10 – 13 Mart 2011 tarihleri arasında düzenlenen 1. Uluslararası İzmir Animasyon Festivali’nin (1st International İzmir Animation Festival) ödül töreni 12 Mart 2011 Cumartesi günü saat 19:00’da İzmir Fuarı içerisindeki Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda gerçekleştiriliyor.
Festival yetkilileri, Uluslararası İzmir Animasyon Festivali’ni kent ile bütünleştirmek ve sürekli kılmak için sağlam kaynak oluşturacak sponsorlar arayışının sürdürüleceğini açıkladılar.
Festivalin web sitesinden tüm bilgilere ulaşılabiliyor.
Günlük arşivler: 11 Mart 2011
Türkiye’de Sinema En Çok www.filmozor.com’da Konuşuluyor
Filmozor’da bu hafta, Matt Damon ve Emily Blunt’ı bir araya getiren fantastik aşk filmi Kader Ajanları, Hülya Avşar ve Yavuz Bingöl’lü 72. Koğuş, genç oyuncusu Jennifer Lawrence’ın Oscar adayı olduğu Gerçeğin Parçaları, keyifli bir animasyon olan Rango, şimdiden bu yıl gösterime giren en iyi filmlerden biri olan Siyah Kuğu, Özcan Deniz’in ilk yönetmenlik denemesi Ya Sonra filmleri konuşuluyor, tartışılıyor. Ayrıca geçen haftalarda tartışmaya açılan Zoraki Kral, Kaçış Planı, 127 Saat, Dövüşçü, Ayin, İncir Reçeli, Kurtlar Vadisi: Filistin, Aşk Tesadüfleri Sever filmleri üzerine de fikirler çarpışmaya devam ediyor.
Diyarbakır Belgesel Günleri
Kayapınar Belediyesi Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi tarafından organize edilecek olan Diyarbakır Belgesel Günleri 18 – 24 Nisan 2011 tarihleri arasında düzenleniyor. Belgesel sinemanın toplumla buluşmasını ve gelişmesini hedefleyen Diyarbakır Belgesel Günleri ayrıca, Türkiye’nin değişik kentlerinde yapılan film festivallerinde doğrudan ya da dolaylı sansüre uğramış, gösterilmemiş tüm belgesel filmlerin de halkla buluşmasını hedefliyor. Diyarbakır Belgesel Günleri, yarışma ve yarışma dışı olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor.
Diyarbakır Belgesel Günleri yazısına devam et
Kısa, Etkili ve Cesur: Bu Filmlerin Söyleyecek Çok Sözü Var!
7. Akbank Kısa Film Festivali’nin sonuçları 17 Mart akşamı, Emirgân’daki Sakıp Sabancı Müzesi’nde sade ve sevimli bir törenle açıklandı. Her şeyden önce kısa film ve belgesel jürisini tebrik etmek gerektiğini düşünüyorum! Çünkü onların duyarlılıkları olmasaydı bu anlamlı filmler yeterince tanınıp bilinemeden unutulup gidecekti. Oysa şimdi hepsi yıl boyunca binlerce üniversite öğrenciyle buluşma fırsatı yakalayacak, onların vicdanlarına seslenecek. Sırasıyla filmlerden söz edelim;
En İyi Kurmaca Film; Dönüşü Olmayan Yolculuk
7. Akbank Kısa Film Festivali’nin, En İyi Kurmaca Filmi seçilen Dönüşü Olmayan Yolculuk, 47. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü ve Alman İnsan Hakları Film Ödülü (2010) başta olmak üzere geçtiğimiz yıl birçok ödülün sahibi oldu. Güçlü Yaman’ın yazıp yönettiği bu çarpıcı kısa filmin etkisi gerçekliğinde yatıyor.
Çok uzak değil, yıl 1999… Sudanlı bir olan göçmen Aamir Ageeb ceketi çalındığı için polise başvuruyor. Kimliği, pasaportu, ikametgâhı her şeyi ceketinin cebinde giden Ageeb hiçbir gerekçesi olmaksızın şüpheli damgası yiyor. Polis, hırsızı yakalamaya çalışmak ve adamcağıza yardım etmek yerine, -sırf renginden, kimliğinden ötürü- onu suçlu durumuna düşürüyor. Aksi olabileceğine ihtimâl vermeden onu tüm insan haklarını hiçe sayarak ve çiğneyerek -değil insana hiçbir canlının hak etmeyeceği bir muameleye maruz bırakıyorlar- paketleyip ülkesine göndermeye çalışıyorlar.
Filmi izlerken ben insanlığımdan utandım. Dünyada insanlıktan nasibini almamış ne kadar çok yaratık olduğunu bir kere daha gördüm ve tüm bu kötülüklere karşı ne yazık ki çok az, bir avuç insanız. Filmin geri kalanını anlatmaya elim varmıyor, siz bir şekilde ulaşıp bu insanlık ayıbıyla yüzleşin.
En İyi Belgesel Film; Urbanbugs ve Selahattin’in İstanbul’u
Bir kategorinin iki birincisi olur mu? Bence olmamalı ama Akbank Kısa Film Festivali’nde seçilen En İyi İki Belgesel’de bu ödülü hak ediyor. İki filmi alıp bir oylama yapsak eminim siz de çok zorlanırsız. Çünkü iki belgeselin de edindiği düstur çok samimi ve gerçek.
Aykut Alp Ersoy’un çektiği “Urbanbugs”; son yıllarda etkisini iyice arttıran bir sokak sanatı olan graffiti’nin Türkiye resmini çiziyor. Türkiye’de kimler, neden grafiti ile uğraşıyor? İnsanları tepkileri nasıl, karşılaştıkları zorluklar neler gibi başlıca soruların cevaplarının yer aldığı bu belgesel bu alandaki açığı ciddi biçimde dolduruyor. Çok doğal, akıcı ve rengarenk bir belgesel.
Aysim Türkmen’in çektiği “Selahattin’in İstanbul”u ise, gözlerimizin önünde yok olan bir kültür, bir tarih olan Sulukule üzerine… Evlerinden koparılıp, bir dağ başına sürülen bu kadersiz insanlar adeta sudan çıkmış balık gibi çırpınıp duruyorlar. Selahattin onlardan yalnızca bir tanesi… Sokak satıcılığı yaparken bir taraftan zorla oturtulduğu evin senetlerini ödemeye çalışan bu Sulukuleli, yeniden evine dönmenin bir yolunu arıyor.
(18 Mart 2011)
Gizem Ertürk
Çok Yaşasın Türk Sineması Sergisi Ziyarete Açıldı
Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları’nın düzenlediği etkinlikler kapsamında yer alan Çok Yaşasın Türk Sineması Sergisi, 10 Mart Perşembe günü Vakfın Nişantaşı Kampüsü’nde ziyarete açıldı. Sergi, Lale Film Stüdyoları sahibi Necip Sarıcı’nın özel koleksiyonundaki binlerce afiş, fotoğraf, özgün obje ve belgeler arasından seçilmiş birçoğu ilk kez gün ışığına çıkan görseller ve sinema ile ilgili gereçlerden oluşuyor. T. C. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı sergi açılışında Hülya Koçyiğit, Göksel Arsoy, İzzet Günay ve Engin Çağlar gibi sinemamızın unutulmaz sanatçıları da hazır bulundular.
Çok Yaşasın Türk Sineması Sergisi Ziyarete Açıldı yazısına devam et
Hülya Avşar Kanal D Cinemania’da
Ömür Gedik’in hazırlayıp sunduğu sinema programı Kanal D Cinemania’da bu haftanın konuğu 72. Koğuş filminin başrol oyuncusu sevilen sanatçı Hülya Avşar.
Hülya Avşar, son filmi 72. Koğuş’ta oynamayı nasıl kabûl etti? Tecavüz sahnesini nasıl çekti? Zehra’yla nasıl bir anne kız ilişkisi içindeler? Ünlü oyuncunun yeni projeleri neler?
Editörlüğünü Fırat Sayıcı’nın yaptığı programda vizyona giren yeni filmler, haberler, vs. yer alıyor.
Ömür Gedik’le Cinemania Programı her Cumartesi Kanal D’de.
Hülya Avşar Kanal D Cinemania’da yazısına devam et
Tüm Sinemalar
Tüm Sinemalar, 11 – 17 Mart 2011 seansları için tıklayınız. (Eksiksiz liste değildir, bu salonlar ve seanslar dışında da gösterimler olabilir. Listeden alıntı veya kopyalama yapıldığında kaynak olarak Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi‘nin gösterilmesi rica olunur.)