SİYAD (Sinema Yazarları Derneği)’nin açıklaması şöyle:
“Kamuoyuna.
Biz sinema yazarları, Avrupa Filmleri Festivali’yle (Gezici Festival) bir festivalin, festival sözcüğünün ve kavramının içini bütün özellikleriyle doldurabilen bir etkinlik olabildiğini gördük. Kars halkından, yazarına, yönetmenine, oyuncusuna, eleştirmenine, akademisyenine, Cem Yılmaz gibi popülerliği tartışılmaz ünlülere, diğer alanların ustalarına, çok sevilen müzisyenlere kadar hep beraber ve birlikte tartışıp film izlenilen son derece mütevazı bir başka etkinlik örneğine de ne yazık ki çok sık rastlayamıyoruz.
Birlikte böyle bir film festivaline SİYAD olarak tanıklık etmenin ayrıcalığını yaşıyoruz. Gezici Festival’in Kars kentini merkez alan ve Altın Kaz Film Yarışması’nın yapıldığı ayağı, bu ülkedeki kültürel dinamiklerin daha geniş ve anlamlı bir coğrafyaya uzanabilmesi açısından özellikle büyük bir öneme sahiptir. Kars gibi bir sınır kentinde, sınırda bu kadar kucaklayıcı olabilmenin deneyimi paha biçilmezdir. Kars ve Altın Kaz için di’li geçmiş zamanlı cümleler kurmak istemememiz ve daha geniş zamanlı cümlelerle daha nice zaman konuşabilmeye olan inancımız bu yüzdendir.
Bu ülkede iyi anlamlı ve güzel faaliyetlerin neden sürekli olamadığını anlamak çok zor değil mi? Bir gelenek oluşturabilmenin bu kadar zeminsiz ve değişken olmaması gerekmez mi?
Bu tür etkinliklerin ve festivallerin varlığı, sürekliliği, kişilerle değişen, belediye başkanlarına, partilere göre var ya da yok olan bir şey olmamalıdır. Bu tür festivaller hepimizin ortak etkinliği, kamusal faaliyetidir. Birilerinin sahiplenip sahiplenmemesine bırakılamayacak kadar önemlidir. Ortak bahçemizde apartman yöneticisinin kesmeye kalktığı meyve veren ağaç gibi olmaması için, Gezici Festival ekibinin yıllarca uğraşarak geliştirdikleri bunca güzel emeğin heba olmaması için, Kars kentinden ve yeni belediye başkanından Altın Kaz’ımızı desteklemelerini ve yeniden yapılabilmesi için ellerinden geleni yapmalarını rica ediyoruz.
Sinema Yazarları Derneği (SİYAD)