Gavroche ‘Gaffar’, Colette ‘Kader’ Olmuş

‘Sefiller / Les Misérables’ Paris’in ihmal edilmiş göçmen banliyösü Montfermeil’den görüntülerle açılıyor. 2018 yılının 15 Temmuz’udur. Trenlere doluşan çocuklar, Fransa’nın Dünya Kupası’nı kazanmasının sevincini paylaşmak için şehir merkezine akın eder. Üç renkli Fransız bayrağını sarınmışdır çoğu. Ancak, eşitlik / özgürlük / kardeşlik ilkeleri onlar için ne kadar uygulanmaktadır. Yaşadıkları ülke bu göçmen yığınları bağrına basmış mıdır.

Afrika kökenli Fransız sinemacı Ladj Ly, Cannes Film Festivali’nden jüri ödüllü ilk uzun metrajında bunları sorguluyor. Arc de Triomphe önünde toplanmış yüzlerce genç insanın zafer kutlamalarını izlediğimiz açılış sekansını takiben, uzun ve sıcak bir yaz günü boyunca Paris varoşlarındaki Montfermeil’in yaşantısına tanıklık ediyoruz. Bu yolculukta, bölgenin ‘Suçla Mücadele Timi’nin üç kişilik ekibi bizlerle birliktedir. Taşradan yeni gelmiş, sessiz ve naif Stéphane Ruiz’in, ekibin deneyimli üyeleri ‘Beyaz Domuz’ lakaplı Chris ve Afrika kökenli Gwada ile birlikte ilk devriye günüdür.

Uyuşturucu ve seks ticaretinin belli çeteler tarafından yürütüldüğü yoksul bölgede, mahalli idareciler, polis ve çetelerin kirli işbirliği sürüp gitmektedir. Victor Hugo’nun ünlü romanı ‘Sefiller’i kaleme aldığı yerdir burası. Aradan geçen 180 yıla rağmen kent yoksulluğu ve insan sefaleti sürüp gitmektedir aynı topraklarda. Yoksul Fransızların yerini Afrikalı göçmenler ve yeni mülteciler yer almıştır. Chris’in deyişiyle Gavroche ‘Gaffar’, Colette ‘Kader’ olmuştur.

Olağan akışında süren gün, afacan İsa’nın sirkten aslan yavrusunu çalmasıyla gerginleşir. Sirk sahibi çingeneler yavru bulunmazsa mahalleyi yerle bir etme tehdidinde bulunur. Gerilimli tutuklama esnasında, devriye ekibinden Gwada’nın yakından ateşlenen plastik mermiyle küçük İsa’nın yüzünü hedef almasıyla olaylar kontrolden çıkacak ve final sonu açık bir direnişe doğru yol alacaktır.

Aynı mahallede yetişmiş olan Ladj Ly, el kamerasıyla çocukluğundan beri bölgenin tanıklığını yapmış. Filmin ana karakterlerinden ‘drone’ ustası küçük Buzz, bir bakıma onu temsil ediyor. Yönetmen bu müthiş birikimiyle, bölgenin detaylı bir fotoğrafını çekmiş. Afrikalı Müslüman, ve salgın hastalıkların müsebbibi olarak görülen yeni göçmen bireylerin yaşantısına ustaca sızmış. Bölgenin ihmal edilmişliğini bir tokat gibi yüzümüze çarparken, patlamaya hazır bomba gibi birikmiş öfkenin resmini çizmiş. Belgesel özellikleri çok güçlü, ancak bir belgesele artı olarak, gerilimin adım adım tırmandığı, beklenmedik ölçüde başarılı bir ilk filme imza atmış Mali kökenli sinemacı.

Filmin gücü, yaşananları bir sistem meselesi olarak sunmasından kaynaklanıyor. Rayından çıkmış Chris ve vurdumduymaz yardımcısı Gwada’nın yanında, insani değerlerini ve vicdanını yitirmemiş Stéphane’ın duyarlılığı olayların tırmanmasını engelleyemiyor. Bu yozlaşmış düzen değişmeden, hiçbir şey düzelmeyecek diyor Ladj Ly. 2005 yılında aynı bölgede yaşanan büyük isyanın tanığı olmuş kendisi. Olan biteni kamerasına kaydetmiş. Gerilimin doruğa tırmandığı ve çarpıcı final sekansında bir apartmanın merdivenlerinde yaşanan çatışmanın benzerine bizzat tanıklık etmiş. Öfkeli gençlerle kendini ve arkadaşlarını korumaya çalışan Stéphane’ı karşı karşıya getirirken, Hollywood usulü kahraman iyi polis kolaylığına kaçmıyor. Bu düzen değişmeden hiçbir şeyin düzelemeyeceğini ısrarla vurguluyor. ‘Sefiller’in evrenselliği yüreğimizi dağlıyor. Afrika kökenli Gwada’nın tepesi attığında, plastik mermi atan silahıyla küçük İsa’yı yakın mesafeden hedeflediği an Berkin Elvan geliyor aklıma. İçim bir kez daha yanıyor, kahroluyorum.

(03 Şubat 2020)

Ferhan Baran

ferhan@ferhanbaran.com

100 Yılın Muhafızları: İstanbul Muhafızları

Çağrı Cem Bayraklı’nın yönettiği ve Muhammed Ammar Gündüz, Selin Kıdıl, Sevinç Sırma ile Sebahat Demirhas’ın seslendirdiği animasyon film 100 Yılın Muhafızları: İstanbul Muhafızları, 29 Ekim 2021′de CJ ENM dağıtımıyla Medyavizyon Film –  Neher Prodüksiyon tarafından vizyona çıkarıldı.
Gürgen ile Azmi zaman makinesi ile 1920 senesine ışınlanırlar. Ana amaçları Büyük Millet Meclisinin 23 Nisan toplantısını engellemek ve tarihin akışını değiştirmektir. Böylece ortada bir İstanbul şehri olmayacak ve dolayısıyle İstanbul Muhafızları’na da gerek kalmayacaktır. Bunun üzerine İstanbul Muhafızları da 1920 senesine ışınlanarak İstanbul’u kurtarırlar.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Fragman
  • IMDb

100 Yılın Muhafızları: İstanbul Muhafızları yazısına devam et

Wiz Khalifa, Ty Dolla Sign, Lil Yachty ve Sueco The Child, Speed Me Up İçin Güçlerini Birleştiriyor

Paramount Pictures’tan Kirpi Sonic filmi vizyona girmeden önce hip hop süper starları Wiz Khalifa, Ty Dolla Sign, Lil Yachty ve Sueco the Child, Speed Me Up adlı yeni bir single için bir araya geldiler. Süper star yapımcı ikili Take A Daytrip tarafından yapılan tema şarkısı, heyecanlı bir video ile birlikte geliyor. Grup, iş birliği için şarkı sözlerini hip hop ilhamlı 80’lerin nostaljik bir yapımında kullanmış.

  • Basın Bülteni
  • Klibi izlemek için tıklayınız.
  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.

Annelerimiz

Cesar Diaz’ın yönettiği ve Armando Espitia, Emma Dib, Aurelia Caal ile Victor Moreira’nın oynadığı Annelerimiz (Nuestras Madres – Our Mothers), 07 Şubat 2020’de Başka Sinema dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Annelerimiz, Orta Amerika ülkesi Guatemala’da 200.000’den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan ve günümüzde bile çok iyi bilinmeyen iç savaşın acılarını ve karanlıkta kalan alanlarını sinemaya aktarıyor. Askeri cunta sırasında militan olan babasının kayboluşundan esinlenen yönetmen, 2018’de cuntacıların yargılanmasıyla başlayan filminde kendi aile geçmişini araştıran bir antropoloğun hikâyesini anlatıyor.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Fragman
  • IMDb
  • Atilla Dorsay Yazıyor

Aidiyet Aynı Anda 4 Şehirde

Burak Çevik’in vizyona girmeyen son filmi Aidiyet, 31 Ocak Cuma akşamı 4 farklı şehirde aynı anda gösterilecek. Boğaziçi Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Senaryo ödüllerini kazanan film, kaçıranlar için İstanbul’da dört ayrı salonda gösterilirken, Antalya, Bursa ve Samsun’da ilk kez seyirciyle buluşacak. 31 Ocak Cuma akşamı saat 21:30’da başlayacak gösterimde ayrıca, sanat yönetmeni ve prodüksiyon tasarımcısı Dilşad Aladağ’ın hazırladığı ve filmin tasarım dünyasını aralayan Aidiyet’i Yaratırken adlı video da ilk kez gösterilecek.