The Fifth Estate, Toronto Festivali’nin Açılış Filmi Seçildi

Çekimleri Belçika ve Almanya’da gerçekleştirilen “The Fifth Estate” 05 – 15 Eylül 2013 tarihleri arasında düzenlenecek olan 38. Toronto Film Festivali’nin açılış filmi olacak.

Filmde ABD’nin karanlık sırlarının, insanlığa karşı işlediği suçların bir kısmını duyuran Wikileaks sitesi editörlerinden Avustralyalı aktivist Julian Assange (1971 doğumlu) rolünü Benedict Cumberbatch üstlendi.

ABD hükümeti Wikileaks’te yayınlanan belgeleri Irak’ta görevli er Bradley Manning’in (1987 doğumlu) sızdırdığını iddia etmektedir. Manning 2010’dan bu yana tutukludur.

Assange, Wikileaks’in aynı zamanda basın sözcüsü ve yönetim kurulu üyelerinden biri ve diğer çalışanlar gibi bu web sitesi için herhangi bir ücret almadan, gönüllü olarak çalışıyor. Şu an Ekvador Devleti’nin Londra Büyükelçiliğine sığınmış durumda yaşayan Julian Assange gelecek yıl Avustralya Senatosu üyeliği seçimlerine aday olarak katılacak ve böylece ABD hükümetinin gazabından kurtulmayı deneyecek.

Wikileaks’te yayınlanan belgeler, Birinci Dünya Savaşı sürerken Rusya’da Çarlık Yönetimi’ni deviren Komünist Parti’nin Çarlık Rusyasının İngiltere ve Fransa’yla yaptığı gizli anlaşmaların gizliliğini kaldırmasından ve yakın zamanda Rusya’ya sığınan, CIA ile NSA (ABD Ulusal Güvenlik Kurumu) eski çalışanı Edward Snowden’ın ABD’nin küresel telefon dinlemeleri ve internet takipleri hakkındaki açıklamalarından sonra tarihteki en büyük sarsıntıyı yaratmıştı.

Filmin yönetmeni: “Rüya Kızlar-Dreamgirls”, “Kinsey”, “Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 1 ve “Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 2”den tanıdığımız Bill Condon.

Bill Condon “Gods and Monsters”la uyarlama senaryo dalında Oscar kazandı. “Chicago” müzikalinin senaryosuyla Oscar’a ve Altın Küre’ye aday gösterildi.

Condon “Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 1” ve “Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 2”yle En Kötü Film Yönetmeni Oscar’ına (Razzie Ödülüne) aday olmayı da başardı!

(11 Ağustos 2013)

Hakan Sonok

hakansonok.sonok1@gmail.com