T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Sinema Destekleme Komisyonu Hakkında

Bilmiyorum dikkatinizi çekti mi? Sinema Destekleme Komisyonu 2008 yılının ilk toplantısını yaptı ve birbirinden komik kararlara imza attı.

18 sinema filmine 150.000 YTL ve 325.000 YTL arasında değişen miktarlarda destek çıktı.

Çıkan filmler arasında komisyon üyelerinin kardeşlerinin, kayınbiraderlerinin ve yeğenlerinin de projeleri var. Birçok profesyonel sinemacının filmlerini gözlerini kırpmadan red eden bu gurup kendi menfaatleri doğrultusunda karar almaktan hiçbir çekince duymamışlardır.

Kültür Bakanlığı sitesinde de bu projeler, sadece firma ve film ismi bildirilerek kamuflaj taktiğine gidilmiştir.

Bu kadarla kalsa gene insanın içi gam yemeyecek. Türk sinemasının emektarları film üretmek için yanıp tutuşurken, desteklediği projelerden sekizi ilk filmi çekecek yönetmenlere verilmiş. Bunda ne var, o insanlarında üretmek en temel hakları denilecek olursa, bu destek alan insanların öz geçmişinin incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Yüzde doksanı belirli bir cemaat, yada lobiye yakın duran isimler.

Zaten AKP hükümeti kendi sinemacısını yaratma peşinde. Ama unuttukları bir şey var ki, sinema yetenek isteyen bir sektör. Öyle mecliste parmak indirip, kaldırmakla yürütülecek bir şey değil. Yani bu arkadaşlar en fazla bir film çektikten sonra, daha hiç anılmamak üzere kaybolup gidecekler.

İşte garip kültür politikası. Destekleme Komisyonu da kendilerine yakın insanlardan oluşturulmuş. Sektör temsilcileri de menfaatleri uğruna onlara uyunca ortaya bir katliam çıkmış. Hepsinin günahını almayayım ama görünen o ki, birer projeyi aralarında paylaşmışlar. Geri kalanda AKP’ye, yada onların malûm cemaat mensuplarına, sempatizanlarına gitmiş.

Dağıtılan bu para sinemaya giren seyirciden kesilerek, fona aktarılan paradır. Öyle kolay yağmalanacak para değildir.

Ne yazık ki destek alanlar arasında, PKK olaylarından ceza almışlarda vardır. Yani iş menfaate gelince gözler hiçbir şey görmemektedir.

Lütfen komisyon üyeleriyle, destek alan proje sahiplerinin, beşeri ve ticari ilişkilerini inceleyin. Adaletin hiçbir yerde işlemediğine tanık olacaksınız.

Sektörde saygın gözüken insanlarda bu yağmanın bir unsuru olmuştur. En azından seslerini çıkarmayıp, insanların haklarının gaspını seyrederek.

Bundan önceki hükümetlerde bu fonu arpalık olarak kullanıyordu, ama hiçbir zaman bu kadar gözlerini karartarak davranmıyorlardı.

Ama adamlar haklı, karşılarında hiçbir müeyyide yok. Ben yaptım oldu mantığı. Ülkenin tamamını yağmalamış insanlar için zaten oralarda konuşulan rakamlar çok komik. Sadece dört milyon lira. Bu parayı bile sinemacılara vermeyip, kendi yandaşlarına dağıtmayı yeğ tutuyorlar.

T. C. Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün sitesine girerek destek alan projeleri görebilirsiniz.

Uzman Film adına çıkan proje, komisyon üyesi Faruk Turgut’un yeğeni, Görkem Turgut’undur.

Yıldız Film adına çıkan proje komisyon üyesi İsmail Güneş’in kardeşi, Mehmet Güneş’indir.

Tunç Okan, komisyon üyesi Cengiz Ergun’un eniştesidir ve onunda projesi çıkmıştır. Ama yine de Tunç Okan’ın film çekmesini önemsiyorum. Ancak alınan kararlar mide bulandırıcıdır. Dikkatlerinize sunulur.

Saygılarımla,

(07 Mayıs 2008)

Bülent Pelit

İletişim: 0 539 240 10 06