26. Ankara Uluslararası Film Festivali açılışı ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Aziz Nesin Emek Ödülü’nün Haluk Bilginer’e, Sanat Çınarı Ödülü’nün Jale Erzen’e, Kitle İletişim Ödülü’nün ise Fransız Kültür Merkezi ile Alman Kültür Merkezi’ne takdim edildiği törende katılımcılar, Burhan Öçal ve Musica Kervansaray konseriyle birlikte müziğe de doydu. Festivale desteğini sunan sanatçılar, her şeye rağmen sanatsal üretimin sürdürülebilmesi gerektiğini vurguladılar.
26. Ankara Uluslararası Film Festivali Açılış Töreni Gerçekleşti yazısına devam et →
Gavur Mahallesi belgeseli, 25 Nisan Cumartesi günü saat 19:30’da Şişli Kent Kültür Merkezi’nde gösteriliyor. Şişli Belediyesi’nin katkılarıyla galası yapılacak Gavur Mahallesi belgeseli, yitenlerin, gidenlerin, kalanların ve hem azalan, hem de çoğalan bir kentin hikâyesinden oluşuyor. Yusuf Kenan Beysülen’in yönettiği film, bir zamanlar etnik, dinsel, kültürel çeşitliliğin bir arada yaşandığı bir coğrafyada geçiyor. 1915 yılından itibaren bu çeşitliliğin yok olduğu bir kente, Diyarbakır’a uzanıyor. Belgesel, 1953 yılına kadar demirci çırağı olarak çalışan Mıgırdiç Margosyan’ın Diyarbakırlı Margos Usta olarak kaleme aldığı Gavur Mahallesi adlı kitaptan uyarlandı
Sinan Güldal’ın yönettiği Nikbin Sirto adlı kısa film önümüzdeki günlerde Peyote Nevizade ve Kumbaracı 50′de yeniden seyirci karşısına çıkıyor. Tarlabaşı ve Gültepe’de çekilen film, Bir Çürüyen Ütopya’nın içinde bir sahne olarak tasarlandı; ham görüntülerinin Stockhausen sesleriyle buluşmasıyla bağımsızlığını ilan etti. 10 ülke, 16 şehir ve 15 festivalden reddedildikten sonra dünya prömiyerini Kadıköy Kargart’da yaptı. Gösterimi, ikisi filmin muhtelif yerlerinde salondan çıkan, 9 kişi izledi. Gösterime ilk gelen İnan, gösterimden ilk çıkan kişi oldu. Çıktığında, İrem sordu: “Film nasıl?”, “Belgesel değil.” İrem tekrar sordu: “E, ne peki?”
Nikbin Sirto yazısına devam et →
Pera Film’in, Seagull Films işbirliğiyle hazırladığı Saklı Hazine: Ali Hamroyev’in Filmleri programı sinema haritasının zengin ve az bilinen bir bölgesini aydınlatıyor. Orta Asya Sovyet Cumhuriyetlerinin sineması 1960’larda, Stalinist politikaların çöküşü ve bölgesel film endüstrilerine yönelik yatırımların artması sonucu SSCB’nin gölgesinden sıyrılmaya başladı. Son yıllarda, her halkın özgün film yapımı geleneğine dair farkındalığın yanı sıra Özbekistan’dan Ali Hamroyev, Kırgızistan’dan Tolomush Okeev, Kazakistan’dan Darezhan Omirbaev ve Ardak Amirkulov’un filmleriyle Orta Asya sineması dünyada ilgi çekmeye başladı.
Özbek Yönetmen Ali Hamroyev’in Filmleri Pera Müzesi’nde yazısına devam et →
Sinemacılık ve Filmcilik Yararına Bağımsız İletişim Platformu