(Müjde Işıl’a teşekkür ederiz.)
Geraldine Chaplin (Yetimhane – El Orfanato – The Orphanage’daki Aurora.)
Işık Yenersu (Sen Ne Dilersen’deki Eleni.)
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle 06 – 12 Ekim 2012 tarihleri arasında 49. yaşını kutlayacak olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, iki ve üç boyutlu canlandırma teknikleri ile yapılan Venüs’ün Doğuşu adlı tanıtım filmi ile ilgi çekiyor. Aşk ve güzellik tanrıçası Venüs’ün Antalya’nın eşsiz sahillerinde doğduğu efsanesinden yola çıkılarak öyküleştirilen tanıtım filmi, festivalin görsel iletişim sponsoru 1000 Volt Post Prodüksiyon stüdyosu animasyon ekibi tarafından yapıldı.
49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Avrupa, Asya ve Avustralya’dan ünlü sinemacıları Antalya’da buluşturuyor. Yurtdışı konukları arasında Asya, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden özgün bir dil geliştirmeyi başarmış, sinemaya farklı bakış açıları getiren ustaları ve yetenekli isimleri ülke sinemacıları ve sinemaseverlerle buluşturmayı ilke edinmiş Altın Portakal’ın yurtdışı konukları arasında çok önemli isimler yer alıyor.
2. Bodrum Türk Filmleri Haftası’nın 3. gününde Çağan Irmak’ın yönettiği Dedemin İnsanları filminin gösterimi gerçekleştirildi. Gösterim öncesi yapılan söyleşide Çağan Irmak, başrol oyuncularından Yiğit Özşener ve Gökçe Bahadır ile söyleşi yapıldı. Söyleşi sonrasında filmin çekimine yardımcı olan Muğla, Bodrum ve Milas il ve ilçelerinin kaymakam ve belediye başkanlarına Cinemarine Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Sezgin tarafından teşekkür plâketleri takdim edildi. Filmin yapımcısı Mustafa Oğuz da katkıda bulunanlara filmde kullanılan içinde mesaj bulunan şişelerden hediye etti.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle 06 – 12 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin program detayları açıklandı.
06 Ekim 2012 Cumartesi günü 21:00’de Cam Piramit’te festivalin açılış ve onur ödülleri töreni yapılacak, tören NTV tarafından canlı yayınlanacak.
Bu yıl Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne Türk sinemasına katkılardan dolayı usta oyuncular Salih Güney, Meral Zeren, Güler Ökten; yapımcı Necip Sarıcı ve yönetmen Duygu Sağıroğlu değer görüldü.
Çocuk kitapları yazarı, şair, çevirmen ve eğitmen Bilgin Adalı, 29 Eylül 2012 Cumartesi günü vefat etti. 1968 – 1976 yılları arasında TRT Ankara Televizyonu’nda, Kurtuluş Savaşı, Atatürk ve Atatürk devrimlerini konu alan belgesel filmler, kültür ve sanat programları, çocuk ve gençlik programları hazırlayan Adalı, İstanbul, Yeditepe ve Maltepe Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Oğuzhan Tercan’ın Uzlaşma adlı filminde oyuncu olarak beyazperdeye de gelen merhuma tanrıdan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz.
Başakşehir Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi işbirliği ile gerçekleştirilen 2. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin açılış töreni 28 Eylül Cuma günü İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in katılımıyla açıldı. Açılış töreninde Türk Sinemasının sultanı Türkan Şoray, ödüllü yönetmen Zeki Demirkubuz ve seçkin kitlesiyle yazar Selim İleri’nin yanı sıra filmleri ile festivale katılan dünyaca ünlü yönetmenler ve oyuncular da yer aldı. 2. Suç ve Ceza Film Festivali, 04 Ekim’de sona erecek. (Haber: Muharrem Erdemir.)
04 Ekim 2012 tarihine kadar sürecek olan 2. Bodrum Türk Filmleri Haftası’nın 2. gününde İmre Azem’in yönettiği Ekümenopolis ve Fatih Akın’ın yönettiği Cennetteki Çöplük belgesellerinin gösterimleri gerçekleştirildi. 05 Ekim 2012′de vizyona girecek olan Cennetteki Çöplük’ün 19. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nden sonraki ilk gösterimi öncesinde Cenk Sezgin’in moderatörlüğünde yapılan söyleşide Cennetteki Çöplük’ün görüntü yönetmeni Bünyamin Seyrekbasan ile Ekümenopolis’in yönetmeni İmre Azem ve yapımcısı Gaye Günay açıklamalarda bulundular.
Olivier Megaton’un yönettiği ve Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen, Rade Sherbedgia, Leland Orser, Jon Gries, Luke Grimes ile Kevork Malikyan’ın oynadığı Takip: İstanbul (Taken 2), 05 Ekim 2012’de Tiglon Film dağıtımıyla Tiglon Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Emekli CIA ajanı Bryan Mills ve karısı, Mills’in kendi kızını kurtarmak için öldürdüğü katilin babası tarafından İstanbul’da rehin alınırlar. Bryan Mills, ailesini kurtarmak için İstanbul’da yüksek aksiyonlu bir kovalamacaya girer ve ajanlık günlerinden edindiği tüm gizli yeteneklerini ve kabiliyetini kullanır.
Sermiyan Midyat’ın yönettiği ve Demet Akbağ, Sermiyan Midyat, Mahir İpek ile Ercan Kesal’ın oynadığı Hükümet Kadın, 01 Şubat 2013’de UIP Filmcilik dağıtımıyla BKM Film tarafından vizyona çıkarıldı.
8 çocuğa annelik yapan Midyatlı sıradan bir kadın olan Xate’nin komşularından tek farkı, kocasının Midyat Belediye Başkanı olmasıdır. Bir gün, başına gelen olaylar O’nun da Midyatlıların da hayatını tamamen değiştirdi, Xate Midyat Belediye Başkanı oldu. Devlet işlerinde çocuklarının kendi aralarındaki çocukça rekabeti Midyat halkına kahkahalar attıran maceralara neden oldu. Ama hiçbir şey Xate’yi yolundan geri döndürmedi.
David Frankel’ın yönettiği ve Meryl Streep, Tommy Lee Jones, Steve Carrell ile Jean Smart’ın oynadığı Aşk Yeniden (Hope Springs), 05 Ekim 2012’de Medyavizyon Film dağıtımıyla Moviebox tarafından vizyona çıkarıldı.
Kay ve Arnold sadık bir çifttir. Kay evlilik hayatını biraz canlandırmayı ve kocasıyla yeni bir bağ kurmayı istemektedir. Küçük bir kasabada faaliyet gösteren, meşhur bir çift terapistinin adını duyunca, şüpheci ve bildiğinden şaşmayan kocasını, bir hafta evlilik terapisi almak üzere uçağa bindirmek için ikna etmeye kalkışır. Birbirlerine aşık olmalarını sağlayan o kıvılcımı yeniden bulmak istemektedir.
Arka Pencere Dergisi, 153. sayısında, kapağına, Marlon Brando’lu İhtiras Tramvayı’nı yerleştiriyor. Tunca Arslan, köşesinde, son dönemde festivallerle birlikte gündeme gelen Türkan Şoray kitaplarına değiniyor. Vizyon filmleri eleştirileri arasında Roma’ya Sevgilerle, Çanakkale Çocukları, Yargıç Dredd, [REC] 3: Diriliş ve N’apcaz Şimdi? yer alıyor. İlgi çekici dosyaların yer aldığı Esrar Perdesi, Murat Özer imzasıyla Roma’ya Sevgilerle’yle haftaya damgasını vuran Woody Allen’a ayrıldı. Ustaların ‘hafif defolu’ filmlerinin yer aldığı Lekeli Adam’da James Ivory’nin Le Boşanma’sı var.
Gölgede Dans (Shadow Dancer)
Yönetmen: James Marsh
Senaryo: Tom Bradby
Müzik: Dickon Hinchliffe
Görüntü: Rob Hardy
Oyuncular: Andrea Riseborough (Colette), Clive Owen (Mac), Gillian Anderson (Kate), Aidan Gillen (Gerry), Domhnall Gleeson (Connor), Brid Brennan (Anne), David Wilmot (Kevin), Martin McCann (Brendan)
Yapım: BBC-Irish Film (2012)
“Teldeki Adam” belgeseliyle tanınan İngiliz yönetmen James Marsh, “Gölgede Dans” filmiyle IRA sorununa bakıyor. Yönetmen, 1990’larda başlayan müzakerelere bir adım geriye çekilerek anlatsa da IRA’nın sabit fikirli şiddet örgütü olduğunu da gösteriyor.
Kuzey İrlanda, 1973… Küçük Colette McVeigh, masada kendine boncuklu kolye yaparken, babası ondan bakkaldan sigara almasını söylüyor. Colette de parayı küçük kardeşi Sean’a veriyor. Sean dışarı çıkıyor ve İngiliz askerleriyle IRA militanlarının çatışması ortasında kalıyor. Film, yirmi yıl sonrasına gidiyor. Londra metrosunda, tedirgin ve hüzünlü gözlerle etrafı gözleyen Colette, elindeki çantayı merdivenlere bırakıp tünelin içine girip gözden kayboluyor ve uzaktan bomba sesi duyuluyor. Colette dışarı çıktığında M15 ajanları onu tutukluyor. Muhafazakâr hükümet, IRA’yla Kuzey İrlanda sorunu için müzakerelere başlamış. Elbette IRA da ikiye bölünmüş. Şahin kanat eylemlerini sürdürürken, hükümet de ılımlı IRA’yla masada barış görüşmelerini sürdürüyor. Ajan Mac, Colette’e, merkezdeki sorgu odasında bazı fotoğraflar ve balistik raporlar gösteriyor. Raporda, küçük Sean’ın üzerinde IRA silâhından çıkan kurşun bulunduğu yazıyor. Mac, İngiltere’ye büyük bir öfke duyan ve IRA militanı olmuş Colette’e hapisten kurtulması çin muhbirlik teklifi yapıyor. IRA’nın şahin kanadının içinde olan Colette, küçük oğlu Mark ve yaşlı annesini düşünerek bu teklfi istemeden kabul ediyor. Bu görev öyle zor ki. Zihninde çelişkiler yaşayan Colette, IRA’nın eylemleri hakkında M15’e küçük bilgiler verse de, IRA’nın sert yüzü Kevin, rüzgârın esişinden bile anlamlar çıkartan tam bir örgüt yöneticisi. Belfast’taki şahin kanadın temsilcisi. Kevin, dışarıdan bakılınca öyle müşfik görünüyor ki. Kravatlı, her sabah tıraşlı yüzü, yumuşak ses tonu. İnsana güven veriyor. Film derinleştikçe IRA’nın şiddet yüzü olduğunu anlıyorsunuz. Öyle acımasız ki. IRA’nın sabit fikirliler tarafında. İhanet eden o an infaz edilmeli.
Filme dikkatli bakmalı…
Filmde, sadece IRA’nın içinden değil, M15’in içinden de anlar yansıyor. Mac’in muhbiri olduğu gibi başka ajanların da muhbirler var. M15 idarecileri, Kevin’in başını çektiği şahin kanadı bertaraf etmeye çabalıyorlar. Mac, amiri Kate Fletcher’la fikir tartışmasına giriyor ve IRA operasyonunda alınıyor Mac. Filmde gerçekten insanı irkilten anlar var. Kevin, şüphelendiği Colette’i sorgularken, militanın biri yere naylon seriyor. IRA’nın ihanet edenlere cezası, tabancayla başın arkasından vurup infaz etmek. Yerle kan olmasın diye naylon işe yarıyor. Kevin, tam bir dedektif gibi McVeigh ailesi içinde muhbiri arıyor. Colette’in kardeşleri Connor ve Gerry de sertlik yanlılarından. Barış yanlısı gazeteciyi evinin bahçesinde katledeceği sırada İngiliz askerlerince öldürülen IRA militanı Brendan’ın cenazesi de akılda kalacak sahnelerden. Filmde beklenmedik ve gerilimi yükselten anlar var. Bunları perdede keşfetmek gerek. Sinemaskop çekilmiş 2012 yapımı “Shadow Dancer-Gölgede Dans” filminin görselliği ve kurgusu da çarpıcı. Yönetmen, politik bu geriliminde korkuyu seyircisine ulaştırabilmiş. Yönetmen, filminin büyük bölümünde Colette’e kırmızı elbiseler giydirmiş. Final bölümündeyse Colette maviler içinde. Sinema sanatında bunların anlamları var. Filmi seyrederken belki zihninizde bunlar anlamlaşacak. Filmin senaryosu, romanın da yazarı olan 1967 Malta doğumlu Tom Bradby’ye ait. Gazeteci-yazar Bradby, bu romanını 2001’de yılında yayımlamış. Filmde duyulan müzikler de sağlam.
IRA sorunu derin…
Kuzey İrlanda ve IRA sorunu gerçekten derin. Orada, sadece bağımsızlık savaşı değil, mezhep savaşı da var. Katolik olan IRA, Protestanlara karşı da şiddetini uyguluyor. İngiltere 1920’lerde birden İrlanda’yı ikiye bölüp Kuzey İrlanda’yı Britanya’ya katıyor. İngiliz Ken Loach usta, Cannes’da “Altın Palmiye” 2006 yapımı “The Wind That Shakes the Barley-Özgürlük Rüzgârı” filminde Kuzey İrlanda’nın 1920’lerde Britanya’ya katılışını anlatmıştı. 1963 doğumlu İngiliz yönetmen James Marsh, 2008 yapımı “Man on Wire-Teldeki Adam” belgesiyle biliniyor.
Bu yönetmen, “Gölgede Dans” filminde bir adım geriye çekilip soruna baksa da IRA’nın korkunç eylemlerini de gösteriyor. Yönetmenin bu filmini seyrederken IRA sorununun hâlâ bitmediğini anlıyorsunuz. IRA’nın silâhlı kanadı fikri sabit. Topraklarının istilâ edildikleri, kültürlerinin yok edilmesi konusunda haklı olabilirler. Ama şiddet dışında önerileri yok.
(05 Ekim 2012)
Ali Erden
04 Ekim 2012 tarihine kadar sürecek olan 2. Bodrum Türk Filmleri Haftası, yönetmenliğini Hakan Kurşun’un yaptığı ve geçtiğimiz sezon vizyon gösteriminden çekilen Ayaz filminin Türkiye’de ilk defa yapılan sinema gösterimi ile başladı. Gösterim öncesi yapılan kokteyl ve söyleşide filmin yapımcısı Lütfi Kara, yönetmeni Hakan Kurşun ve Cinemarine Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Sezgin film ve hafta ile ilgili açıklamalarda bulundular. Söyleşi ve gösterime katılanlar arasında Altın Koza’da büyük ilgi gören Cennetteki Çöplük filminin görüntü yönetmeni Bünyamin Seyrekbasan da vardı.