Muro: Nalet Olsun İçimdeki İnsan Sevgisine’nin Afişi Hazırlandı

Zübeyr Şaşmaz’ın yönettiği ve Mustafa Üstündağ, Şefik Onatoğlu, Selim Erdoğan ile Eray Türk’ün oynadığı Muro: Nalet Olsun İçimdeki İnsan Sevgisine’nin afişi hazırlandı.
05 Aralık 2008′de Özen Film dağıtımıyla vizyona çıkarılacak filmin konusu şöyle: Cezaevinden çıkan Muro ile Çeto, devrimi köyden başlatmak üzere memleketlerine dönerler. İlk plânları evlenip yuva kurmak, örnek birer devrimci olmaktır. Oysa köyde onları bir sürpriz beklemektedir. Muhtar, Muro ile Çeto’yu hapisteyken iki Rus kadınla evlendirmiştir. Muro ile Çeto’nun devrim ütopyasını gerçekleştirmeleri için kadınları bulup boşanmaları gerekmektedir.

  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • Yüksek çözünürlüklü afişe haberin devamından üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    Muro: Nalet Olsun İçimdeki İnsan Sevgisine’nin Afişi Hazırlandı yazısına devam et
  • Hülya Avşar Stüdyosu’nun Konuğu Murat Han

    Hülya Avşar’ın, beğeniyle izlenen ve büyük ses getiren Hülya Avşar Stüdyosu adlı programı, TürkMax ekranlarında devam ediyor. Hülya Avşar’ın, 03 Kasım Pazartesi günü 19:30’daki konuğu ünlü ve başarılı oyuncu Murat Han. Hafta içi her akşam saat 19:30’da ekrana gelen programda Hülya Avşar fark yaratmış kişilerle bir saat boyunca herşeyin konuşulup tartışılabildiği çok keyifli bir sohbet gerçekleştiriyor. Gündemdeki tüm gelişmeleri bünyesinde barındıran Hülya Avşar Stüdyosu, değerlendirmeleri ve olayları işleyişiyle ekranlarda fark yaratıyor.

  • Basın Bülteni
  • Yüksek çözünürlüklü fotoğraflara haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    Hülya Avşar Stüdyosu’nun Konuğu Murat Han yazısına devam et
  • Bunları Yazmak Gerek 6: Hay Sansürler Götürsün Sizi!

    Bu konuyu sıkı takip eden biri olarak yazmaktan, konuşmaktan sıkıldım, bıktım… Bu nedir ya? 2008 yılındayız. Belediye Başkanı gururla ilan ediyor, festivale 10 milyon YTL ayırdık diye… Uluslararası festivalmiş! Bakanlık büyük destek veriyor vs. Tatil yapan, göbek atan uluslararası oyuncular falan… Zannedersiniz ki Türkiye film üretme merkezi olmuş (bu konuyu yazacağız ileride). Öte yandan, aynı ülkede, Bakanlık bürokratları, resmen, yazılı olarak sansür içeren “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” üzerinde değişiklikler yapmamakta diretiyor. Kaç yıldır da tuhaf uygulamalar devam ediyor. Şimdilerde birkaç Türk filmine yanlış yaş sınırlandırması getirildi diye ilgili şirketler veryansın başlattı. E, ne diyelim: “GÜNAYDIN!”

    Başka şirketlerin canı, yabancı filmlerle ilgili yanarken seslerini çıkartmayanlar şimdi “bu ne rezalet!” demeye getiriyorlar. Oysa hem yapımcıların, hem de ithalâtçıların birlikleri / dernekleri var. Baskı grubu oluşturabilirler. Bu yönetmelikteki bazı maddeler ve ikisi ehil olmayan üç üyeden oluşan alt kurulun yapısı değişmediği sürece, daha çok acayip kararlar alınacak.

    Kâğıt üzerinde sansür yetmiyormuş gibi başımıza bir de “kraldan çok kralcılar”ın sansürü çıktı. Son Kumsal adlı belgeselin başına gelenleri biliyorsunuz. “Başbakanına haksızlık yapıldığına inandığı için tepki gösterdiğini söyleyen” bir belediye başkanı sansür tarihine geçmişti!

    İsviçre’de düzenlenen Culture Scopes Festivali’nde gösterilecek GİTMEK filminin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar’ın kişisel inisiyatifiyle sansürlendiği iddiasına dayanan yeni olay ise -neredeyse- “sözün bittiği yer”!

    Filmi izlemeyen İbrahim Yazar’ın “Bir Türk kızı Kuzey Iraklı bir Kürt’ e âşık olamaz, bu filmin gösterilmesi Türkiye açısından negatif bir propagandaya yol açabilir,” diyerek filmin festival programından çıkartılmasını istediği ve aksi takdirde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından festivale yapılacak 400 bin Avro para yardımının yapılmayacağı, festival yöneticisi Jurriaan Cooiman tarafından açıklanmış…

    Tam olarak buysa sansür öyküsü (ben yalanlama geldiğini okumadım), “vah, vah”! Bir ülkenin Kültür Bakanlığı kimlere emanet!

    Sinemamızda gördüğüm “en nefes alıp veren filmlerden” olan “Gitmek”te iyi ki âşık olmuş Türk kızı Kürt’e… Aşklar sansürsüz, engelsiz yaşansın ki, gelecek kuşakların Kültür Bakanlıklarında görev alanlar o aşkların güzelliğini yaşayan/yaşatan insanlardan oluşsun, filmlerin rengârenk bir dünyada izleyicilerle buluşmaları için yüreklerini koysunlar ortaya. Vallahi, bu dünyada bir Türk kızı Kürt’e âşık olabileceği gibi, bir Kürt kızı da Afrika-Mali’ye, Nijer Deltası’na -meselâ araştırmacı olarak- gider ve Dogon halkından (GEO Dergisi Ekim sayısında okuduğum için aklıma geldi) birine âşık olabilir. Ya da Aborjin erkek, Afgan kıza vurulur! Aşk bu ya, engel mi tanır, sansür mü dinler?

    Not: Ali Murat Güven, “değerlendirme ve sınıflandırma” ile ilgili ayrıntılı bir yazı kaleme almış. Mutlaka okuyunuz (http://yenisafak.com.tr/Sinema/?t=29.10.2008&i=146830).

    (06 Kasım 2008)

    Ali Ulvi Uyanık

    aliuyanik@superonline.com

    Serra Yılmaz’la Temel İçgüdü’nün Konuğu Dolunay Soysert

    Sinemamızın usta oyuncusu Serra Yılmaz, her pazar TürkMax ekranlarına gelen Temel İçgüdü adlı programında ünlü konukları ağırlamayı da ihmal etmiyor. Konuklar, yanlarında içi dolu bir sepetle geliyorlar ve yemek hazırlanırken Serra Yılmaz’a yardımcı olmaya çalışıyorlar. Serra Yılmaz bu hafta, 02 Kasım Pazar günü 11:50’de yayınlanacak programına konuk edeceği, ünlü oyuncu Dolunay Soysert’e, “Kakuli” ve “Sebzeli Pilâv” yapacak.

  • Basın Bülteni
  • Yüksek çözünürlüklü fotoğrafa haberin devamından üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    Serra Yılmaz’la Temel İçgüdü’nün Konuğu Dolunay Soysert yazısına devam et
  • Cumhuriyet Bayramı’nda Türkiye “Mustafa”yı Seyretti

    Atatürk’ün askeri, siyasi ve insani yönlerini resmi dilin dışına çıkararak anlatan Mustafa filmini vizyona girdiği ilk gün 150.026 kişi seyretti. Film tüm Türkiye’de 193 kopya ile 206 salonda gösteriliyor. Sabancı’nın katkıları ve NTV – Ko’Medya ortaklığıyla hazırlanan Mustafa filmini Can Dündar’ın yazıp yönetti, müziklerini Goran Bregovic besteledi. 15 yıldır Atatürk belgeselleri yapan, Sarı Zeybek’le seyirciyi Ata’nın insani yüzüyle tanıştıran Can Dündar ve ekibi şimdi onun bütün hayatını sinema diliyle anlatıyor.

    UIP Filmcilik Filmleri

    Zor Karar (Bangkok Dangerous), Sihirli Şehir (City of Ember), Üç Maymun, Acaip Bi Film (Disaster Movie), Ölüm Yarışı (Death Race), Tropik Fırtına (Tropic Thunder), Kartal Göz (Eagle Eye), Hellboy II: Altın Ordu (Hellboy II: The Golden Army), Garfield Komedi Festivali (Garfield’s Fun Fest), Kung Fu Panda, Ziyaretçiler (The Strangers), Wanted, 31 Ekim – 06 Kasım 2008 seansları için tıklayınız.

    İpek Yolu Film Festivali’nde Yarışacak “Diyalogsuz” Kısa Filmler Belli Oldu

    Bursa’nın ev sahipliği yapacağı ve 28 Kasım – 04 Aralık 2008 tarihleri arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin düzenleyeceği Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nde yarışacak ulusal ve uluslararası kısa filmler belli oldu. Ulusal Altın Karagöz Kısa Film Yarışması’nda 10 film yarışacak, birinci gelen kısa filmin sahibi Altın Karagöz Ödülü ve 8.000 YTL kazanacak. Uluslararası Altın Karagöz Kısa Film Yarışması’nda ise 12 film yarışacak, birinci gelen kısa filmin sahibi Altın Karagöz Ödülü ve 8.000 Amerikan doları Para Ödülü kazanacak.

  • Basın Bülteni
  • Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • Yüksek çözünürlüklü fotoğraflara haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    İpek Yolu Film Festivali’nde Yarışacak “Diyalogsuz” Kısa Filmler Belli Oldu yazısına devam et
  • Cengiz Aytmatov’un Diyarından “Taş Yastık”a Jüri Özel Ödülü

    Fatih Hacıosmanoğlu’nun senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı ilk uzun metrajlı sinema filmi Taş Yastık, Kırgızistan’da 17 – 26 Ekim 2008 tarihleri arasında düzenlenen 2. Issyk Kul Uluslararası Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü aldı.
    Kitapları tüm dünyada 157 dile çevrilen yazar Cengiz Aytmatov’un anısına düzenlenen festivalin Jüri başkanlığını Çek Yönetmen Milan Cieslar yaptı.

  • Basın Bülteni
  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • Yüksek çözünürlüklü fotoğraflara haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    Cengiz Aytmatov’un Diyarından “Taş Yastık”a Jüri Özel Ödülü yazısına devam et
  • 14. Gezici Festival

    Ankara Sinema Derneği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kars Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlediği 14. Gezici Festival, yolculuğuna 07 Kasım’da Kars’ta başlayacak ve ardından 14 – 16 Kasım’da Artvin’e uğrayacak. Sinemanın seçkin örneklerini Türkiye’nin değişik kentlerindeki sinemaseverlere sunan, Türkiye’den ve Dünya’dan sinema insanlarını bir araya getiren festival bu yıl uzun metraj, kısa ve belgesel türünde toplam 155 filmle izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Bu yıl 3.sü düzenlenen Uluslararası Altın Kaz Film Yarışması’nda son dönem dünya sineması örneklerinin yer aldığı 10 film, Altın Kaz, Gümüş Kaz ve SiYAD Ödülleri için yarışacak.

  • Basın Bülteni
  • Görseller
  • Web Sitesi
  • Yüksek çözünürlüklü afiş, diğer haber ve basın bültenlerine haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    14. Gezici Festival yazısına devam et
  • O’Horten

    Bent Hamer’ın yönettiği ve Baard Owe, Espen Skjonberg, Githa Norby ile Bjorn Floberg’in oynadığı O’Horten, 21 Ağustos 2009′da Tiglon Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarıldı.
    Tren kendisini almaksızın istasyonu terk ettiği an, mühendis Odd Horten, önünde uzanan geleceğin belirli zaman aralığı ve bilinen istasyonlar olmaksızın geçecek uzun bir yolculuk olduğunu anlamıştır. Odd O’Horten düzenli işleyen dakik bir demiryolu ağının önemli bir parçası olarak yolculuk ettiği 40 yılın ardından emekli olmaya mecbur edilmiştir. Çok düzenli ve yalnız geçen hayatı, yerini rastgele maceralara, serüvenlerle ve çok şaşırtıcı ikilemlerle dolu bir meçhul bir geleceğe bırakmak üzeredir.

    O’Horten yazısına devam et