Takva

Özer Kızıltan’ın yönettiği ve Erkan Can, Güven Kıraç, Meray Ülgen ile Öznur Kula’nın oynadığı Takva, 01 Aralık 2006‘da Özen Film dağıtımıyla Yeni Sinemacılar – Corazon International tarafından vizyona çıkarıldı.
Muharrem 30 yılı aşkın bir süredir aynı mahallede yaşamaktadır. Sade bir işi vardır. Mütevazi bir kişi olan Muharrem gece gündüz ibadet ederek, cinsellikten uzak, İslami akidelere sıkı sıkıya bağlı bir yaşam sürdürmektedir. Muharrem’in koyu dindarlığı, varlıklı ve güçlü bir tarikat şeyhinin dikkatini çeker. Onun güvenilirliği, bu şeyhin kendisine tarikatın sahip olduğu sayısız mülkün kira toplayıcısı olarak çalışacağı idari bir görev teklif etmesine yol açar.

“Takva” üzerine 4 yorum

  1. Filmi izlerken sıkılmadım, oyuncu kadrosu süper oturmuş ama filmden, konusundan hiçbirşey anlamadım. 🙂 Hâttâ eve geldim, internetten konusuna baktım. Ben mi anlamadım konuyu, anlatılmak istenen şeyi kapamadım mı diye yeniden okudum ve hâlâ konu ne anlamış değilim. Yine de elinize sağlık.

  2. Film anlaşılmaz gibi dursa da Devran’ı çözen filmi de çözer. Tarikat tarafından bakılan, kimsesiz, evsiz (?) barksız Devran nedense delirmiştir. Muharrem bile Devran’ın neden delirdiğini anlayamaz. Devran’ın durumu bize neyi hatırlatıyor: filmin sonundaki Muharrem’i. Muharrem Devran’laşmıştır. Tahsildarlıktan önce Muharrem’i tanıyanlar onun neden delirdiğini anlayamaz. Devran da çok büyük ihtimalle eski tahsildarlardan biridir. O da Muharrem gibi dini bütün, kendi halinde bir mürit iken tahsildarlıkla birlikte gelen dünyanın kuralları karşısında çelişkiye dayanamayıp delirmiştir. Peki tarikat şeyhi kendi müritlerini delirtmekten keyif aldığı için mi bunları yapmaktadır? Şüphesiz hayır, her şey gibi bunun da temeli maddidir. Artık geride kimsenin oturmadığı, oturmayacağı Muharrem’in evi kalmıştır. Tarikat o boş evin yazık olmasına razı olur mu? Zaten artık kendine bakamayan Muharrem’in masrafları da olacaktır ve bu masrafların karşılanması gerekmektedir. Ayrıca tarikat bunca mülkü başka nasıl edinmiş olabilir? Peki şeyh böyle bir sonuca ulaşacağından nasıl emin olabiliyor? Gerçek takva sahipleri tüm benlikleriyle bu yola girerler, durduk yerde yoldan çıkmazlar, birileri zorla baştan çıkarmaya kalktılarında benliklerini kaybederler. Şeyh, kızını önerirken Muharrem’in kabûl etmeyeceğini de biliyordu, kendi adamı Erol’un (belki de şeytan) bardağı taşıracak son damla olduğunu da. Kısacası Takva’nın anlattıklarına değil, anlatmayıp sadece birazını gösterdiklerine de bakmakta yarar var.

  3. Çok güzel bir film, kimse lâf etmesin, adı üstünde tarikat filmi.

Yorumlar kapalı.