Sakıp Sabancı
Babam, Erciyas otel, çarşı ve sinemasının yapımında Mustafa Özgür’le yüzde elli-yüzde elli ortaklık yaptı. 1945-1949 yılları arasında önce dükkânlar, arkasından otel ve daha sonra da lokanta ile sinema yaptırıldı. (Sakıp Sabancı, Hayatım, Doğan Kitap, 9. Baskı, Mayıs 2004, Sayfa: 74)
*****
Erciyas Sineması o günün ölçülerinde 1.200 koltuğuyla Adana’nın, belki de Çukurova’nın en büyük sinemasıydı.
Sinema yapılırken koltuk sayısı babam için bir büyüklük ölçüsü haline gelmişti. Her gün mimara sorardı: “Kaç koltuk olacak?”, “900 Hacı Ağa…” “Gel sen şunu 950 yap…” derdi babam. Pazarlıklarla koltuk sayısını 1.200’e kadar çıkarttırmıştı.
İstanbul’da tanınmış bir kişi olan İpek Film şirketi sahibi Cemil Filmer sinemayı kiraladı. Babam kira mukavelesine bir madde koydurdu. Sinemanın 8 numaralı locası bizim ailenin olacaktı. Bina çarşının tam ortasında olduğundan, bu 8 numaralı loca bizim ailenin uğrak veya buluşma yeri gibi kullanılırdı. (Sakıp Sabancı, Hayatım, Doğan Kitap, 9. Baskı, Mayıs 2004, Sayfa: 82)
*****
Sadun Tanju şöyle anlatır:
Adana, sinemaları, lokantaları, otelleri, gazinoları, barlarıyla, paytoncuların yolda pazarlık kestiği özel aşk evleriyle, bekâr erkek hayatının hayli renklendiği bir yer olup çıkmıştı. (Sakıp Sabancı, Hayatım, Doğan Kitap, 9. Baskı, Mayıs 2004, Sayfa: 74)
*****
Benim en büyük tutkum sinemaydı.
O zaman Türk artistlerinden Neriman Köksal, yabancı artistlerden Tyrone Power ve Rita Hayworth ile Ava Gardner’a hayrandım. Adana’da Tan Sineması “36 kısım tekmili birden” denilen uzun Zoro filmleri oynatırdı. Filmler bir başladı mı, sürer giderdi. Biz kardeşlerimle akşam eve dönme vaktini ayarlar, babam gelmeden evde olurduk.
Erciyas Palas’ta sinema yapıldığında babam yarı şaka yarı ciddi bizi karşısına aldı, “Hadi bakalım, o sinema senin bu sinema benim dolaşmanızdan kurtulmak için size sinema yaptım… Doyun sinemaya…” dedi. (Sakıp Sabancı, Hayatım, Doğan Kitap, 9. Baskı, Mayıs 2004, Sayfa: 83)
*****
Sinema sevgim kabarınca, on beş-on altı yaşlarında artist olmayı düşlemeye başlamıştım. (Sakıp Sabancı, Hayatım, Doğan Kitap, 9. Baskı, Mayıs 2004, Sayfa: 83)