Gerçekten de Kötü Bir Öğretmen

Kötü Öğretmen (Bad Teacher)
Yönetmen: Jake Kasdan
Senaryo: Gene Stupnitsky-Lee Eisenberg
Müzik: Michael Andrews
Görüntü: Alar Kivilo
Oyuncular: Cameron Diaz (Elizabeth), Lucy Punch (Amy), Jason Segel (Russell), Justin Timberlake (Scott), Phyllis Smith (Lynn), John Michael Higgins (Müdür Wally), Dave Allen (Sandy), Matthew J. Evans (Garrett)
Yapım: Columbia (2011)

Yönetmen Lawrence Kasdan’ın oğlu Jake Kasdan’ın “mavi komedi” diye anılan hınzır “Kötü Öğretmen”i, tüm öğretmenleri bir hayli kızdıracak filmlerden.

Bu filme, ilk defa duyduğumuz tabirle “mavi komedi”, yani “blue comedy” deniliyor. “Terbiyesiz” (ribaldry) mizah diye de anılıyor bu türden yapıtlar. Müstehcen, saygısız, küfürbaz, ahlâksız ve grotesk görülüyor ayrıca bu mizah türü. İşte Jake Kasdan’ın 2011 yapımı “Bad Teacher – Kötü Öğretmen”, tüm bunların hepsini içine alıyor. Filmi seyrederken gerçekten böyle öğretmen var mı, diye de düşünüyorsunuz. Marihuana içerken afyon da çekiyor üstelik bu öğretmen. Filmin hikâyesi Şikago’da geçiyor. Elizabeth Halsey, güzel ve alımlı bir öğretmen. Servet avcısı. Nişanlısı onunla ayrılmak istiyor. Ayrılıyorlar. Elinde öğretmenlikten başka iş kalmayan Elizabeth okula yeniden dönüyor istemeden. Derslerinde, ortaokul öğrencilerine gerilim ve korku filmleri izlettiriyor videodan her sabah. Bu arada güğüslerinin küçüklüğüne de takıyor. Göğüslerini büyütmek için paraya da ihtiyacı var. Önüne çıkan hiçbir fırsatı kaçırmıyor. Bu arada okulun gözde öğretmeni Amy’yle de rekabet yapmak zorunda kalıyor Elizabeth. Her yıl sonunda, öğrencilere iyi öğrettiği için yüklüce ikramiye alan Amy’nin bu ikramiyesini de gözünü kestiriyor. Elbette bir aşk da var. Okula geçici öğretmen olarak gelen Scott’ın zengin olduğunu öğrenen Elizabeth, onu etkileyebilmek için her şeyi deniyor. Ama, kalbi kırık Scott, müşfik görünen Amy’ye yaklaşıyor. Kendi tipi olarak görmediği, üstelik parası da olamayan beden eğitimi öğretmeni Russell belki de ona gerçek aşkı verecek bir insan. Sonda buna bir cevap olabilir.

Yönetmenin oğlu…

Michiganlı yönetmen Jake Kasdan 1974’te doğdu. Ünlü yönetmen Lawrence Kasdan’ın da oğlu. Baba Kasdan’ın 1981 yapımı modern kara filmi “Body Heat – Vücut Ateşi”, 1988 yapımı romantik filmi “The Accidental Tourist – Kazara Turist”, 1994 yapımı westerni “Wyatt Earp”, romantik komedisi 1995 yapımı “French Kiss – Fransız Öpücüğü”, 2003 yapımı korku-bilimkurgusu “Dreamcatcher – Düş Kapanı” akla geliveriyor. Genelde televizyon dizileri çeken oğul Kasdan, 2002 yapımı “Orange County – Gençlik Hayalleri” komedi filmiyle bizdeki sinemaseverlerle tanıştı. 2007 yapımı müzikali “Walk Hard: The Dewey Cox Story – Zorlu Yol: Dewey Cox’un Hikâyesi” de buralara uğradı. Kısaca, babanın kaderi oğulun kaderi, ama baba sanki daha iyi yönetmen. Zaman zaman insanı güldüren ve eğlendiren “Kötü Öğretmen”de, Cameron Diaz’ın preformansı görülmeye değer. Bir an melek oluyor, ardından tam bir şeytan. Filmdeki yan karakterler de iyi işlenmiş. Öğretmen Lynn, hayattaki mağlubiyetleri fiziki görünümü yüzünden kabûllenmiş. Ama Elizabeth, her daim bakire Lynn’e bir erkeğe nasıl yaklaşacağını gösterince zor olan kolaylaşıyor. Hatta Elizabeth, şair ruhlu öğrencisi Garrett’ın kırık kalbini bile onarıyor. Öğretmen Russell karakteri de muhteşem. Esprileri algıladığınızda o sahnelerde çok gülüyorsunuz. Kendimizi epey zorladığımızı itiraf etmeliyiz. Espriler bize uzak, nerdeyse soğuk, ama gülen gülüyor. “Mavi komedi” diye anılan bu mizaha da alışırız belki. Sonuçta bu film, sadece dıştaki değil içteki güzellikleri de fark edin diyor. Günümüzde bu biraz zor, ama iyi fikir.

(09 Eylül 2011)

Ali Erden

sinerden@hotmail.com