Gezi Parkı eylemleri ve zaman zaman ortaya çıkan orantısız polis şiddeti Türkiye sinemasının dünya çapında en çok tanınan yönetmeni ve senaryo yazarı Nuri Bilge Ceylan’ın Twitter hesabından “İktidar, kendi sonunu hazırlıyor” notunu yazmasına neden oldu… Nuri Bilge Ceylan, Twitter hesabında Rus düşünür Nikolay Berdyayev’den (1874-1948) alıntı yaparak onun “İktidar, onu kullananı da, ona boyun eğeni de özgürlükten yoksun kılar” sözlerini hatırlattı. Nuri Bilge Ceylan’a göre “Bir ülkede bazı şeyler aynı anda olmaya başlamışsa çok #ACİLDEMOKRASİ’ye ihtiyaç var demektir.”
Metin Erksan’ın Berlin Film Festivali’nde 1964’te büyük ödül Altın Ayı’yı kazanan “Susuz Yaz” adlı filminin yönetmen Martin Scorsese tarafından kurulan “World Cinema Foundation-Dünya Sinema Vakfı” tarafından onarılmış kopyasının “Klâsikleşmiş Filmler” bölümünde gösterildiği 61. Cannes Film Festivali’nde (2008) “Üç Maymun” adlı filmiyle ödüllendirilen Nuri Bilge Ceylan “Bu ödülümü, yalnız ve güzel ülkeme ithaf ediyorum,” demişti.
Nikolay Berdyayev’den Özgürlük Üzerine Düşünceler
“Özgürlük nihai olandır: herhangi bir şeyden doğamaz, herhangi birşeye eşdeğer olamaz.” Nikolay Berdyayev
“Sıradan insanın özgürlüğü sevdiği şeklinde düşünmek hata olurdu. Bundan daha büyük hata ise özgürlüğün kolay bir şey olduğunu varsaymaktır. Özgürlük güç birşeydir. Köle olarak kalmak daha kolaydır.” Nikolay Berdyayev
Şu An Dünya Çapında En Çok Saygı Duyulan ve Hayranı Olan Film Yönetmenimiz: Nuri Bilge Ceylan
Hülya Avşar, Kenan İmirzalıoğlu ve İlker Aksum, Nuri Bilge Ceylan’ın kendilerine bir rol yazmasını, yönetmenin filmlerinde yer almayı sabırsızlıkla bekleyen yüzlerce oyuncudan sadece birkaçı…
“Uzak” (2003), “İklimler” (2006), “Üç Maymun” (2008) ve “Bir Zamanlar Anadolu’da” (2011) adlı filmleri Cannes Film Festivali’nde büyük ödül Altın Palmiye için yarışmaya hak kazanan yönetmen ve senaryo yazarı Nuri Bilge Ceylan’ın Mayıs 2014 Cannes Film Festivali’nde yeni filmi “Kış Uykusu”yla da büyük ödül Altın Palmiye için yarışması da sürpriz olmayacak.
Türk, Fransız-Alman ortak yapımı olan ve Kapadokya’da çekilen “Winter Sleep-Kış Uykusu”nun “şanslı oyuncuları”ysa Haluk Bilginer, Demet Akbağ ve Melisa Sözen… Bu film Avrupa Sineması’nı destekleyen Eurimages Fonu’ndan 450 bin Euro almaya da hak kazanmış bulunuyor…
Üstelik Nuri Bilge Ceylan “Mayıs Sıkıntısı” adlı filmiyle de Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı adaylığı elde ettiğinden Türk sinemasındaki tüm meslektaşlarından birkaç adım ötede bir kariyere sahip bulunuyor.
Oscar Ödülüne de En Çok Nuri Bilge Ceylan’ın Filmi Yaklaştı
Türk sineması temsilcileri 1964 yılından bugüne kadar yabancı film dalındaki Oscar ödülüne aday adayı olarak 19 film seçti ve bunları yarışması için Los Angeles’a yolladı. 1964’ten bugüne kadar 30 kez Oscar seçmelerine film göndermedik. İlk 19 filmimiz aday olmayı ne yazık ki başaramadı. 19 film arasında Oscar adaylığına en çok yaklaşan Nuri Bilge Ceylan’ın “Üç Maymun”u oldu ve elene elene ilk 9 yabancı film arasına girmeyi başardı…
Nuri Bilge Ceylan’la Cannes Festivali Arasında Eşsiz Bir Aşk İlişkisi Var!
* “Uzak” Cannes’da büyük jüri özel ödülüne ve erkek oyuncu ödülüne (Muzaffer Özdemir ve Emin Toprak) layık bulundu.
* “İklimler” Cannes’da FIPRESCI (film eleştirmenleri) Ödülü’nü elde etti.
* “Üç Maymun” Cannes’da Yönetmen Ödülü’nü kazandı.
* “Bir Zamanlar Anadolu’da” Cannes’dan Büyük Jüri Ödülü’yle döndü.
Nuri Bilge Ceylan’ın En Beğendiği Filmler ve Yönetmenleri:
(Ceylan’ın Eylül 2012 tarihli Sight and Sound Dergisi için hazırladığı liste)
1 – “Mirror-Ayna” / 1975; Andrey Tarkovski (1932-1986)
2 – “Andrey Rublev” / 1966; Andrey Tarkovski
3 – “Tokyo Story” / 1953; Yasujiro Ozu (1903-1963)
4 – “Late Spring” / 1949; Yasujiro Ozu
5 – “A Man Escaped” / 1956; Robert Bresson (1901-1999)
6 – “Au Hasard Bathazar” / 1966; Robert Bresson
7 – “Shame” / 1968; Ingmar Bergman (1918-2007)
8 – “Scenes from A Marriage” / 1973; Ingmar Bergman
9 – “L’Avventura-Serüven” / 1960; Michelangelo Antonioni (1912-2007)
10 – “L’eclisse-Batan Güneş” / 1962; Michelangelo Antonioni
(12 Haziran 2013)
Hakan Sonok
hakansonok.sonok1@gmail.com