Bir İradenin Zaferi Öyküsü: Steve Jobs

“Gurur duymadığım bir sürü şey yaptım, örneğin 23 yaşındayken kız arkadaşımı hamile bırakmam ve sonrasındaki tavrım bunlardan biridir. Ancak öğrenilmesine izin veremeyeceğim kadar kötü sırlarım bulunmamaktadır.”

Biyolojik ailesince değil kendisini evlât edinen aile tarafından büyütülen ve yetiştirilen Steve Jobs kendisini böyle kelimelendirmişti… Altı endüstride (kişisel bilgisayarlar, animasyon filmler, müzik, telefonlar, tablet bilgisayarlar ve dijital yayıncılık) çığır açmış yaratıcı girişimci Steve Jobs’un (1955-2011) inişli çıkışlı hayatı, 7 ilâ 8 milyar dolarlık kişisel servetine rağmen, pankreas kanseriyle, 2004’te başlayan, yedi yıl süren mücadelesinde yenik düşerek erken yaşta ölümü çok sayıda televizyon ve sinema filminde karşımıza çıkmaya hazırlanıyor.

Kusursuzluk tutkusuyla ve yanında çalışanlara karşı zalimce, acımasızca davranışlarıyla ün kazanan Steve Jobs’un yaşamından kesitleri konu alan ve ilk kez Ocak 2013’te Sundance Film Festivali’nde gösterilen, sekizbuçuk milyon dolar bütçeli “Jobs” filminde ona fiziksel olarak çok benzeyen Asthon Kutcher (Demi Moore’un eski kocası) Steve Jobs’u canlandırıyor.

Steve Jobs için “O çağımızın Leonardo Da Vinci’si” diyen Kutcher, Steve Jobs’la tanışma randevusuna gidemediği için çok çok üzgün.

Apple’ın yaratıcılarından biri olan Jobs “Dünyanın Apple’la daha güzel bir yer olacağını düşünüyorum,” demişti. “Jobs” filminde Apple’ın diğer kurucusu Steve Wozniak rolünde Josh Gad var.

Apple, 1976’da Jobs ailesinin garajında doğdu.

Steve Jobs, 1986’da “Star Wars” serisinin yaratıcısı George Lucas’dan satın aldığı Pixar Animasyon Stüdyoları’nı dünyanın en iyi şirketlerinden biri haline getirerek 2006’da Walt Disney Stüdyoları’na sattı.

Steve Jobs’u Çeşitli TV ve Sinema Yapımlarında Canlandıran Diğer Oyuncular:

Justin Long, Ian Hecox, Nice Peter, Mike Cionni, Sean Astin, Fred Armisen, Casey Schreiner, Andrew Sipes, Josh Faure-Brac, Adam DeVine, Joe Towne, Mark Neveldine ve Noah Wyle.

Sony Pictures’ın Steve Jobs Filminin Senaryo Yazımı Devam Ediyor

Bu arada Sony Pictures Şirketi’nin yazar Walter Isaacson’ın “Steve Jobs Biyografisi”nin senaryo uyarlaması Aaron Sorkin tarafından gerçekleştiriliyor.

Walter Isaacson, Benjamin Franklin ve Albert Einstein biyografilerini de yazmıştı.

Sony’nin filmi Steve Jobs’la işbirliği içinde yazılmış tek biyografiye dayanıyor. Walter Isaacson, Jobs’la iki yılda kırktan fazla röportaj yapmış ve ayrıca Jobs’un yüzden fazla akrabasıyla, arkadaşıyla, rakibiyle ve iş arkadaşıyla Steve Jobs üzerine konuşmuştu.

Dünyanın dört bir yanındaki toplumlar dijital çağ ekonomileri kurmaya çalışırken, Jobs yenilikçiliğin ve uygulanabilir hayal gücünün mutlak ikonu olarak öne çıkıyor. Steve Jobs, 21. yüzyılda değer yaratmanın en iyi yolunun yaratıcılığı teknolojiyle birleştirmek olduğunu biliyordu, bu yüzden hayal gücü atılımlarını takdire şayan mühendislik başarılarıyla birleştiren bir şirket yarattı.

Jobs bu kitabın yazılma sürecinde işbirliğinde bulunsa da, yazılanlar üstünde söz sahibi olmayı ve hatta kitabı yayınlanmadan önce okuma hakkını bile istemedi. Hiçbir sınırlama koymadı, tersine tanıdığı insanları kendisi hakkında dobra dobra, dürüst konuşmaya teşvik etti. Bu pek rastlanan bir durum değildi.

Jobs birlikte çalıştığı ve rakip olduğu insanlar hakkında içtenlikle ve zalimce konuşmuştu. Arkadaşları, düşmanları ve iş arkadaşları da aynı şekilde davranarak, onun iş hayatına yaklaşımını biçimlendiren tutkularından, takıntılarından, mükemmeliyetçiliğinden, sanatçılığından, huysuzluğundan, kontrol saplantısından ve sonuçta ortaya çıkan yaratıcı ürünlerden dobraca bahsetti.

Jobs çevresindeki insanları çileden çıkarabiliyordu ve umutsuzluğa sürükleyebiliyordu. Ama kişiliği ve ürünleri birbiriyle bağlantılıydı; tıpkı Apple’ın donanımlarıyla yazılımlarının genellikle olduğu gibi, entegre bir sistemin parçalarıydı. O’nun öyküsü yaratıcılıkla, karakterle, liderlikle ve değerlerle ilgili, hem eğitici, hem de uyarıcı bir öyküdür.

(11 Ağustos 2013)

Hakan Sonok

hakansonok.sonok1@gmail.com