İstanbul Çekmeköy Cine Derin Sinemaları, 16 – 22 Ocak 2015 seansları için tıklayınız.
Günlük arşivler: 14 Ocak 2015
Ankara Büyülüfener Sinemaları, 16 – 22 Ocak 2015 Seansları
İntikam Peşinde (Yönetmen: Arnold De Parscau)
Arnold De Parscau’nun yönettiği ve Denis Menochet, Virginie Ledoyen, Yolande Moreau ile Florence Thomassin’in oynadığı İntikam Peşinde (Ablations), 16 Ocak 2015’de Roll Caption dağıtımıyla Codex Medya tarafından vizyona çıkarıldı.
Bir adam geceden kalmış bir şekilde boş bir arazide şafağa karşı uyanır. Oteline geri döndüğünde sırtındaki dikiş izlerini fark eder. Şimdiki mesleği cerrahlık olan eski metresi böbreğini çaldırmış olabileceğini söyler. Bunu yapanları bulmak ve intikamını almak ister ki bu yolda her şeyini feda etmeye hazırdır. Başta işini olmak üzere tüm enerjisini ve hayatını bu suça odaklar.
Pinema ve PinemArt Film Filmleri, 16 – 22 Ocak 2015 Seansları
Pinema ve PinemArt Film Filmleri, 16 – 22 Ocak 2015 seansları için tıklayınız.
Kırklareli By Prestige Sinemaları, 16 – 22 Ocak 2015 Seansları
Ercüment Ekşi’nin Program Yaptığı Sinemalar, 16 – 22 Ocak 2015 Seansları
Bahçeşehir Cinemax, Düzce Moonlight Sinema Clup, Bolu Cineway, Sivas Polat Center, Kastamonu Barutcuoğlu, Karabük Onel, Tokat Asberk, Niksar Mehtap, Ankara Göksu Sinemax, Çankırı Sinemax Sinemaları, 16 – 22 Ağustos 2014 seansları için tıklayınız.
The Moments Entertainment Filmleri, 16 – 22 Ocak 2015 Seansları
The Moments Entertainment Filmleri, 16 – 22 Ocak 2015 seansları için tıklayınız.
UIP Filmcilik Filmleri, 16 – 22 Ocak 2015 Seansları
UIP Filmcilik Filmleri, 16 – 22 Ocak 2015 seansları için tıklayınız.
2014 Yılının En İyi Filmleri
Biten bir yılın ardından geleneksel en iyi filmler seçkisini bu defa biraz gecikmeli olarak paylaşıyorum siz okurlarla. Bu seçki geçtiğimiz yılın filmleri olmasına karşılık dağıtımcı tercihleri doğrultusunda gösterimleri bu yıla sarkmış ya da çeşitli nedenlerle gösterime girememiş ancak yurt içi festivallerde izlenmiş filmleri de kapsamaktadır. Listede yer alan yapımlara ilişkin sitemiz arşivinden ulaşabileceğiniz yazıların tarih ve başlıkları parantez içinde belirtilmiştir.
Kişisel seçimlerim doğrultusunda 2014 yılının en iyi 10 filmi şöyle sıralanıyor:
1 – Tarihin Sonu / Norte, Hangganan Ng Kasaysayan
Lav Diaz geçtiğimiz yılın en önemli keşiflerinden biriydi. Filipinli yönetmen 33. İstanbul Film Festivali’nde gösterilen sondan bir önceki filminde Dostoyevski’nin ‘Suç ve Ceza’sından yola çıkarak, benzersiz mizansenler, uzun planlar, renkler aracılığıyla kurduğu dünyasında ulusunun çileli tarihini irdeliyordu. (18.04.2014 / ‘Festivalin En Güzel Sürprizi’)
Rus sinemacı Andrey Zvyagintsev’in metaforlarla örülü sineması devlet, din ve vatandaş üçlü arasındaki erk mücadelesine ışık tutuyor. Büyümüş ve çürümüş Devlet’i kıyıya vurmuş dev balina iskeleti aracılığıyla görselleştiriyor, hafızalara kazıyor yönetmen. Yeni Rusya’da olan bitenin ülkemizde yaşanmakta olan ahlaki, hukuki çöküntüyle paralelliği ayrıca ilgiye değer. (16.01.2015 / ‘Merhametli Yüce Tanrı’nın Sessizliği’)
3 – İtiraf 1 – 2 / Nymphomaniac 1 – 2
Ülkemizde yıllar sonra hortlayan sansür uygulamasıyla basın gösterimi yapıldıktan sonra sinemalarda oynatılması engellenen, ancak festivallerde ek gösterimlerle geniş bir izleyici kitlesine ulaşan son Lars von Trier filmi, cinselliğe ve insan ruhunun en karanlıklarına uzanan benzersiz bir yolculuk.
4 – İnsanları Seyreden Güvercin / En Duva Satt Pa En Gren Och Funderade Pa Tillvaron
Roy Andersson imzalı ‘Yaşayanlar’ üçlemesinin yedi yıldır beklenen son ayağı yaşam ve ölüm üzerine eşi bulunmaz bir deneme. İsveçli ustanın ustanın sabit kamerası, birbirini takip eden soluk renkli tablolardan oluşan kendine özgü mizanseni yine çok etkileyici. Filmin özgün adının ilham kaynağı olan ‘bir dala konmuş varoluş üzerine düşüncelere dalan güvercin’ üstadın ta kendisi. (28.12.2014 / ‘Varoluşa Kafa Yoran Güvercinin Gözünden’)
5 – Dingin Sular / Futatsume No Mado – Still the Water
Tanınmış Japon yönetmen Naomi Kawase’nin Doğu Çin Denizi’nde mercanlarla çevrili Amami Oshima adasının eşsiz ekosistemini fon alan son filmi, yaşam, ölüm ve yeniden hayat bulma döngüsününün romantik bir büyüme hikâyesi eşliğinde sunulduğu büyüleyici bir başyapıt. Kawase’gelenekler ve yabancılaşma üzerinden Japon toplumunu ustaca analiz etmiş.
6 – Kış Uykusu
Nuri Bilge Ceylan’ın Çehov, Dostoyevski, Shakespeare, Voltaire alıntılarının kullanıldığı, tiyatro ve edebi lezzet taşıyan uzun diyaloglarla yüklü son eseri üstün bir yönetmenlik becerisi. Ceylan’ın değişmez görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki’nin emeğini taşıyan kusursuz sinematografisi de eksik değil bu güzel filmde. (12.06.2014 / ‘Ayazda Kalmış Yüreklere bir Neşter Daha’)
7 – Rüzgar Yükseliyor / Kaze Tachinu – The Wind Rises
Canlandırma sinemasının büyük ustası Hayao Miyazaki’nin veda filmi olduğu söylenen son çalışmasını Küçük Prens’imiz Berkin Elvan’ı düşünerek kederle izlemiştim. Miyazaki insanlığa umudunu koruyarak bitiriyor filmini. Paul Valéry’nin dizelerini ödünç alarak: ‘Rüzgar Yükseliyor!… Yaşamaya Çalışmalıyız!’ (16.03.2014 / ‘Miyazaki’den Berkin’e…’)
8 – Yıldız Haritası / Maps to the Stars
Kanadalı usta sinemacı David Cronenberg’in Bruce Wagner’in ustaca yazılmış senaryosundan yola çıkarak çektiği son filmi acımasız bir Hollywood taşlaması, sert bir düzen eleştirisi. Bu filmin ardından yaklaşan Oscar ödülleri seremonisi farklı bir gözle izlenecek. (11.01.2015 / ‘Hollywood Ateşinde Yanmak’)
9 – Çocukluk / Boyhood
Amerikan Sineması’nın gerçek anlamda bağımsızlarından Richard Linklater aynı oyuncu kadrosuyla 12 yıla yayılmış bu benzeri olmayan çalışmasıyla büyüme üzerine sinema tarihinin en özgün yapıtına imza atarken çağdaş Amerikan toplumu hakkında incelikli bir gözlem sunuyor. Ülkemizde sinemalarda gösterilmeyen film festivaller, DVD ve paralı televizyon kanallarından izleyiciyle buluştu.
10 – İnce Buz Kara Kömür / Bai Ri Yan Huo – Black Coal Thin Ice
Çin Sineması’nın yeni kuşağından Diao Yi’nan’ın son filmi sosyal gerçekçilik motiflerini film noir ile özgün bir biçimde buluşturan modern bir sinema örneği. Yönetmen türün kalıplarıyla hınzırca oynuyor, klişeleri tersyüz ediyor. (17.07.2014 / ‘Bu Havai Fişekler Kaybedenler İçin’)
(21 Ocak 2015)
Ferhan Baran
ferhan@ferhanbaran.com
13. CinemadaMare Uluslararası Film Festivali
İtalya’da 2003 yılında düzenlenmeye başlayan ve bu yıl 13.sü gerçekleştirilecek olan CinemadaMare Uluslararası Film Festivali Haziran sonundan Eylül ayının ilk haftasına kadar devam devam eden uzun süreli bir festival. Genç İtalyan sinemacıların dünyanın farklı bölgelerinden usta sinemacılarla çalışmalarını sağlayan ve son başvuru tarihi 30 Nisan 2015 olarak açıklanan festival, Türkiye’den de kısa filmcilerin başvurularını bekliyor. (Haber: Çiçek Coşkun.)
13. CinemadaMare Uluslararası Film Festivali yazısına devam et
Prestige Grup Sinemaları, 16 – 22 Ocak 2015 Seansları
Murat Sevimli’nin Program Yaptığı Sinemalar, 16 – 22 Ocak 2015 Seansları
Ataköy Galleria Cinepeople, Kırklareli By Prestige, Yalvaç İstanbul, Akyazı Kültür Merkezi, Gediz Gediz, Eskişehir Yıldıztepe Hava Lojmanları, Ankara Vera Park Cinegold, Ankara A City Cinevizyon Sinemaları, 16 – 22 Ocak 2015 seansları için tıklayınız.
Warner Bros. Filmleri, 16 – 22 Ocak 2015 Seansları
Warner Bros. Filmleri, 16 – 22 Ocak 2015 seansları için tıklayınız.
Altunizade Capitol Spectrum Sinemaları, 16 – 22 Ocak 2015 Seansları
Altunizade Capitol Spectrum Sinemaları, 16 – 22 Ocak 2015 seansları için tıklayınız.
7 Cüceler
Boris Aljinovic ile Harald Siepermann’ın yönettiği ve Yekta Kopan, Ziya Kürküt, Dündar Müftüoğlu ile Erkan Taşdöğen’in seslendirdiği animasyon film 7 Cüceler (Der 7bte Zwerg), 30 Ocak 2015’de Mars Dağıtım dağıtımıyla Medyavizyon Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Kötü cadı Dellamorta, Prenses Rose’u bebekken lanetlemiştir. 18. yaşına basmadan hemen önce, Rose’un parmağına keskin bir iğne batacak ve prenses ile beraber tüm şato halkı 100 yıllık bir uykuya dalacaktır; ta ki gerçek aşkı gelip prensesi öpene kadar. 18. yaşına basmadan önceki gece prenses, sevgilisi Jack’i saklanması için 7 Cüceler’in yanına gönderir.