Gerçek Kahraman An’ı Yaşayandır

…ya da yaşatandır! Çünkü asıl mesele an’ı yaşayabilmektir. Bir çoğumuz ya geçmişte ya da gelecekte yaşıyoruz. An’ın tadını alamayanların, o güzelliği fark edemeyenlerin mutlu ve huzurlu olması beklenemez.

İşte bu gerçekten yola çıkan Disney, aksiyonla komediyi harmanlayıp da macera ile sununca, Free Guy (Gerçek Kahraman) çıkmış ortaya.

Aslında bir “oyun” filmi… Günümüzde hemen her şeyi “oyun”a çeviren yaklaşım hayatın da bir oyun olduğu üzerinden hayat ile hayali buluşturuyor. Neresi hayal neresi gerçek, hayatın içinde şimdi bile karşılaştıklarımız ne zaman tümüyle belirleyici olacak? Soruları çoğaltmak mümkün…

Sıradan birinin günün sıkıcı tekdüzeliğini bir sevgili bulmak amacıyla aşma çabasındaki banka çalışanını büyük bir ilgi, merak ve heyecanla, adeta nefes bile almadan izlettiriyor yönetmen Shawn Levy, dijital efektlerin de katkısıyla. Neler olmuyor ki! Bir yandan izlerken bir yandan da acaba ne zaman tüm bunları yaşayacağız diye soruyorsunuz kendi kendinize. Çok geçmeyecek, çok kuşak değil; bir, bilemediniz iki kuşak sonra…

Bir inanış olarak bu dünyanın gerçek olmadığını, öbür dünyanın asıl olduğunu söyleyenleri siz de tanıyorsunuzdur. “Öbür dünya” dediğimiz de bu dünyada, bu yaşamda mı yoksa? Oyun içinde oyun mu var acaba? Herkesin büyük bir merak, heyecan ve hevesle oynadığı bir bilgisayar oyununun içindeki karakterler gerçekse (ya da gerçek insanlardan yola çıkılarak üretilmişlerse), olaylar nasıl farklılaşır?

Hem şaşıracak hem gülecek hem merak edecek hem de kafanızda kasap çengeli soru işaretleriyle çelişkiye düşeceksiniz. Tamam, popüler bir film; sabun köpüğü gibi ama her şakanın altında bir gerçek payı vardır.

Yangınlarla çoğalan çevre felâketlerinden sıyrılabilmenin bir yolunu bulabilmek gerekir. Kim bilir… belki de…

Free Guy (Gerçek Kahraman)
Fantastik mizah maceralı bir oyun…
Yönetmen: Shawn Levy
Senarist: Matt Liebermann, Zak Penn
Oyuncular: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Lil Rel Howery…
13 Ağustos’tan başlayarak gösterimde…

(11 Ağustos 2021)

Korkut Akın

korkutakin@gmail.com