03 Eylül 2010 Haftası

“Çılgın Hırsız”, yasalarca ‘kötü’ olarak tanımlanan eylemlerde bulunan, üstelik ‘çirkin’ birinin nasıl çocukça saf / iyi insan ve şefkatin de her tür kötü huydan bağımsız hareket edebilen bir güzellik olduğunu, bir hırsız ile üç küçük yetim kız kardeş arasında gelişen ilişkide örnekliyor (“Üç Haydut”u anımsayacaksınız). Animasyon stili ise, Avrupalı sanatçıların katkılarıyla, 1960 – 70’lerin Fransız – İtalyan polisiyelerinden damıtılmış lezzetler sunuyor: “Fantomas” fantastikliği ile “Pembe Panter” mizahı arasında bir mükemmel eğlence.

“Predators”da bu kez, ‘hain’ bir bilim adamı dışında, seçkin savaşçılardan / paramiliter güç mensuplarından oluşan grup, avcılık oyunundaki piyonlar olarak Predator türünün egemenliğindeki gezegene ‘atılarak’ sürülmekte ormana… Macar kökenli yönetmen Nimrod Antal kendine özgü dokunuşlarla, biyolojik ve silâhlanma – gizleme özellikleri itibariyle ‘mükemmel bir tasarım’ın ürünü olan Predator’lara karşı, tüm fiziki zayıflıklarına / ahlâki zaaflarına rağmen insan aklının, iradesinin ve dayanma gücünün mücadelesini aktarmış. Seyirci dikkatinin asla dağılmadığı klâs bir aksiyon!

“Seni Uzaktan Sevmek, zor, hem de çok zor! Otuzlarımda, kariyer için San Francisco’da yaşamak zorunda olmam sıkıntılı bir süreci gerektiriyor… Ancak ben hiç düşünmeden senin yanına, birbirimize sırılsıklam âşık biçimde o altı mükemmel haftayı geçirdiğimiz New York’a dönerim” dese de kadın, pek farklı durumda olmayan erkek ilerisini düşünür: “Yanımda belirsiz bir geleceğe atılıp, sonra beni suçlamanı istemem!” Ve gözyaşlarını bırakıverir erkek… Aynı durumu yaşayanların çok iyi bilebileceği bu çaresizliği tamamen hissettirse de belgesel kökenli kadın yönetmen, bir şey, asıl tadı veren bir unsur eksik filmde. Bu eksiklik -sanırım- oyuncuların izleyeni ele geçiren o özel cazibeden yoksun oluşları. Tamam, oyunlarında sorun yok fakat olmuyor; rollerini kendilerine özgü biçimde yükseltemiyorlar. Sonuç: ‘Kekremsi bir gülünçlük ve romantiklik’!

“Son Kahraman John Rabe”, Çin – Nanjing’de SIEMENS firmasının 27 yıllık yöneticisi ve Nazi Partisi üyesi olan adamın, ülkesine temelli dönmesine bir gün kala, tüm riskleri üstlenerek, Japon işgâli altında sistemli – sistemsiz kırımlara sürüklenen yerli halktan 200.000 kişinin ‘güvenli bir alan’da toplatılarak hayatlarının kurtarılmasında üstlendiği öncü rolün hikâyesi. Pek bilinmeyen bir döneme (1937 – 38) ait ‘dip notlar’a ulaşabileceğiniz gerçek öykü, 2. Dünya Savaşı öncesinde, Almanya’nın Pasifik’teki müttefiki Japonya’nın yayılmacılığı ve ırkçılığı ile ilgili, belgesel görüntülerin de kullanıldığı tüyler ürpertici ayrıntılarla savaşta insanlığın tamamıyla bittiği noktalara dikkat çekiyor. Tek bir adamın (Hitler gibi) milyonları ölüme sürükleyebilecek gücünün, aynı parti üyesi yine tek bir adamın (John Rabe) yüz binleri kurtarabilecek iyiliğiyle dengelenmesi, insanlıktan umudun kesilmemesi gerektiğine dair bir örnek tabii. Klâsik sayılabilecek öykülemede Çinli karakterlerin güdük kalması, tek zaaf gibi. Bu haftanın en kayıtsız kalınamayacak filmi olduğu kesin!

“Ustura”, abuk sabukça sosyal sosa bulanmış bir hikâye fonu önünde şiddetin en tiksinçine, kadın etinin basit pazarlamasına, mizahın en kalitesizine doyamamış olan eski kuşağa ve bu ‘ucuz’ alt kategori filmlerinin iflâh olmaz tüm fetişlerine mal üreten Rodriguez – Tarantino ikilisinin yeni açtıkları ‘tezgâh’. Meraklıları başına üşüşüp bir de mânâlandırmaya çalışsınlar; ben uzağından geçmeyi yeğliyorum.

(01 Eylül 2010)

Ali Ulvi Uyanık

[email protected]

UIP Filmcilik Filmleri

Ölümsüz (L’Immortel – 22 Bullets), Cehennem Melekleri (The Expendables), Zorlu Görev (Get Him To Greek), Son Hava Bükücü (The Last Airbender), Sihirbazın Çırağı (The Sorcerer’s Apprentice), Büyük Hata (Chloe), Oyuncak Hikayesi 3 (Toy Story 3), Şrek: Sonsuza Dek Mutlu (Shrek Forever After), Pers Prensi: Zamanın Kumları (Prince of Persia: The Sands of Time), Eyyvah Eyvah, Son Şarkı (Last Song), 27 Ağustos – 02 Eylül 2010 seansları için tıklayınız.

Saftirik Greg’in Günlüğü

Thor Freudenthal’ın yönettiği ve Zachary Gordon, Robert Capron, Rachael Harris ile Devon Bostick’nun oynadığı Saftirik Greg’in Günlüğü (Diary of a Wimpy Kid), 09 Eylül 2010’da Tiglon Film dağıtımıyla Tiglon Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Greg Heffley için ortaokul, etrafını garip kızların ve kabadayı tiplerin kapladığı dünyadaki en gereksiz yerdir. Bu sonu gelmez işkencelerden sıyrılmak, farkedilebilmek ve hakettiğini düşündüğü statüyü kazanmak için Greg bir sürü plân düzenler, ancak bu plânların hepsi ters gider. O da çareyi tüm bunları bir parça kâğıda, bir günlüğe yazmakta bulur.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Web Sitesi
  • Fragman
  • IMDb
  • Ali Ulvi Uyanık Yazıyor
  • Deniz Gönenç Sümer’i Kaybettik

    Sinemamızın genç oyuncularından Deniz Gönenç Sümer’i 24 Ağustos 2010 Salı günü kaybettik. 1984 yılında Ankara’da doğan sanatçı 2006 yılında Bilkent Üniversitesi MSSF Tiyatro Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu. 2009 yılında Bahçeşehir Üniversitesi İleri Oyunculuk Programı’nda yüksek lisansını tamamlayan Deniz Gönenç Sümer, Raşit Çelikezer’in yönettiği Gökten 3 Elma Düştü ve Alper Çağlar’ın yönettiği Büşra adlı sinema filmlerinde rol aldı. Bugün, Ankara Kocatepe Camii’nde kılınan öğle namazını müteakip Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verilen merhuma tanrıdan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz.

  • Deniz Gönenç Sümer fotoğrafları için tıklayınız.
  • Tiglon Film Filmleri

    Diriliş (Afterlife), A Takımı (The A Team), Vahşet Sapağı (Snarveien – Detour), Ciddi Bir Adam (A Serious Man), Yepyeni Bir Hayat (A Brand New Life), Anneler ve Kızları (Mother and Child), Sıradan İnsanlar (Ordinary People), Gece ve Gündüz (Knight & Day), Yuva (Le Refuge – The Refuge), Ölüm Peşimizde (Yoga), Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma (The Twilight Saga: Eclipse), İşkence Okulu (Tormented), Şüphe (Tale 52), Gezegen 51 (Planet 51), Elveda (L’Affaire Farewell), Ölümcül Takip (Chaser), Koleksiyoncu (The Collector), Mavi Cennet (Tengri: Blue Heavens), Çılgın Bir Gece (Date Night), Aşkın Son Mevsimi (The Last Station), Parlak Yıldız (Bright Star), Gözlerindeki Sır (El Secreto de Sus Ojos – The Secret in Their Eyes), Tek Başına Bir Adam (A Single Man), Cehenneme 2 Adım (Descent 2), Özel Kuvvetler (The Men Who Stare At Goats), Çılgın Kalp (Crazy Heart), Ses, Veda, Aşk Dersi (An Education), Percy Jackson ve Olimposlar: Şimşek Hırsızı (Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief), Ada: Zombilerin Düğünü, Pıtırcık (Le Petit Nicolas – Little Nicolas), Kuzey Yamacı (Nordwand – North Face), Gir Kanıma (Let The Right One In), Avatar, Bornova Bornova, Aşkın (500) Günü [(500) Days of Summer], Parti Tırtılları (Disco Ormene – Sunshine Barry & The Disco Worms), Sonbahar, 27 Ağustos – 02 Eylül 2010 seansları için tıklayınız.

    Genç Yetenekler, Kısa Metraj Belgeselinizi Hemen Gönderin

    MODE İstanbul Film ve Dijital Sanatlar Girişimi, Avrupa Kültür Vakfı Gençlik ve Medya Programı (European Cultural Foundation Youth and Media Program) Türkiye partneri olarak, bu yıl 18 – 28 Kasım 2010′da düzenlenecek Uluslararası Amsterdam Belgesel Film Festivali IDFA (www.idfa.nl) kapsamında değerlendirmeye alınmak üzere 30 yaş ve altı genç yeteneklerce çekilmiş maksimum 10 dakikalık yaratıcı kısa metraj belgesel (dokümanter) filmler arıyor. Son başvuru tarihi 31 Ağustos 2010 olarak belirlendi. Sorular için: [email protected]

  • Web Sitesi
  • Başvuru formu için tıklayınız.