 Portre

“Işık artı zaman eşittir sinema” tanımı, birçoğu gibi benim için de belirleyicidir. Çünkü yaşam da zaten ışık artı zaman değil midir, bir bakıma. Atilla Dorsay, “Efsaneler ve Renkler” sergisi ve “Yeşilçam’dan 100 Portre” kitabıyla benim bu yaklaşımıma destek oluyor.

Sözlü tarihin görsel yansıması…

Hepimiz biliriz ki, resmi tarih hep bir şeyleri gizler, bir şeyleri abartır veya yüceltir. Dolayısıyla da bazı ‘gerçek’leri bilebilmeniz olanaksızdır neredeyse. Çok yıllar sonra araştırmacılardan okumanız gerekecektir, tabii, sizin ilginiz dağılmamışsa…

Atilla Dorsay, 1970’li yıllardan beri tanıdığı, biraraya geldiği, bir şekilde fırsat bulup fotoğrafladığı -kendisi, resimlediğim diyorsa da- ulusal ünlülerden seçilmiş 100 portreyi biraraya getirmiş. Bir anlamda kişisel sinema tarihinin bir kısmını çıkarmış. “Yeşilçam’dan 100 Portre” kitabı, aynı zamanda Karaköy’deki Saint Benoit Lisesi’nde 22 Ekim – 30 Kasım tarihleri arasında “Efsaneler ve Renkler” adıyla da sergileniyor. Onca yıl içinde birikmiş yüzlerce fotoğraf arasından bir adet seçmek gerçekten güç iş. “Seni bir kere öpsem ikinin hatırı kalıyordu / İki kere öpeyim desem üçün boynu bükük” diyor ya Cemal Süreya, şiirce… Atilla Dorsay da besbelli hangisini seçsem kaygısıyla günler geçirmiş.

Kötü makine…

İlk fotoğraf makinesinin pek de iyi olmadığını, teknolojik gelişmeyle doğru orantılı olarak çok daha iyi fotoğraflar çektiğini anlatan Dorsay, “Gerçi resimlerle oynamayı, kadrajları değiştirmeyi, fotoşop yapmayı hiç sevmedim ve istemedim” diyor; ancak yine de “…bir fotoğraf -özellikle benim ilgilendiğim portreler- belli mekânlarda, belli koşullarda, belli bir ışık altında yakalanmış insan yüzleridir ve yapılacak olan, o koşullarda en iyisini çekmektir: ışıklarla, mesafeyle, objektiflerle sonsuza dek oynamadan, kadrajınızı artık içgüdüyle bularak, yüzün anlamlarını o kısa saniyeler-saliseler içinde olabildiğince yakalamaya çalışarak…” (sunuş yazısı) koşullar ne olursa olsun gösterdiği özeni vurgulamaktan da geri durmuyor.

Küçük bir not eklemek istiyorum, sinemanın özellikle de Yeşilçam’ın en üstün özelliklerinden biridir görüşlere değer vermek. Sergilenen karelerle kitapta yer alanlar arasında teknik oynama farkı var. Atilla Dorsay, sergi açılış konuşmasında da sözünü etti: Fotoğrafları basan arkadaşların küçücük “hile”lerine göz yummuş. Böylelikle hem o (genç) arkadaşlar kırılmamış hem de fotoğrafların farklılıkları ortaya çıkmış stüdyo çekimlerinden.

İyi anlatım…

Hemen hepimizin çok yakından -rolleri gereği- tanıdığımız ama içyüzlerini bilmediğimiz ünlüleri temiz ve saf halleriyle Atilla Dorsay’ın gözünden görüyoruz, gerek sergide gerekse kitapta.

Birçoğu belki de -özellikle oyuncular- beğenmeyebilir bu fotoğrafları ama apaçık bir şekilde hem o anki duygularını hem de iç dünyalarını yansıtıyor, istisnasız tümü. Atilla Dorsay, sinema yazıları kadar başarılı fotoğraf çekiminde de…

Yine de ben, kitapta her portre ile ilgili yazdığı küçücük notlarla o fotoğrafların daha bir anlamlandığı düşüncesindeyim. Kaçınmadan, gizlemeden ama magazinleştirmekten özenle kaçınarak aralarında yaşananlara da değindiği o notlar, sinemamızın ünlülerinin yalın halleridir aynı zamanda.

Lütfi Akad’dan Vedat Türkali’ye Safa Önal’dan Feyzi Tuna’ya yönetmen ve senaristlerden tutun Türkan Şoray’dan -ki en büyük aşkıdır Atilla Dorsay’ın, kim ne derse desin- Fatma Girik’e, Çolpan İlhan’dan Gülsen Tuncer’e oyuncular yer alıyor sergide ve kitapta. Tabii, genç kuşak da var. Derviş Zaim, Mahsun Kırmızıgül, Zeki Demirkubuz, Reha Erdem ve diğerleri…

Adlarını sayamadım ama aralarında yaşanan belki küçük ama unutulması imkansız çekişmelerle yer alan yönetmenler ile oyuncular bu “ansiklopedik olmayan” kişisel bir bakış sergileyen deneme tadındaki notlarla biz izleyicilerin gönlünde yerlerini sağlamlaştırıyorlar.

Objektifine ve kalemine teşekkürlerle Sevgili Dorsay…

(25 Ekim 2015)

Korkut Akın

Git Başımdan Dedi Ortalık Karıştı

Başrollerini Şahin Irmak, Bülent Emrah Parlak, Aslı Tandoğan, Seda Güven ve Nevra Serezli’nin paylaştığı Git Başımdan’da aksiyon dolu sahneler de yer alıyor. Filmin ana karakteri Latif’in yol üstü dinlenme tesisindeki hareketli anları izleyenleri çok güldürecek. İç sesi Mansur’un dediklerine inanıp bir anda ortalığı karıştıran ve dayak yemekten kurtulmak için, dinlenme tesisindeki adamlardan birini rehin alan Latif tam anlamıyla ortalığı karıştırdı. Film 29 Ekim’de gösterimde.

Kara Bela, Gişede 700 Bini Aştı

Başrollerini Cengiz Bozkurt, Seda Bakan, Erkan Kolçak Köstendil ve Cihan Ercan’ın paylaştığı Kara Bela yeni sezonun en çok izlenen yerli yapımı oldu. 700 bini aşkın sinemaseverle buluşan Burak Aksak imzalı film, kahkaha attırmaya devam ediyor. Hayatı hep kuralına gore yaşamış olan Kudret’in çok sevdiği arabasıyla çıktığı Gaziantep yolculuğunda edindiği arkadaşlar ve başlarına gelen komik olayları anlatan film, izleyiciye 105 dakikalık komik ve eğlenceli bir macera sunuyor.

Takım: Mahalle Aşkına

Emre Şahin’in yönettiği ve Fırat Tanış, Yağız Can Konyalı, Beyza Şekerci ile Erkan Kolçak Köstendil’in oynadığı Takım: Mahalle Aşkına, 23 Ekim 2015’de Mars Dağıtım dağıtımıyla Spark Film Collective tarafından vizyona çıkarıldı.
İstanbul’da büyük plazalar tarafından yutulmak üzere olan bir mahalle ve birbirinden farklı genç insanları ortak bir hedef için birleştiren bir futbol takımı. İyinin kötüyle mücadelesini anlatan film, babalarından miras kalan halı sahayı satmak istemeyen iki kardeşin hikâyesini konu alıyor ve takım olmayı, zorluklara rağmen hayallerini oldurmak için gayret göstermeyi ve mahalle dayanışmasını eğlenceli bir dille anlatıyor.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Web Sitesi
  • Fragman
  • IMDb

Takım: Mahalle Aşkına yazısına devam et

Annem (Yönetmen: Nanni Moretti)

Nanni Moretti’nin yönettiği ve Margherita Buy, John Turturro, Giulia Lazzarini ile Nanni Moretti’in oynadığı Annem (Mia Madre) 20 Kasım 2015’de M3 Film dağıtımıyla Filmartı Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Ergen bir kız, şahane bir anne, bir de kendini beğenmiş Amerikalı film yıldızı. Yeni filmini bitirmeye çalışan kadın yönetmenin son dertleri bunlar. Yönetmen Margerita annesinin ölümcül bir hastalığa yakalanmasıyla duygusal açıdan yıkılmıştır. Yetmezmiş gibi aşırı dirayetli abisi sayesinde kendini iyice yetersiz hissetmeye başlar. Çektiği filmin Amerikalı yıldız oyuncusunun kaprisli ve ukalanın teki çıkması da bardağı taşıran son damla olur.

  • Basın Bülteni: 1 / 2
  • Fotoğraflar
  • Fragman
  • IMDb